DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Scapa Flow – Krigsvrag i kubikmål

Scapa Flow

Krigsvrag i kubikmål

Tekst og foto Torbjörn Gylleus

De fleste ivrige vragdykkere har helt sikkert Scapa Flow på deres ønskeliste. Her mærker man virkelig historiens vingesus, når man dykker på de store krigsskibe fra Første Verdenskrig.

►  Go! råber Emily fra toppen af ​​platformen ovenover, og jeg tager et skridt ud af båden og lander blandt bølgerne et par meter fra bøjen til nedstigningslinen. En let overfladestrøm bringer mig tættere på, og vi synker ned under overfladen. Snart dukker konturerne af SMS Dresdens store skrog op under os.
Efter et hurtigt tjek for bobler glider vi ned langs skibet, der ligger på siden. En sæl glider forbi lige foran og kigger nysgerrigt på mig, inden den forsvinder. Vi svømmer langsomt agterud, og jeg forsøger at skelne de forskellige dele af skibet fra hinanden. Da vi nærmer os resterne af skroget, får jeg et chok, da en havfugl pludselig kommer farende ud af vraget. Til sidst nærmer vi os agterstavnen og bliver mødt af to kanoner og et par flotte gangspil, som blev brugt til at trække ankre op.

Efter at have rundet agterstavnen følger vi skrogsiden opad til et stort hul og synker ned for at se os omkring blandt snoede plader og diverse maskinedetaljer. Strømmen fører os langsomt længere op i skroget, og efter et stykke tid er vi tilbage ved linen og klar til at afslutte vores dyk.
Efter det 110 minutter lange dyk bryder jeg overfladen og giver signal til vores dykkerbåd, som straks sætter kursen mod os. Emily stopper båden et par meter foran, og uden besvær glider jeg frem til båden og tager fat i et af rebene, der hænger langs siden. Så er det bare at træde på elevatoren, der allerede er nedsænket i vandet. Vel oppe på båden, tager de imod mit kamera og hjælper mig af med min bail-out-flaske. Jeg når knapt at komme af med tingene, før jeg får en stor kop kaffe og en af ​​Emilys hjemmebagte kager i hånden – her bliver man virkelig forkælet.

SMS Karlsruhe
Mellem dykkene er der god tid til at spise frokost og slappe af, inden vi tøffer videre til næste dykkersted, og der er ikke langt mellem vragene. Næste dyk er cruiseren SMS Karlsruhe, som også ligger på siden, men lidt lavere på maksimalt 27 meter. Jeg må indrømme, at jeg, på første dyk, var lidt skuffet over sigtbarheden. Her var det meget bedre, med meget overfladelys, som gør det nemmere at få overblik og bedre fotomuligheder.

Vi kommer ned til stævnen, og det første, jeg ser, er de to gigantiske 5,9-tommer dækkanoner. Magnus og Totte hjælper mig med belysning og Sara fungerer som model da jeg tager nogle billeder inden vi fortsætter agterud.

Ved Karlsruhe er området, hvor maskinrummet engang var, meget ødelagt, men resten af ​​vraget er i pæn stand. Selvom skibet er 112 meter langt, har vi god tid til at udforske det. De fleste vrag har en line med bøje i både stævn og agterstavn, hvilket gør det meget nemmere. Hvis du mod forventning ikke kan finde nogle af linerne, er alternativet at bruge SMB. Her i Scapa Flow skal den være rød. En gul SMB bør kun bruges, hvis der opstår et problem for dykkeren. Vi stopper et stykke tid og tager billeder af agterstavnen, inden vi går op på den line, der er knyttet dertil.

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

SCAPA FLOW SMS Karlsrule Wreck Dive - Scapa Flow - 17 May 2021 Video:  Newton Stewart Divers
SCAPA FLOW SMS Karlsrule Wreck Dive - Scapa Flow - 17 May 2021 Video: Newton Stewart Divers
Dykning på SMS Kronprinz Wilhelm, Scapa Flow, Orkney. Video: Dory Video
Dykning på SMS Kronprinz Wilhelm, Scapa Flow, Orkney. Video: Dory Video
En fortalt rundtur på SMS Markgraf. Video: Vicky Bishop
En fortalt rundtur på SMS Markgraf. Video: Vicky Bishop
De fire dobbelte 15-tommer kanontårne på super-dreadnought-slagskibet SMS Bayern,  Video: Rod Macdonald
De fire dobbelte 15-tommer kanontårne på super-dreadnought-slagskibet SMS Bayern, Video: Rod Macdonald
Mit dyk på SMS Cöln in Scapa Flow.  Dybde: 22m - 36m Video: Eddie Vann
Mit dyk på SMS Cöln in Scapa Flow. Dybde: 22m - 36m Video: Eddie Vann
En uges dykning på første verdenskrigs vrag i Scapa Flow (Orkney, Scotland) ombord på MV Huskyan Video: Chris Jewell
En uges dykning på første verdenskrigs vrag i Scapa Flow (Orkney, Scotland) ombord på MV Huskyan Video: Chris Jewell
Fakta

Vragfakta – SMS Dresden

Type
Light cruiser

Klasse
Cöln-klasse

Building
Værftet Blohm & Voss, Hamburg...

Fakta

Vragfakta – SMS Karlsruhe

Type
Krydser

Klasse
Königsberg klasse

Skibsværft
Kaiserliche Werft...

Fakta

Vragfakta – SMS Brummer

Type
Krydser

Klasse
Brummer klasse

Skibsværft
AG Vulcan, Szczecin

...

Fakta

Vragfakta – SMS Kronprinz Wilhelm

Type
Slagskib

klasse
König klasse

Skibsværft
Germaniawerft, Kiel...

Fakta

Vragfakta – SMS Markgraf

Type
Slagskib

Klasse
König klasse

Skibsværft
AG Weser, Bremen

...

Fakta

Vragfakta – SMS Bayern

Type
Slagskib

klasse
Bayern klasse

Skibsværft
Howaldtswerke, Kiel

...

Fakta

Vragfakta – SMS Cöln

Type
Krydser

klasse
Coln klasse

Skibsværft
Blohm & Voss, Hamburg

...

Fakta

Fakta - Orkneyøerne

Geografi Orkneyøerne er en øgruppe, der ligger nord for det skotske fastland. Orkneyøerne er en kommune og et guvernørskab. Gruppen på omkring 200 små øer har sit...

Læs artiklen i DYK #67:

SOME images:
Scapa Flow – Krigsvrag i kubikmål, Scapa Flow – Krigsvrag i kubikmål, Scapa Flow – Krigsvrag i kubikmål, Scapa Flow – Krigsvrag i kubikmål

Læs også