DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Vraget s/s War Fundy i Ålands hav Sony A7R II, Sigma 15mm, ISO 3200, f/9, 1/25 sek
Vraget s/s War Fundy i Ålands hav Sony A7R II, Sigma 15mm, ISO 3200, f/9, 1/25 sek

UV-Fotoskole

Lektion 4 – Fuld kontrol

Tekst og foto: Torbjörn Gylleus

Det har aldrig været så enkelt at fotografere som det er nu, og i praktisk taget alle smartphones findes der et kamera, som kan tage billeder af imponerende kvalitet, når man tænker på hvor lille kameraet er.

Programautomatikken forfines med hver ny generation af kameraer, og vi forventer, at kameraet automatisk tilpasser sig til lysforholdende og genkender de forskellige typer af motiver, som vi vil fotografere. Med auto- og programautomatik kommer man ret langt, og jeg anvender selv de funktioner i mange situationer på land. Det er jo trods alt sådan at kameraet er uovertruffen til at beregne en eksakt eksponering og behandle billedet på en optimal måde. Dette kan være nyttigt, hvis du ikke er på udkig efter det kunstneriske, og måske ikke har tid til efterbehandling af billederne. Resultatet bliver dog på kameraets vilkår, når man kører på fuld automatik, og det bliver jo ikke altid præcis som man gerne ville have det.

Autofunktionen er mindre anvendelig til undervandsbrug, men det kan fungere ganske godt, hvis man udelukkende fotograferer med naturligt lys.

Jeg har nogle tidlige undervandsbilleder, som er taget med autofunktion og uden blitz eller andet lys, som jeg stadigvæk synes er rigtigt gode.

Efter et stykke tid kommer man dog til et punkt, hvor man bliver klar over begrænsningerne og ønsker at begynde at udfordre de manuelle indstillinger. Så er det vigtigt at forstå det grundlæggende og hvordan hver indstilling påvirker f.eks eksponering, dybdeskarphed, støj, kantdefinition og det endelige resultat. Herefter er det bare at begynde at eksperimentere og bruge din viden til at tage billeder på dine egne præmisser.

Vi gennemgår denne gang:

Kontrol
Eksponer mere
Indstillinger
Blænde
Lukkertid
ISO
Lysmåling
Histogram
Fokus

KONTROL
– over både dykning og kamera

En forudsætning for at man kan fotografere under vandet på en afslappet og sikker måde, er først at have godt styr på selve det at dykke med god afbalancering og kontrol. Jeg har dykket med dygtige fotografer, som har taget fantastiske billeder og som har haft fuld kontrol over deres kamera, men som samtidigt har været elendige dykkere, der lå på bunden og ødelagde sigten for alle og i tropiske vande har jeg mødt dykkere, der hang i korallerne fordi de ikke havde styr på afbalanceringen.

Selv var jeg i hvert fald rimelig erfaren med mere end hundrede dyk bag mig, da jeg gik fra mit kompaktkamera med autofunktion til at tage et systemkamera med under vandet.

Når du vier dig til UV-foto er det også en fordel at have en trofast og tålmodig kammerat eller et team, hvor I er opmærksomme på hinanden med gode procedurer og god kommunikation.

Man skal ikke undervurdere at kameraet stjæler en hel del af din opmærksomhed, og mange UV-fotografer er helt åbne med, at det er solodykning de udøver. Alle former for dykning indebærer risici på forskellige niveauer, og det handler om at minimere disse risici. Jeg må indrømme, at jeg på lavvandede dyk i tropiske vande til tider har været ganske langt fra min makker og har da måttet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #6:





SOME images:
, Vraget s/s War Fundy i Ålands hav Sony A7R II, Sigma 15mm, ISO 3200, f/9, 1/25 sek
Vraget s/s War Fundy i Ålands hav Sony A7R II, Sigma 15mm, ISO 3200, f/9, 1/25 sek
, Gota abu ramada, Egypten Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 400, f/6.3, 1/100 sek
Gota abu ramada, Egypten Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 400, f/6.3, 1/100 sek
, Vraget af skonerten Viljandi, Västervik Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800, f/4.5, 1/160 sek
Vraget af skonerten Viljandi, Västervik Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800, f/4.5, 1/160 sek

Læs også