DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test – Sea&Sea DX-D200
Test – Sea&Sea DX-D200
1 af 1

Test

– Sea&Sea DX-D200

Af John Bantin
Efter at have dårlige erfaringer med min første kombination af DSLR-kamera og undervandshus, var det med en vis spænding, at jeg gik i vandet med et NIKON D200 indpakket i et Sea&Sea DX-D200. Men det skulle vise sig at være en sand fornøjelse.

Som ved alle andre huse, kræves der en udvidelsesring mellem huset og den store vidvinkel-domeport, der passer til Nikons 12-24mm zoom. Ringen er ikke nødvendig med 10,5mm objektivet. Domen kan ikke rotere ved en fejl, da den holdes på plads af en indvendig lås. Det samme gælder den flade makro-port. Det gjorde, at jeg uden tøven turde fastgøre huset i en D-ring under de sidste faser af opstigningen og mens jeg ventede i overfladen. Der var ingen risiko for, at portene ville gå op. Plastic-domer risikerer at blive ridsede, men de kan let poleres op.
DX-D200-huset minder meget om Sea&Seas NX90Z-hus, som jeg anvendte til mine gamle F90x 35mm filmkameraer og er i nogenlunde samme størrelse. Det er fremstillet i aluminium med en lækker sort overflade. Man kan anvende porte, der også passer til NX90Z.
De særlige Sea&Sea O-ringe er tykke og kræver brug af særlig fedt, men de holder vandet effektivt ude. De passer godt ned i deres riller og der er ingen risiko, for at de skal hoppe ud før porten eller husets bagplade er forseglet. Det giver en tryg fornemmelse, og jeg regner aldrig med at skulle se leak detector-lampen blinke. Og jeg tøver ikke med at tage kameraet ud for at skifte objektiv eller batteri mellem dykkene. Kameraet glider på plads og låses på det medfølgende indvendige chassis, og gear og kontroller har ikke givet problemer.
De talrige knapper, der skal bruges for at betjene et DSLR er skinnende forkromede med funktionen tydelig markeret. Det ser måske lidt billigt ud, men det er anvendeligt, især mens du ikke er helt fortrolig med kameraet.
Nogle af knapperne kan låses i en aktiv position, så du kan enhåndsbetjene kameraet. Jeg opdagede dog ulempen efter en eller anden havde undersøgt huset mellem to dyk og i processen havde låst en knap. Først 15 minutter inde i dykket, forstod jeg, hvad der var galt.
Sea&Seas DX-hus har en fin viewfinder, der dog ikke er helt i omgangshøjde med dem, der leveres til visse andre fabrikanters huse til eksorbitante ekstrapriser. Du kan let aflæse de indvendige informationer og det store D200-display er klart synligt gennem det gennemsigtige panel, når du skal tjekke din billeder.
Der er to blitz-stik, men i modsætning til tidligere 35mm-kamerahuse fra Sea&Sea, er disse beregnet til to forskellige blitztyper. Uden en to-vejs adapter, kan du kun bruge én blitz af gangen.
Forbindelsen til kameraets blitzsko ser mere robust ud end sine forgængere. Der findes et stykke tilbehør, der skulle give dig TTL-eksponering med standard blitzer, men jeg holdt mig til manuel kontrol og skød i RAW-formatet, så jeg kunne lave finjusteringer senere.
Efter kun et enkelt dyk, anvendte jeg huset som om jeg aldrig havde dykket med andre, og jeg tog et par smukke billeder, når jeg selv skal sige det.
Jeg er af den overbevisning, at der findes masser af gode huse til Nikon D200, men der synes at være et generelt problem med levering fra de mindre...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også