DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi

Skildpaddeskolen

Del 1 – Dykker, kend din havskildpadde

Tekst. Anders Kofoed

Her på redaktionen holder vi meget af skildpadder og har derfor allieret os med en af de få danskere som – om muligt – elsker skildpadder endnu højere end os og også ved mere om dem.

Biolog, dykker, natur-nørd, foredragsholder og formidler Anders Kofoed, kendt fra bl.a. TV2 og Kurs mod Fjerne Kyster, hvor Mikkel Beha udtaler de sigende ord “man skal bare trykke Anders lidt på maven, så vælter det ud med skildpadde-historier”. Sammen vil vi, over kommende numre af DYK, give læserne et indblik i havskildpaddernes verden. Det er en fornøjelse at byde velkommen til Anders og første del af artikelserien Skildpadde-skolen.

►  At møde havskildpadder på et dyk er altid en stor oplevelse. De er ufatteligt graciøse i deres eget element. Men knap er man kommet op af vandet og deler sin oplevelse, mens det drypper fra hår og næse, og så bliver man spurgt. Hvilken art var det? Og pludselig kommer man i tvivl.

Der er syv arter af havskildpadder (otte hvis du splitter suppeskildpadden op i sort og grøn) og med undtagelse af den gigantiske læderskildpadde og den australske flatback, ligner de hinanden en hel del. Men der er heldigvis nogle små kendetegn, de hver især ikke kan løbe fra.

Suppeskildpadden (Chelonia mydas) er måske den skildpadde flest dykkere svømmer ind i. Din dive guide kalder den nok for Green Turtle. Den er en af de smukkeste med solstrålemønsteret på skjoldets skæl. Men den kan ved et hurtigt blik forveksles med både uægte karrette og karretteskildpadden. Men det hjælper, hvis man kan tælle. På skjoldet sidder der 5 store skæl og danner ryggen (de vertebrale skæl). På hver side af dem sidder der fire store skæl (de laterale skæl). Uægte karetter, der på engelsk kaldes Loggerhead, har derimod 5 skæl ned ad ryggen og 5 på hver side. Ægte karetter som mange dykkere kender som Hawksbill Turtle, har desværre samme mønster, som suppeskildpadder, men deres skæl på skjoldet overlapper som teglene på et tag.

Det er ikke altid, du får et klart billede af ryggen og skjoldet, men heldigvis er der også hjælp at hente i hovedet. Lige over næbbet og mellem øjnene, sidder der nogle skæl. De hedder prefrontale skæl og er en slags fingeraftryk for skildpaddearter. Suppeskildpadder har kun et par. Karetteskildpadder har to par og uægte karetter har mere end et par, og så er vi jo lige vidt.

Bag ved øjnene sidder der også skæl. De post-oculare skæl og de kan også hjælpe dig, men her er der desværre ekstra plads til forvirring. Ser du en skildpadde med 4 skæl bag øjet er det nok en suppeskildpadde. Har den kun 2 eller 3 er det en uægte karette. Desværre har den ægte karette også 3 skæl bag øjnene.

Og så har vi ridley-skildpadderne til at skabe ekstra forvirring. Olive ridley er nem fordi den har så mange skæl på skjoldet. Ned langs ryggen er der mindst seks og det samme på siderne. Når det kommer til hovedet er der dog ikke meget hjælp at hente. Allerværst er kemps ridley, som har samme antal skæl på skjold og ansigt, som den uægte karette. Den er til gengæld mindre, men det hjælper jo ikke meget hvis man ikke har noget at sammenligne med. Til gengæld er den meget rund i formen, som et vikingeskjold.

Læderskildpadden og flatbacken er hver især så unikke, at man sjældent tager fejl af dem. Læderskildpadden har ingen skæl på hverken skjold eller hoved, og flatbacken har et fladt skjold som næsten ser ud som om det er blevet poleret med fint sandpapir.

Hvis du virkelig vil "lære din skildpadde at kende" vil jeg anbefale denne rapport. Der er specifikke kendetegn i så rigelige mængder, at selv den mest grådige bliver tilfreds:...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #59:





SOME images:
Skildpaddeskolen: Del 1 – Dykker, kend din havskildpadde,

Læs også