DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Sognefjorden – Ingerseks
For at komme ned til vandet skal man ned af skråningen og klatre over både store og løse sten. Det er med alt udstyret og vi må syv gange op og ned for at få det hele med.

Ingerseks

i Sognefjorden

Tekst & foto: René B. Andersen

Man skal have respekt for hende, for hun er utrolig porøs. På et tidspunkt får jeg rørt ved siden, og hele pladen bliver til støv, så det er ikke et vrag, der motiverer til at penetrere og slet ikke med tanke på, at den har rullet rundt, så dens struktur nok ikke er helt stabil.

►  Ingerseks var et af de få vrag, jeg manglede at dykke på i Sognefjorden, men der var ikke meget information at finde om vraget, og den smule tekst der stod på den norske vragguide, hjalp ikke meget.
Jeg fandt nogle gamle turbeskrivelser med billeder, hvor de dykker på vraget fra land. Samtidig kontaktede jeg Nordhordlandr Dykkerklubb, som også dykker i Sognefjorden, og de hjalp med en god beskrivelse til at finde vraget.
Vragbillederne fra omkring 2006 viser, at det ligger på bagbords side, men siden da er vraget rullet rundt, så det ligger med bunden op, hvilket blev bekræftet i 2011 – dog uden billeder. Da vi boede en time fra vraget, ville det være dumt ikke at dykke på det.

Forlist to gange
Selve historien om skibet er meget kort: Hun blev bygget i 1913, var 116 meter lang og 16 meter bred. Hun sejlede for et norsk rederi og i 1942 sank hun første gang efter en minesprængning ud for Sassnitz.
Efter at være blevet hævet, beslaglagde tyskerne hende, da rederiet ikke kunne skaffe en besætning. På sin sidste rejse sejlede hun gods fra Nordnorge og gik i konvoj med Falkenberg, Rechtenfleth og V-5310 forpostskib. Konvojen lagde sig for anker i Instefjorden for at undgå flyangreb, og den civile besætning blev sendt i land. Den 23 april 1945 bliver de angrebet af Beaufighters fra 144., 455. og 489. skvadron. Tre luftværnssoldater omkom og 15 blev alvorligt sårede efter angrebet. Ingerseks blev så beskadiget, at hun kæntrede og sank senere i løbet af natten.

Risnesfjord
Ved at søge på fjordens gamle navn, Risnesfjord, finder jeg nogle gamle billeder fra de engelske fly, som viser angrebet. Ved første syn kan jeg kun få øje på Ingerseks, så jeg bliver lidt usikker på, om historien er korrekt. Men hvis man ser godt efter, kan man se de tre andre skibe ud fra deres skorstensrøg. Fra den vinkel, billederne er taget, er de utrolig godt gemt.
Rechtenfleth ligger for anker ved byen. Ingerseks er den, der bliver ramt hårdest, så den er let at spotte da den brænder mest, og den ligger i midten med V-5310 længere inde i fjorden og Falkenberg længere ude i fjorden. Alle tre ligger helt ind til land for bedst muligt at gemme sig, selv om det dog ikke hjalp Ingerseks.

Slæbegrej
De fleste anbefaler at dykke fra båd, men det kan lade sig gøre at dykke fra land, hvis man gider slæbe udstyret, og da vi ankommer til stedet, kan jeg godt forstå hvad de mener. Ved første blik får man mest lyst til at køre igen, men vi tager turen ned, og efter at have prøvet et par forskellige ruter, er det ikke så slemt.
Jeg havde taget 20 meter reb med hjemmefra, så vi havde noget at holde i, da nogle af stenene er løse. Vi førte rebet igennem skridtremmen. På den måde var det let at kontrollere turen ned med rebreatherne på ryggen. Resten af de lettere ting som bly, finner osv. er hurtige at få ned. Med bailout-flasker fandt jeg en god metode ved at bruge min...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta  D/S Ingerseks
Type Dampskib
Længde 116 meter
Bredde 16 meter
Tonnage 4970...

Læs artiklen i DYK #54:





SOME images:
Sognefjorden – Ingerseks, Sognefjorden – Ingerseks
For at komme ned til vandet skal man ned af skråningen og klatre over både store og løse sten. Det er med alt udstyret og vi må syv gange op og ned for at få det hele med.
, Sognefjorden – Ingerseks
Vraget er kæmpe stort og med en længde på 116 meter er det ikke muligt, selv iunder fantastisk sigt, at se hele vraget.
, Sognefjorden – Ingerseks

Læs også