DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Svenske miner – På turné til fire minedyk i Sverige
Kraftige lys over broen belyser miljøet under overfladen og skaber et utrolig smukt sceneri, når du nærmer dig.

Svenske miner

– På turné til fire minedyk i Sverige

Tekst og foto: Torbjörn Gylleus

Er DU grebet af dykning i huler, har DU typisk været nødt til at rejse til Frankrig, Florida eller Mexico for at dyrke DIN hobby, eller for at blive uddannet i huledykning.
Men der er et alternativ i vores naboland, hvor oversvømmede miner tilbyder udforskning af spændende miljøer fra svundne tider. Vi har sendt DYKs svenske redaktør, Torbjörn Gylleus, på en rundtur for at kortlægge de fire mest populære miner.

►  Der er en lang tradition for minedrift i Sverige. Der har været metaludvinding i landet siden begyndelsen af 1000-tallet i omkring 3.000 miner. De fleste af disse findes i området Bergslagen i Midtsverige. En stor del af Sveriges velstand blev grundlagt med indtægter fra miner i Bergslagen, ikke mindst Falu Kobbermine, hvor minedriften fandt sted allerede fra vikingetiden. I det 12. århundrede begyndte man at udvinde jern af jernmalm, og snart blev Sverige en af verdens største leverandører af jern. Arbejdet i minerne var både tungt og farligt, og mange minearbejdere døde efter styrt, jordskred eller af lungesygdomme (silikose), forårsaget af det stenstøv, som de trak vejret i.

En af de store udfordringer var at holde grundvandet ude af minerne, hvilket fra starten var et vanskeligt problem at løse. Derfor åbnede man konstant nye miner, fremfor at følge de kendte malmaflejringer dybere ned. For at omgå problemet, blev pumperne i det 16. århundrede anbragt i serie. Kraftoverførslen fandt sted med sammenføjede træstænger, der hang nede i mineskakten. Efterhånden blev teknologien raffineret og blev mere effektiv med vandkraft og forbedrede mekanismer, som kunne overføre kraft fra vandhjulene langt fra minen. Da minerne til sidst blev forladt, og pumperne stoppede, blev skakterne efterhånden fyldt med vand. Derved blev der dannet tidskapsler i mange miner, noget som vi dykkere i dag er taknemmelige for.

Fra hule til mine
For bare et par år siden ville jeg have haft svært ved at se mig selv som huledykker. Det virkede mørkt, koldt og lidt farligt, men efter en tur til Mexico sidste år, fik jeg for alvor øjnene op for huledykning. Jeg fik blod på tanden og jeg rejste tilbage igen for at nyde underverdenen. Da jeg kom hjem, blev grænserne lukket på grund af Corona-situationen og jeg kunne ikke længere planlægge rejser til Mexico eller andre traditionelle huledestinationer. Jeg måtte se mig om efter lokale muligheder: svenske miner.

Der er dog ganske stor forskel på at dykke i en mine, sammenlignet med hulerne på Yucatan-halvøen. I Mexico er hulerne ofte ikke særlig dybe og temperaturen ligger på 25-27 grader, så det er muligt at lave lange dyk i våddragt og uden at medbringe mange stageflasker. På den anden side er navigationen kompleks med et uendeligt antal passager og sale. De svenske miner er ofte noget dybere og omgivelserne i dem er barske med temperaturer på ca. 2-4 grader, hvilket kræver tørdragt med tykke underdragter (ofte elektrisk opvarmede) og selvfølgelig tørhandsker. Som regel er det dog lettere at navigere i miner, fordi de er lavet af mennesker, og ofte har man oversigter over gangene. Der er således forskellige typer udfordringer i miner sammenlignet med huler, men de samme principper og regler gælder i alle typer miljøer, hvor der ikke er direkte adgang til overfladen.

Det kan virke lidt underligt, men hvis du kun har et certifikat til minedykning, er det normalt ikke tilladt at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta Långban

Lige nord for Filipstad i Bergslagen ligger Långban minedrift. Stedet er et af verdens mest mineralrige, og her er hundredvis af mineraler, der har betydet enormt meget for svensk industri....

Fakta

Fakta Sala silvergruva
Der hvor Sala Sølvmine ligger, har der fundet minedrift sted siden slutningen af det 15. århundrede. Den første gang minen er nævnt skriftligt er i 1510, og den blev snart kongehusets...

Fakta

Fakta Tuna Hästberg
Eventyrminen Tuna Hästberg er en jernmalmsmine beliggende i Dalarna mellem Borlänge og Ludvika. Minen blev lukket i 1968 efter at have været i drift siden det 15. århundrede. Til at...

Læs artiklen i DYK #61:





SOME images:
Svenske miner – På turné til fire minedyk i Sverige , Svenske miner – På turné til fire minedyk i Sverige
Kraftige lys over broen belyser miljøet under overfladen og skaber et utrolig smukt sceneri, når du nærmer dig.
, Svenske miner – På turné til fire minedyk i Sverige
Der er meget at opdage i Tuna Hästberg. Gennem et hul i klippen glider vi ned til et andet rum i minen.
, Svenske miner – På turné til fire minedyk i Sverige
På 35-meters niveau finder du Östra Västra. Herfra blev malmen transporteret længere opad. Både skinner og gitre er der endnu.

Læs også