DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Selvom det ikke hører til hverdagskost at møde mantaer, er der alligevel gode chancer, hvis man er på rette tid og sted.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Det er altid spændende at udforske grotter i revet. Men sørg for at have en ordentlig lygte med, og svøm aldrig længere ind end du altid kan se udgangen tydeligt.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Blæksprutterne er de klogeste af alle bløddyr. Det er ikke overraskende, at der skal en stor hjerne til at holde styr på alle de farver og former som dyret kan antage.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Baracudaen er altid et imponerende møde. Står den og bliver betjent af pudsefisk, der renser den for parasitter, kan man komme ret tæt på.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Koralslangen er en af verdens giftigste slanger, men den er heldigvis ikke spor aggressiv. Desuden er munden ikke særlig stor, så den har svært ved at komme til at bide et menneske.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Der venter et forunderligt mikrokosmos, hvis man går helt tæt på. Man kan sagtens få et helt dyk til at gå på få kvadratmeter.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Det er de revbyggende stenkoraller, der er grundlaget for livet på de tropiske koralrev.
Thailands undervandsindbyggere - En marinebiologisk opdatering
Knælerrejen lammer sit bytte med et spark, der er så kraftigt, at den kan være svær at holde i et akvarium. Den kan nemlig knuse glasset!

Thailands undervandsindbyggere

- En marinebiologisk opdatering

Tekst og foto Magnus Lundgren
Hvert år emigrerer et stort antal nordboere 15.000 km væk fra Skandinaviens vintermørke til Thailands smægtende strande. Det er nok lyset i mørket samt et par bekymringsfrie uger med sol, god mad og salte svømmeture, der lokker. På Thailands smukke koralrev får mange deres første oplevelse med snorkling og dykning. Her giver vi dig en opdatering af Thailands fantastiske marine liv, inden turen til smilets land!

Thailand er som bekendt en halvø, der er velsignet med to bedårende tropiske kystlinjer med to forskellige oceaner. Den vestlige side af halvøen, med rejsemål som Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta og Krabi, vender ud mod det rige Andamanerhav, som er en del af Det Indiske Ocean. 

Det er et hav, som under årtusinder er blevet krydset af indiske, kinesiske, thailandske og europæiske handelsfartøjer, men som i dag mest besejles af dykkebåde og sejlskibe med turister om bord. Andamanhavet er et ekstremt rigt ocean med både stor artsrigdom og mange fisk. Det er først og fremmest det store variation af forskellige livsmiljøer, som giver gode forudsætninger for livet i havet. Her findes vidstrakte koralrev, mangrove, søgræsenge og en del dybe havområder et stykke længere ude.

Den Thailandske bugt på østsiden af halvøen med kendte øer som Koh Samui, Koh Tao og Koh Chang, er en nordvestlig del af det Sydkinesiske Hav. Den østlige kystlinje er dobbelt så lang som den vestlige. På trods af den længere kyststrækning er artsrigdommen så langt oppe i bugten ikke på samme niveau som i det dynamiske Andamanerhav. Men begge siders dykke- og snorkeldestinationer præges af klart vand, fine koralrev og en behaglig vandtemperatur på 26 til 28 grader eller varmere. 

Så hvad kan man så se under overfladen? Nogle specielle dyr? Hvad kan du forvente dig? Er der nogle farer, man bør tænke på?

Koralhav

Thailands kyster og øer har masser af klassiske kystnære koralhaver. Takket være et sindrigt symbiotisk forhold mellem den såkaldte hårdkoral og en alge, zooxanthellae, bliver der dannet enorme revstrukturer. Det eneste korallen behøver, er sollys og klart vand, da den i princippet kan producere hovedparten af sin føde internt. I Thailand findes hundredevis af soldyrkende koralarter, som bygger produktive revstrukturer i miljøer, som ellers ville være biologiske ørkner. Det er vigtige miljøer for Thailands marine arv, og regeringen har siden 1966 udlagt mere end 20 marine naturreservater og flere er under forberedelse.

Det findes andre koralarter, der ikke har en intern alge som næringskilde, så de må i stedet filtrere deres føde. Filtrerende koraller kan leve på større dybder, og er ofte både farvestrålende og talrige, hvis forholdende er de rette. Hertil hører fx de røde og lilla blødkoraller, Dendronepthya, som dominerer dykkesteder som Hin Daeng og Hin Muang. En anden iøjnefaldende filtrerer er de parabollignende viftekoraller, som blandt andet pryder mange stejle granitblokke ude i Similans øverden.

Husk, at det kun er det yderste lag af et massivt hårdkoralrev, som lever. Man kan sige, at revet har en levende skorpe og den levende yderside er ret følsom over for fysiske påvirkninger. Så os, der har det privilegium at kunne besøge koralrevenes utrolige verden, skal undgå fysisk kontakt for en hver pris. Det har vist sig, at usikre snorklere synder oftere end andre, fx...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også