DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
Tørdragten (1) fra Whites Fusion har et indre lag af plast dækket af et enkelt elastisk yderlag i nylon. Lynlåsen har en usædvanlig placering på dragten. Alt efter underdragt siges den at være lige så varm som andre tørdragter, men den har samme bevægelsesfrihed som en våddragt.
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
En skaldragt holder dykkeren tør, men varmer ikke i sig selv. Varmen kommer fra det tøj, man har på inden under.
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
En neoprentørdragt isolerer mere eller mindre i sig selv alt efter materialets tykkelse og kan ofte sidde lidt strammere, da den er fleksibel.
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
Neoprentørdragten (2) Typhoon Seamaster er en af de billigste tørdragter. Den er produceret i neopren, som er komprimeret til 5 mm og er foret med titan-fleece. Dragten har 3 mm materiale i armene for øget bevægelsesfrihed.
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
En semidry lukker kun ganske lidt vand ind og holder på det under dykket, så vandudskiftningen bliver minimal.
Tør eller halvtør? – behøver man ha’ sit på det tørre?
Semidrydragten Pinacle Stealth (3) er en af de varmeste semidry-dragter, vi har testet. Den er produceret i 7 mm neopren og foret med ægte merinould. Dragten mangler helt lynlås. I stedet kryber man ned gennem halstætningen, og trækker hætten og buksesmækken sammen. Dragten kommer fra New Zealand og har fået en efterfølger i Extreme 8/6. Den nye model har en brystmonteret lynlås, så det bliver lettere at komme ud og ind.

Tør eller halvtør?

– behøver man ha’ sit på det tørre?

Af John Bantin

Alle har da tørdragt, når de dykker i koldt vand, ikke sandt? Tja, det gælder i hvert fald de fleste, men det er jo ikke obligatorisk. En semidry kan faktisk have visse fordele. Eksempelvis den halve pris.

En halvtør dragt – en semidry – er egentligt noget vrøvl. Det er jo en våddragt! Men den har tætningsmanchetter ved håndled og ankler og disse tætninger reducerer effekterne af koldt vand, der strømmer gennem dragten og nedkøler dykkeren.
Dykkeren får den kolde fornemmelse lige når han hopper i vandet, men det indtrængende vand varmes hurtigt op og bliver i dragten. Dykkeren er derefter beskyttet mod det kolde vand af et varmeisolerende lag neopren.
Halvtørre dragter skal sidde tæt til kroppen – præcis som de våddragter, de nedstammer fra. Tykkelsen på dragtens isolerende lag kan variere. Oftest anvender man neopren i forskellige tykkelse (normalt 3, 5 og 7 millimeter). Man kan også bære flere lag neopren og med en varm hætte og handsker kan en halvtør dragt faktisk egne sig i en hvilken som helst temperatur. I koldt vand behøver man dog mindst 5 og/eller 7 millimeter.
Desuden kan man vælge at nøjes med at skrue sig ned i visse dele af dragten alt efter årstiden og vandtemperaturen på dykkestedet.
Naturligvis ville det være idiotisk at anvende en tropedragt i isvand. Og pas også på ikke at lade dig narre af priserne på dragtdele til semidry-dragter, som kan bæres hver for sig i varmere klimaer. Der bliver alligevel en forskel på totalprisen En typisk seriøs semidry koster omtrent halvdelen af, hvad en typisk, nogenlunde rimelig tørdragt koster.
Er det overhovedet holdbart at anvende en semidry herhjemme? Hvorfor ikke? Tidligere lavede jeg mine hjemlige dyk i semidry, selv om det som regel kun blev til ét dyk. Eller også skiftede jeg til en anden, tør og varm semidry inden det andet dyk. Det er kun de allerhårdeste læderhalse, der synes om at krybe i en våd semidry i vinteromgivelser.
Pasform
Vand er sjældent koldere end nul grader. En syvmillimeters semidry med god pasform og et ekstra isolerende lag i form af indervest eller en long john kan holde en dykker varm. Problemet opstår, når man forlader vandet. Så kommer man op i luft, som kan være adskillige grader under nul og vinden køler også. Fordampende fugtighed på dragtens yderside kan have en formidabel afkølingseffekt, så derfor er det vigtigt at krybe ud af en våd semidry, så hurtigt som muligt, tørre sig og tage varmt, tørt tøj på.
Visse semidry-dragter har ekstra ydermanchetter ved håndled og ankler. De går ned over tætningerne og lukkes med lynlås. De gør det lettere at holde varmen. Men husk at være forsigtig, når du tager sådan en dragt af efter dykket. Huden er blevet blødgjort under vandet, så der er risiko for at lynlåsen kan give skrabesår.
Moderne neopren er superfleksibelt, så det er lettere end nogenside at finde en dragt, der passer godt. Flere producenter tilbyder dragter i både herre- og damestørrelse. Når nogen spørger mig: Hvilken semidry-dragt er den bedste, svarer jeg altid: Den, der passer. Pasform betyder alt.

Dragttyper
En tørdragt skal holde dykkeren tør....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også