Skaldyr
– bør man spise dem?
Krebsdyrene er nok den mest fremgangsrige dyregruppe i havet. Gruppen er omtrent lige så succesrig som insekterne er det på landjorden. Krebsdyrene er bygget ud fra et fascinerende koncept med et ydre hudskelet, som en bærende struktur.
Der findes flere end 30.000 beskrevne krebsdyrarter, men man regner med, at der findes fire gange så mange, som ikke er opdaget endnu. De fleste krebsdyr er marine og små, men der findes også store krebsdyr. En amerikansk hummer kan veje op til 20 kg og det allerstørste krebsdyr er den japanske kæmpekrabbe, som kan opnå en spændvidde mellem benene på 3,6 meter.
Blandt krebsdyrene er det især hummer, jomfruhummer, krabber og rejer, som er populære at spise.
Bløddyr på bordet
Bløddyr er også noget, som indgår i vore luksusmenuer. Dyregruppen bløddyr, eller mollusker, omfatter blandt andet snegle, nøgensnegle, muslinger og blæksprutter. Et populært bløddyr er østers, som ofte forbindes med champagne, kaviar og anden luksus. Blåmuslingen, som også er et bløddyr, er nok lidt undervurderet, men har sandsynligvis fremtiden for sig.
Østersfiskeriet er til dels reguleret, og der er regler for, hvor man må fiske dem, mens blåmuslinger frit kan indsamles. På visse steder og i visse situationer kan muslingerne dog indeholde algegifte, så man bør undgå selv at indsamle blåmuslinger og i stedet købe dem friske hos fiskehandleren.
Traditionsrigt
At spise skaldyr fra havet har dybe rødder i vores gastronomiske kultur her i Skandinavien. Koblingen til havet, luksus og eksklusivitet i kombination med, at det smager forbandet godt, betyder, at der findes en stor efterspørgsel at tilfredsstille. Der er gamle og nye traditioner som fx friske fjordrejer, skalddyrsbuffet og dybstegte tigerrejer, som alle gerne vil have lov at nyde.
I organisationen Greenpeaces nye guide bliver ingen af de undersøgte butikskæder godkendt og det skal nævnes, at Netto var betydeligt værre end alle de øvrige. Ifølge Greenpeace bør du stille følgende krav og spørgsmål til det sted, hvor du køber skaldyr.
– Fisk og skaldyr skal stamme fra holdbare fiskemetoder, som ikke skader miljøet!
– Har butikken en politik for fiske- og skaldyrsprodukter og til bæredygtigt fiskeri?
– Hvilken fiskerimetode er anvendt?
– Kommer skaldyrene fra en godt forvaltet bestand?
Hvis butikken ikke kan svare på dine spørgsmål, så gør havet og dig selv en tjeneste og køb din mad et andet sted.
Den gode vilje
– Jeg mener ikke, at der skal forekomme så meget som bare én truet art i en butik. Ingen ville drømme om at sælge tigerkød, men drejer det sig om truede fiskearter, er det tydeligvis helt anderledes, siger Frode Pleym fra Greenpeace.
I dag er der en stor vilje hos os konsumenter til at vælge vor mad med omhu. De rigtige fisk, de rigtige skaldyr, eller det der er rigtigt for miljøet. Problemet er, at forhandlerne...