DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Se og bliv set – natdykning
Med til forberedelsen inden det mørke dyk, hører at man tjek lygterne en ekstra gang.
Se og bliv set – natdykning
Lyskilder baseret på glødetråd, HID eller LED har hver deres fordele og ulemper, men flere og flere går over til LED, der har den længste brændtid på en opladning.
Se og bliv set – natdykning
Se og bliv set – natdykning
Se og bliv set – natdykning
Om natten kan man ofte opleve nysgerrige skildpadder, der roder rundt efter noget spiseligt.

Se og bliv set – natdykning

– natdykning

Tekst og foto: Jesper Kjøller

At se og blive set. Det er nogle af de vigtigste elementer i natdykning.
Her er de gode råd om sikker og indholdsrig dykning efter mørkets frembrud.

Herhjemme, hvor dagene i vinterhalvåret er så korte og mørke, er det en stor fordel også at kunne nyde dykning efter mørkets frembrud. Et fyraftensdyk i eksempelvis oktober eller marts kan næsten kun blive til et natdyk. Bor man i områder med relativt begrænsede muligheder for variation i dykkestederne, kan natdykningen forvandle velkendte og måske lidt udbrændte dykkesteder til nye eventyr. Hvem husker ikke barndommens natlige udflugter i en park eller skov med den elskede lommelygte? Selvom man kendte omgivelserne, var det alligevel en ny og spændende oplevelse at være der om natten. Det er den samme elementære spænding, der melder sig, når man natdykker.
Samtidig er det en meget afslappende måde at dykke på. Du er måske knapt så resultatorienteret, når du natdykker. Og du afdækker som regel et mindre område, end du ville gøre i dagslys. Den koncentration, der automatisk samler sig om det, man kan se i lyskeglen, indbyder dig til at lægge mærke til flere små detaljer i stedet for bare at kigge her og der hele tiden.
Endelig kan man fremføre, at natdykning er den ultimative træning i dykning i dårlig sigt. Og da sigten jo netop kan være begrænset i mange situationer herhjemme, er det hensigtsmæssigt, at du har rutine i natdykning, hvis du skal dykke dybt, penetrere vrag eller i det hele taget dyrke mere avanceret dykning.
Det giver simpelthen et godt overskud, at du kan betjene din udrustning i blinde og også kan håndtere lygter ud over alt det andet udstyr.

Det vilde natteliv
Dyre- og plantelivet under havet ændrer karakter efter solnedgang. De dagaktive fisk som den herhjemme allestedsnærværende havkarudse (Ctenolabrus rupestris), forsvinder som dug for solen, når det bliver mørkt. De forlader scenen til fordel for bl.a. ålen, der kommer frem fra sit skjul for at jage. Er man rigtigt heldig, kan man se store ædelfisk som laks eller havørred stå og sove. Om dagen er de væk næsten hurtigere, end man kan nå at registrere dem, men om natten kan man komme rigtig tæt på dem; ja, man kan næsten røre ved dem.
I troperne er det helt uforklarligt, at fiskemylderet helt kan forsvinde om natten. Hvor gemmer de sig mon? Papegøjefisken lægger sig på en afsats og spinder sig ind i en kokon, der slører dens lugt, så rovfiskene ikke får færten af den. Drysser man lidt sand ud over den, kan man se hvor fint kokonen er spundet.
Vil du rigtig have et indtryk af skiftet fra dagslyset til nattelivet, bør du faktisk vente til et par timer efter solnedgang. Dykker du lige efter mørkets frembrud, er ændringen ikke rigtigt slået i gennem. Dagholdet er ikke rigtigt blevet afløst af natholdet. Har du mulighed for det – for eksempel på en liveaboard-tur i troperne – må du absolut prøve et early morning dive. At gå i vandet kort før solopgang og overvære revet vågne op til endnu dag er en oplevelse af de sjældne. Det er lige før, man ser fiskene gnide søvnen ud af øjnene...

Valg af...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også