DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Tæt på  Nära ögat
Tæt på - CO2 Dykket
Kuldioxidnarkose er ikke sådan at spøge med – især ikke når det foregår inde i en hule, hvor der er langt ud.
1 af 1

Tæt på

- CO2 Dykket

Tekst: Anonym; Foto: Martin Örnroth
Alle forudsætninger for en perfekt dykkedag var til stede. Men i minegangen på 30 meters dybde kommer en usynlig fjende snigende. En alt før stor koncentration af CO2 gør, at en af dykkerne mister besindelsen og kontrollen. Snart erstattes utrygheden af ren angst og dykkeren får tunnelsyn. Han mærker hvordan synsfeltet trækker sig sammen for til sidst at ende i mørke, selv om han har lygten lige foran sig. Det eneste han hører, er sit eget åndedræt og lyden af gassen i sine slanger...

Det er strålende solskin og godt 20 grader, når det første dykkerpar D1 og D2 ankommer til den oversvømmede mine i Kvinnesta uden for Örebro i Midtsverige. Efter et stykke tid dukker D3 og D4 også op. Det besluttes, at D1 og D2 dykker først, mens D3 og D4 bliver oppe for at stå for overfladeorganisationen. 

Begge teams planlæger at fastgøre deres stageflasker ved lågen ved minens indgang. Hvis der ikke allerede er en passende line, vil de trække en line fra lågen langs gangens venstre side frem til kontoret, hvor minepersonalet har administreret området før det blev oversvømmet. Derfra vil de trække en line videre gennem spiralen, så langt de nu kan komme under hensyntagen til tredjedelsregelen, linerullernes længde, tiden og deres komfort. De bestemmer også, at de ikke vil overskride 30 meters dybde.

Efter bogen

De to svømmer i overfladen frem til klippevæggen, hvor grotteåbningen befinder sig på 6 meters dybde. Der går de ned. D1 leder dykket. De fastgør deres stageflasker til lågen og laver en primary tie-off med D1s linehjul fastgjort i den. Der hvor de går ind i gangen, viser det sig, at der findes en ny line i minens venstre side. De fastgør hjulet og markerer retningen med linepile. Derefter fortsætter de langs den forhåndenværende line fremad i grotten. De passerer kontoret, der findes på venstre side og de to blindgyder, der er til højre, og kommer frem til pumperummet på venstre side. De svømmer ind og ser sig omkring. De er nu ca. 100 meter inde i grotten.

Frem til nu har alt fungeret lige efter bogen. Kommunikationen i mellem dem, har virket perfekt. Det eneste, der kan opfattes lidt urovækkende, er at D1s primære lygte blinker et par gange, men den fortsætter med at lyse. Det er sket før og opfattes derfor ikke som det store problem, da de begge har backup-lygter med, der i værste fald kan anvendes i stedet. 

Efter det andet kontor slipper linen op. D2 giver sit linehjul til D1, der udfører en ny tie-off, hvor de begge fikserer linepile. De er nu på 18 meters dybde. De afstemmer, at alt er ok og fortsætter derefter til grottens højre side, hvor spiralen begynder. 

Spiralen snor sig langsomt nedad i højresving. Alt går planmæssigt ned gennem spiralen. De når en dybde på ca. 25 meter, da linen slipper op. På dette tidspunkt føler D2, at de måske er kommet langt nok. De overvejer, om de skal fortsætte eller vende om. Efter en kort stund forsvinder det ubehag, som D2 følte. Da de endnu ikke har anvendt den første tredjedel af deres gas (de har begge ca. 160 bar tilbage), bestemmer de sig for at fortsætte langs den line, der allerede er trukket. Som sagt, så gjort – de fastgør i fællesskab hjulet og markerer retningen med linepile og fortsætter derefter videre langs linen.

Nu begynder sigten at forværres – fra at have været 15-20 meter, bliver den dårligere. Minegangen, der er 10 meter høj, afgrænses af et slamlag i midten....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også