DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Skaldyr – bør man spise dem?
Jomfruhummer er en eftertragtet delikatesse. Tænk dog på at vælge dyr, der er fanget med de rette fangstmetoder. Trawl kan ofte medføre store skader.
Skaldyr – bør man spise dem?
Hvis den musling, du spiser har en grøn kant, så kommer den fra Stillehavet. Her ser du de danske varianter.
Skaldyr – bør man spise dem?
Vor egen fjordreje får gult lys. Det ser værre ud med de tropiske kæmperejer, der bør undgås.
Skaldyr – bør man spise dem?
Hummeren er havets sorte guld. Vælg helst lokal hummer, der måler mindst 22 cm og som er fanget i tejner.
Skaldyr – bør man spise dem?
V Fråds med god samvittighed. Der er grønt lys for hjemlige krabber. Det samme gælder vildtlevende blåmuslinger.
Skaldyr – bør man spise dem?
En debutant hos fiskehandleren er benene fra de enorme kamtjatkakrabber.

Skaldyr

– bør man spise dem?

Tekst & foto: Magnus Lundgren
Retter med skaldyr lyser altid op på menukortet. Skaldyr er en gastronomisk betegnelse, der både omfatter krebs- og bløddyr og de anses af de fleste for super-delikatesser. Dybfrosne rejer sælges i stor stil og er nærmest blevet hverdagskost. Hummer derimod er en kostbar kulinarisk luksus. Når vi nu hører så meget om hvor dårligt fiskebestandene har det, ville det være passende at spørge, hvordan det står til med skaldyrene? DYK forsøger at give en statusrapport.

Krebsdyrene er nok den mest fremgangsrige dyregruppe i havet. Gruppen er omtrent lige så succesrig som insekterne er det på landjorden. Krebsdyrene er bygget ud fra et fascinerende koncept med et ydre hudskelet, som en bærende struktur.
Der findes flere end 30.000 beskrevne krebsdyrarter, men man regner med, at der findes fire gange så mange, som ikke er opdaget endnu. De fleste krebsdyr er marine og små, men der findes også store krebsdyr. En amerikansk hummer kan veje op til 20 kg og det allerstørste krebsdyr er den japanske kæmpekrabbe, som kan opnå en spændvidde mellem benene på 3,6 meter.
Blandt krebsdyrene er det især hummer, jomfruhummer, krabber og rejer, som er populære at spise.

Bløddyr på bordet
Bløddyr er også noget, som indgår i vore luksusmenuer. Dyregruppen bløddyr, eller mollusker, omfatter blandt andet snegle, nøgensnegle, muslinger og blæksprutter. Et populært bløddyr er østers, som ofte forbindes med champagne, kaviar og anden luksus. Blåmuslingen, som også er et bløddyr, er nok lidt undervurderet, men har sandsynligvis fremtiden for sig.
Østersfiskeriet er til dels reguleret, og der er regler for, hvor man må fiske dem, mens blåmuslinger frit kan indsamles. På visse steder og i visse situationer kan muslingerne dog indeholde algegifte, så man bør undgå selv at indsamle blåmuslinger og i stedet købe dem friske hos fiskehandleren.

Traditionsrigt
At spise skaldyr fra havet har dybe rødder i vores gastronomiske kultur her i Skandinavien. Koblingen til havet, luksus og eksklusivitet i kombination med, at det smager forbandet godt, betyder, at der findes en stor efterspørgsel at tilfredsstille. Der er gamle og nye traditioner som fx friske fjordrejer, skalddyrsbuffet og dybstegte tigerrejer, som alle gerne vil have lov at nyde.
I organisationen Greenpeaces nye guide bliver ingen af de undersøgte butikskæder godkendt og det skal nævnes, at Netto var betydeligt værre end alle de øvrige. Ifølge Greenpeace bør du stille følgende krav og spørgsmål til det sted, hvor du køber skaldyr.
– Fisk og skaldyr skal stamme fra holdbare fiskemetoder, som ikke skader miljøet!
– Har butikken en politik for fiske- og skaldyrsprodukter og til bæredygtigt fiskeri?
– Hvilken fiskerimetode er anvendt?
– Kommer skaldyrene fra en godt forvaltet bestand?
Hvis butikken ikke kan svare på dine spørgsmål, så gør havet og dig selv en tjeneste og køb din mad et andet sted.

Den gode vilje
– Jeg mener ikke, at der skal forekomme så meget som bare én truet art i en butik. Ingen ville drømme om at sælge tigerkød, men drejer det sig om truede fiskearter, er det tydeligvis helt anderledes, siger Frode Pleym fra Greenpeace.
I dag er der en stor vilje hos os konsumenter til at vælge vor mad med omhu. De rigtige fisk, de rigtige skaldyr, eller det der er rigtigt for miljøet. Problemet er, at forhandlerne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også