DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Situational Awareness – Den sjette sans
Situational Awareness – Den sjette sans
1 af 1

Situational Awareness

- Den sjette sans

Tekst Jesper Kjøller

Hvis man har et stort mentalt overskud som dykker, kan man opfatte og behandle flere sanseindtryk og dermed være bedre til at forebygge problemer og til at håndtere dem, hvis de alligevel skulle opstå. Den gode dykker har en veludviklet situational awareness – eller en slags sjette sans. Men hvad er situational awareness og kan man træne det? Det får du svar på i denne tek-klumme.

Det er altid bedre at forebygge end at helbrede. Og langt de fleste problemer, du kan have på et dyk, kan forudses og dermed tages i opløbet, før et lille problem eskalerer ud af kontrol. 

Når man starter med at lære at dykke, er hver eneste vejrtrækning en udfordring i sig selv. Helt grønne dykkere har ikke overskud til fx at navigere, eller til at tage sig af andre dykkeres problemer – de har nok at gøre med bare at overleve. Uerfarne dykkere har som regel en ret begrænset fornemmelse af dem selv, deres udstyr, andre dykkere og omgivelserne, og de kan let blive overraskede – deres simultankapacitet er lav og en ændring i omstændighederne, fx trykudligningsproblemer, en termoklin eller en regulator, der blæser, kommer let til at tage hele deres opmærksomhed. Bare det at være undervandet fylder det meste af opmærksomhedsrummet og der er som regel kun plads til én ting af gangen. 

Efterhånden som man få mere erfaring, kan man overskue flere ting og man får en forøget opmærksomhed på sine omgivelser. Men først når man helt bevidst begynder at træne sin opmærksomhed, så man kan rumme flere og flere indtryk og kan overskue deres konsekvenser, begynder man for alvor at udvikle en instinktiv fornemmelse for situationen og eventuelle problemer, der kan opstå.

Jo større et opmærksomhedsfelt du har, og jo flere indtryk, du kan behandle over en given tidshorisont, jo bedre er din situational awareness. Det er en engelsk begreb, der bedst lader sig oversætte med situationsbevidsthed. Men det er ikke en helt dækkende oversættelse, så jeg vil i denne artikel bruge terminologien situational awareness eller bare forkortelsen SA. Situational awareness kan defineres som: den grad af præcision med hvilken din opfattelse af situationen afspejler virkeligheden.

Hvis du vil beskæftige dig med seriøs dykning, hvad enten det er teknisk dykning eller bare mere ambitiøs sportsdykning, skal din SA være veludviklet.

Det handler altså om at være opmærksom på, hvad der sker omkring dig og om at forstå, hvordan den information, du har, de begivenheder, der finder sted samt dine egne handlinger, har af konsekvenser i den umiddelbare fremtid.

Situational awareness kommer først, når du mestrer de basale dykkefærdigheder – du skal have overskud til ikke bare at kigge dig omkring, men også til at tænke over konsekvenserne af dine observationer. Det kræver naturligvis også noget erfaring at forstå, hvilke potentielle problemer forskellige forhold og hændelser kan medføre. Det handler om at udvikle en forståelse for årsagssammenhænge og om at udvikle et mentalt bilede af, hvordan alle de dynamiske puslebrikker passer sammen.

Mange af de begreber, der knytter sig til SA stammer fra luftfarten og andre miljøer, hvor stressniveauet er højt og hvor der skal træffes hurtige og korrekte beslutninger på baggrund af...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også