DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Makohajen (Isurus oxyrinchus) er verdens hurtigste haj. Der findes rapporter om at den kan svømme 74 km/t og kan hoppe seks meter lige op i luften. På grund af sine højhastighedsevner er makoen en eftertragtet sportsfisk.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Omkring 30 sorttippede hajer (Carcharhinus limbatus) sværmede rundt om maddingen, da vi ledte efter tigerhaj nede ved Aliwal Shoals. Det er en smuk haj med en på én gang robust og aquadynamisk udformning.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Dykningen rundt om Kapstaden har to forskellige miljøer. Det blå Atlanterhav i vest og det grønne Indiske Ocean i øst. Den udprægede koldtvandsdykning omkring 8-16 grader, byder på smukt sceneri og farvestrålende motiver som fx denne slimfisk.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Den elektrisk blå blåhaj (Prionace glauca) har et nærmest italiensk design. Som så mange andre pelagiske hajer er den forbavsende tam og nærgående. På trods af, at jeg og min makker lå tæt sammen lykkedes det denne her blåhaj at trænge sig ind mellem mig og min makker.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Hvidhajen, Carcharodon carcharias, angriber ofte sit bytte nede fra med høj hastighed. Denne hvidhaj kom skydende op mod overfladen med sådan en kraft, at den dannede en bovbølge foran næsen.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Forventningsfulde dykkere venter på “action” i beskyttelse af buret. Gaansbai er mekka for hvidhajer og byder på næsten garanti for nærkontakt i det 14 grader varme vand.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Syvgællet haj (Notorynchus cepedianus) ligger ofte på lur og søger føde i tangskovene rundt om Kapstaden. Sommetider kan man finde de konstant smilende hajer i løse stimer, hvor de søger fisk. De spiser til og med havpattedyr som fx sæler.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Ved Kapstaden er der mange små rødhajer i det kolde vand. En af de mere farvestrålende er slangerødhajen (Haploblepharus edwardsii). På engelsk hedder den puffadder shyshark, men lokalt kaldes den også for Happy Eddie og den svømmer faktiskt fornøjet rundt.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Det er altid ekstra spændende at dykke med tigerhajer første gang. Salvatore Capasso, en god ven og en passioneret hajdykker, beder sin sidste hajbøn, inden turen til tigrene ved Aliwal Shoals.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Rundt om Aliwal Shoal finder man den største tæthed af tigerhaj i hele Sydafrika, men alligevel ser sportsdykkere på Aliwal næsten aldrig tigerhajer. De er sky og kræver, at man lokker dem til med madding.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Det er en unik oplevelse at dykke med tigerhaj. Her glider en stribet model forbi et par forundrede dykkere. Vi havde op til ni forskellige tigerhajer rundt om os og størrelsen varierede fra små tremeters eksemplarer til gigantiske damer.
Shark Route – hajdykning i Sydafrika
Tigerhajen (Galeocerdo cuvier) er en af de største kødædende hajer og måske også den mest sagnomspundne. Jeg forstår godt dem, der ryster på hovedet, når de sidder hjemme i sofaen og hører, at man dykker med tigerhajer i frit vand. Når man er på stedet og er i vandet, er det ikke så mystisk – det er slet og ret en stor oplevelse.
1 af 14

Shark Route

– hajdykning i Sydafrika

Tekst & foto Magnus Lundgren
Sydafrikas vilde kyst omkranses af to mægtige verdenshave. Kystlinjen er dramatisk og overskylles konstant af oceanbølgerne. Mange rejser til smukke Sydafrika på grund af klimaet, vinen, atmosfæren og naturen, men for os dykkere er der andet, der trækker. Sydafrikas vilde verdenshave er et af få steder, hvor man fortsat kan opleve det salte eventyr. Her møder vi havets store jægere i deres naturlige miljø.

Flere og flere besøgende vil møde Sydafrikas kontraster. Der findes et fantastisk klima, god mad, udsøgte vine og mange rejsende vil aktiveres gennem aktivsport, golf eller opleve den fantastiske natur. Det er desuden praktisk, at man trods den lange flyrejse lander i næsten samme tidszone. Det er let at bevare døgnrytmen. Dykningen i Sydafrika er krydret og en mindst lige så spektakulær naturoplevelse, som en safari i Kruger Nationalparken.

Sharkoholics
Her midt blandt havets storvildt, konger og jægere – med andre ord de store hajer – samles verdens sharkoholics for at få opfyldt deres vildeste drenge- og pigedrømme. Der er en konstant voksende skare af dykkere, som vil se og opleve Sydafrikas store trækplaster, hajerne. Søger man stille koralhaver med badekarsagtige vandforhold og krystalklar sigt, er det ikke Sydafrika, man skal vælge. Har du ben i næsen, en ordentlig planlægning, realistiske mål og lidt held med vejret, så kommer du til at opleve nogle af de mest intense øjeblikke i din dykkerkarriere.
En vis reservation bør man nok altid have, når det gælder sydafrikansk dykning. På de fleste steder er dykkeforholdene ikke helt pålidelige, og det sker, at dykkedagen saboteres af blæsten. Størsteparten af dykkene gennemføres fra mindre gummibåde med hård køl (RIBs) for at kunne hamle op med de høje bølger. En klassisk sydafrikansk surflaunch starter og slutter med, at man passerer gennem brændingszonens bølgegang med 20-30 knob. Det er pirrende og spændende. Redningsveste, fodstropper og uforlignelig bådsejlads er en forudsætning for at komme ud til dykkestederne og hjem igen. Vel uden for brændingszonen plejer forholdene at være mere normale og strømdyk med bøje er normen, i hvert fald på østkysten.
On route
To år i træk har vi dykket langs Shark Route, hvor vi begynder på nordøstkysten ved den varme Agulhasstrøm og slutter dykningen i det iskolde Atlanterhav på den anden side af Kapstaden. Sydafrika er et sted, hvor man fortsat kan opleve det store dykkeeventyr. Her findes det uberørte og det smukke, der samtidig er uslebent og vildt. Målet har været at møde de mest sagnomspundne og notorisk berygtede hajer i deres naturlige miljø. På ønskelisten stod sandhaj, tigerhaj, sorttippet haj, tyrehaj, hvidhaj, mako og blåhaj.
I Sydafrika er dykningen ekstremt varieret lige fra varmt, blåt vand østpå ved Sodwana, til koldt, grønt vand nede i False Bay. De to verdenshave mødes ved Sydafrikas sydspids. Den geografiske grænse mellem det Indiske ocean og Atlanterhavet går ved Kap Agulhas. Den biologiske grænsedragning vil jeg påstå er en anden. Ved Kap Det Gode Håb findes der en tydelig forskel i faunasammensætningen på hver side af kappen, som repræsenterer de to forskellige have.

Verdensberømt smil
Sandhajen (sandtigerhajen), Charcharias taurus, ser farlig ud med sit grumme smil fyldt med fremstående tænder. En sandhaj kan have op til 30.000 tænder i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også