DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Smögen – Forårsdykning på vestkysten
En søhare ved Pesaskär. Søharen Aplysia punctata er en vandlevende snegleart som beskrevet af Cuvier i 1803. Søharen indgår i slægten Aplysia og famfamilieniljen søharer.

Smögen

– Forårsdykning på vestkysten

Tekst & Foto Stefan Beskow

Den sprøde morgenluft, kombineret med forårssolen fra en klar blå himmel, er som balsam for sjælen efter en alt for lang vinter. Jeg nipper til min morgenkaffe og går en lille tur på træmolen. Vandet glimter, og jeg prøver at gætte mig til, hvordan sigtbarheden er. Som altid er det svært at gætte, men min vurdering er, at den er ret god. En dykkeweekend i Smögen begynder, og det er med spændt forventning, at jeg begynder at sammensætte mit udstyr til det første dyk. Foråret på vestkysten kan normalt byde på fantastisk dykning. Vil det også være tilfældet denne weekend?

►  Efter en velafbalanceret morgenmad er vi på vej ud til dagens første dyk. Havet er som et spejl, og Peter fra Smögen Dyk och Upplevelse styrer båden med vant hånd ud til Pesaskär. Pesaskär, eller Pesa, er en holm langs Smögen-øgruppen. Her møder det salte Skagerrak kysten, og under de rette forhold kan du her opleve noget af den bedste naturdykning, der findes i Sverige.
Det afkølede forårsvand bider i kinderne, da vi hopper i. Et par meter nede er temperaturen seks grader, og stille takker jeg min elektrisk opvarmede vest for den ekstra varme, den giver. Foråret er en meget interessant årstid under overfladen. Der er både unge arter og vinterarter, som ikke ses om sommeren. Nøgensneglene er særligt talrige. Ikke underligt, at Smögen Dyk har holdt nøgensnegleweekender i april/maj måneder i flere år. Det er faktisk en nøgensnegl, der først får mig til at stoppe op under dykket. På 15 meters dybde sidder der flere af dem på et tangblad og danner et perfekt fotomotiv. Især nøgensnegle er noget af en favorit blandt undervandsfotografer. De er virkelig smukke og farverige, og de har også den ekstraordinære fordel, at de ikke bevæger sig så hurtigt, så du roligt kan komponere billedet, vurdere det og så lave eventuelle ændringer, uden at de svømmer afsted – praktisk! Vi svømmer videre og opdager nogle troldehummere i en sprække. Da vi er nede på 30 meter, opdager vi to velvoksne kolonier af røde hornkoraller. Endnu et tegn på, at vandkvaliteten er god ved Pesa, da rødhornskoraller trives, hvor rent og frisk vand jævnligt strømmer forbi. 

Vi svømmer videre og kommer hurtigt til den del af Pesa, som er min absolutte favorit. Det er en væg fra 12 til 20 meter, der er utrolig frodig. Læderkoraller, søpindsvin og anemoner kæmper om pladsen, og klippen er visse steder næsten ikke synlig. Sprækkerne er proppet med taskekrabber, og fra en anden sprække kigger en torsk ud. Det grønne vand indrammer det hele til en fantastisk syn. Dette er virkelig god koldtvandsdykning! Flere nøgensnegle passerer kameralinsen, og en søhare kigger frem og bliver også foreviget. Vores time under overfladen lakker mod enden, men da vi ligger på vores sikkerhedsstop, ser jeg to små øjne kigge på os under et tangblad. Er det ikke... Jo, det er en lille stenbider baby! Nok den "sødeste" fisk i vores svenske farvande, der har sat sig fast i et tangblad og rider med det, mens det svajer frem og tilbage i vandet. Jeg forsøger at nærme mig den lille yngel så forsigtigt, jeg kan for at fotografere den. Det er en meget større udfordring end at fotografere nøgensnegle. De er generte og godt camouflerede. Derudover findes de som regel på lidt lavere vand, hvor vandet normalt er i bevægelse på grund af søgang fra overfladen. I dag er havet dog nogenlunde roligt og den lille yngel lader mig tage flere billeder inden den svømmer væk. En rigtig god afslutning på et rigtig godt dyk!

Husrevet
Efter en god frokost, som serveres mellem dykkene, skal vi...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Geografi Smögen ligger cirka 150 km nord for Gøteborg og har knap 1.500 indbyggere. Smögen består af Smögenön og Hasselön og ligger i Sotenäs kommune.

Kom der til Nemmest i bil....

Læs artiklen i DYK #81:





SOME images:
Smögen – Forårsdykning på vestkysten, Smögen – Forårsdykning på vestkysten
En søhare ved Pesaskär. Søharen Aplysia punctata er en vandlevende snegleart som beskrevet af Cuvier i 1803. Søharen indgår i slægten Aplysia og famfamilieniljen søharer.
, Smögen – Forårsdykning på vestkysten
Japansk skeletrejer (Caprella mutica) er virkelig seje, men det er en udfordring at fotografere dem.
, Smögen – Forårsdykning på vestkysten
Marine mangfoldighed deluxe i Smögen.

Læs også