DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Tor Jörgensborg filmer S2 Sted Ålandshavet, Østersøen Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer. Eksponering F/3,2, 1/80 sek, ISO800 Kommentar Dette foto er ikke rent billedmæssigt min personlige favorit. Men da jeg googlede mit navn sammen med ”S2” dagen efter, at vi udgav billederne, fik jeg over 20.000 hits, og dette billede var med i stort set alle publiceringer verden over. Så det virker som om, dette foto rummer noget, som medierne efterspørger.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Tor Jörgensborg på S/S Maidan Sted Rocky Island, Rødehavet Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer. Eksponering F/2,8, 1/100 sek, ISO400 Kommentar På mellem 90 og 120 meters dybde ligger dette enorme vrag. Det er helt fantastisk at komme ned på 100 meter og stadig have dagslys. Det er under disse dyk, at alt sættes på prøve – udstyr, uddannelse og erfaring. Men til forskel fra, hvad mange tror om os tekniske dykkere, løber vi ikke risici – vi håndterer dem.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Tor Jörgensborg med Cuda Sted Brothers Island, Rødehavet Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer. Eksponering F/22, 1/60 sek, ISO400 Kommentar Under det sidste dekompressionsstop scooterede vi rundt i de koralgrotter, som findes på revene i Rødehavet. Jeg kan godt lide dette billede, fordi scooteren næsten ser ud som en tegneseriefigur. Tanken bag billedet var at få farverne frem i dragten og vandet samtidig med, at grotten skulle danne en silhuet mod solen i baggrunden.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Fredrik Isaksson med skildpadde Sted Abu Dabab, Rødehavet Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer + en Inon Z-240 blitz som slave. Eksponering F/22, 1/60 sek, ISO200 Kommentar Store dyr under vandet er altid spændende. Her har jeg forsøgt at kombinere dykker, sol og skildpadde. Jeg prøver altid at få en øjenkontakt med motivet. Ikke på den måde, at skildpadden eller dykkeren behøver at kigge lige ind i kameraet, men jeg kan godt lide, at man ser øjnene.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Fredrik Isaksson med dragefisk Sted Shouni Kebir, Rødehavet. Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer + en Inon Z-240 som slave. Eksponering F/22, 1/125 sek, ISO200. Kommentar Her har jeg forsøgt at få korallen i forgrunden frem, samtidigt med, at jeg ville have dykkeren i silhuet med solen bag. At dragefisken også kom med, blev prikken over i’et. Men det var faktisk ikke meningen til at starte med. Sommetider har man lov at være heldig.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Charlotta Carlen i tønderummet Sted Sala Silvergruva Udstyr Nikon D70s, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer + to Inon Z-240 som slaver. Eksponering F/2,8, 1/60 sek, ISO200 Kommentar Tønderummet ligger på 30 meters dybde, cirka 200 meters svømning fra igangsstedet i Sala. Personligt kan jeg godt lide skyggerne fra stigen. De ville være umulige at få frem uden slaveblitzer. Det er en svær balance mellem kamerablitzene og slaverne.
Stefan Hogeborn – trives i barske miljøer
Motiv Jannicke Bjurselius Sted Husbybadet Udstyr Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i Hugyfot-hus med to Inon Z-240 blitzer. Eksponering F/5,6, 1/100 sek, ISO200 Kommentar Ved et fotodyk i poolen så jeg, at dykkeren sommetider blev spejlet i overfladen af blitzlyset. Det gav mig en idé om, at en dykker skulle ligge omvendt og blive spejlet mod overfladen. Jannicke, som modellen hedder, var med på spøgen og gjorde et kanon stykke arbejde med at holde vejret, så overfladen blev så stille som mulig. Efter et stykke tid lykkedes det og her er resultatet. Billedet gør sig i mine øjne bedst på hovedet, og derfor ser det ud som om, dykkeren svæver i luften over vandoverfladen.

Stefan Hogeborn

– trives i barske miljøer

Stefan er 45 år gammel, bor i Stockholm og har arbejdet som dykkerinstruktør i de sidste 16 år. Desuden har han i de seneste par år leveret billeder til DYK som freelancefotograf. Han begyndte at fotografere allerede i folkeskolen, og fik sit første systemkamera, da han fyldte 15 – i stedet for den obligatoriske knallert. I tyveårsalderen havde han eget mørkekammer, og det var især frostdækkede graner og hans smukke kæreste Jessica, som var træningsobjekter.
Som gammel akvarist søgte Stefan snart mod dykningen – ikke så meget for selve dykkenes skyld, men mere på grund af muligheden for at kunne fotografere under vandoverfladen. Og i starten af 90’erne tog han en undervandsfotokursus i Rødehavet. For at kunne fotografere endnu mere blev Stefan både divemaster og instruktør med henblik på at kunne arbejde udenlands og fotografere i fritiden. ”Desværre” endte han som dykkerinstruktør på fuldtid og har bl.a. ti år bag sig som uddannelsesansvarlig for NAUI i Skandinavien. Efter at løbebanen som dykkerinstruktør havde sat uv-fotokarrieren lidt på standby, opstod nogle synergieffekter i og med, at Stefan begyndte at arbejde på Oceanic Tech, hvor kombinationen teknisk dykning, uv-foto og den digitale fotografis udvikling gjorde det muligt at begynde med fotograferingen igen for alvor. Nu faldt alt på plads. Dykkeerfaring, fotoerfaring og unikke fotoobjekter.
I dag deler Stefan sin fotointeresse med sin tyveårige datter Fanny, som er til stor hjælp ved bl.a. efterbearbejdning af originalerne. Det er især huler, miner og dybe vrag, dvs. steder med ekstremt lidt lys, der er blevet Stefans specialitet. Men også koralrev med alt deres lys og liv er favoritmotiver. Et af de stærkere minder som uv-fotograf var, da han fik mulighed for at dokumentere den nyfundne sovjetiske ubåd S2. Stefans billeder fra S2 blev publiceret over hele verden på alt fra CNN´s hjemmeside til Wall Street Journals kinesiske udgave, og var den største nyhed i Rusland i fem døgn. Som nyudnævnt projektleder for dykkene i den oversvømmede sølvmine Sala Silvergruva er det nu især Carl XI´s våbenskjold på 96 meters dybde, som lokker foran objektivet. Du kan se flere af Stefans billeder på www.oceanictech.se

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også