Shark Route
– hajdykning i Sydafrika
Flere og flere besøgende vil møde Sydafrikas kontraster. Der findes et fantastisk klima, god mad, udsøgte vine og mange rejsende vil aktiveres gennem aktivsport, golf eller opleve den fantastiske natur. Det er desuden praktisk, at man trods den lange flyrejse lander i næsten samme tidszone. Det er let at bevare døgnrytmen. Dykningen i Sydafrika er krydret og en mindst lige så spektakulær naturoplevelse, som en safari i Kruger Nationalparken.
Sharkoholics
Her midt blandt havets storvildt, konger og jægere – med andre ord de store hajer – samles verdens sharkoholics for at få opfyldt deres vildeste drenge- og pigedrømme. Der er en konstant voksende skare af dykkere, som vil se og opleve Sydafrikas store trækplaster, hajerne. Søger man stille koralhaver med badekarsagtige vandforhold og krystalklar sigt, er det ikke Sydafrika, man skal vælge. Har du ben i næsen, en ordentlig planlægning, realistiske mål og lidt held med vejret, så kommer du til at opleve nogle af de mest intense øjeblikke i din dykkerkarriere.
En vis reservation bør man nok altid have, når det gælder sydafrikansk dykning. På de fleste steder er dykkeforholdene ikke helt pålidelige, og det sker, at dykkedagen saboteres af blæsten. Størsteparten af dykkene gennemføres fra mindre gummibåde med hård køl (RIBs) for at kunne hamle op med de høje bølger. En klassisk sydafrikansk surflaunch starter og slutter med, at man passerer gennem brændingszonens bølgegang med 20-30 knob. Det er pirrende og spændende. Redningsveste, fodstropper og uforlignelig bådsejlads er en forudsætning for at komme ud til dykkestederne og hjem igen. Vel uden for brændingszonen plejer forholdene at være mere normale og strømdyk med bøje er normen, i hvert fald på østkysten.
On route
To år i træk har vi dykket langs Shark Route, hvor vi begynder på nordøstkysten ved den varme Agulhasstrøm og slutter dykningen i det iskolde Atlanterhav på den anden side af Kapstaden. Sydafrika er et sted, hvor man fortsat kan opleve det store dykkeeventyr. Her findes det uberørte og det smukke, der samtidig er uslebent og vildt. Målet har været at møde de mest sagnomspundne og notorisk berygtede hajer i deres naturlige miljø. På ønskelisten stod sandhaj, tigerhaj, sorttippet haj, tyrehaj, hvidhaj, mako og blåhaj.
I Sydafrika er dykningen ekstremt varieret lige fra varmt, blåt vand østpå ved Sodwana, til koldt, grønt vand nede i False Bay. De to verdenshave mødes ved Sydafrikas sydspids. Den geografiske grænse mellem det Indiske ocean og Atlanterhavet går ved Kap Agulhas. Den biologiske grænsedragning vil jeg påstå er en anden. Ved Kap Det Gode Håb findes der en tydelig forskel i faunasammensætningen på hver side af kappen, som repræsenterer de to forskellige have.
Verdensberømt smil
Sandhajen (sandtigerhajen), Charcharias taurus, ser farlig ud med sit grumme smil fyldt med fremstående tænder. En sandhaj kan have op til 30.000 tænder i...