DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Sverige  Sverige
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Vätteren har klart og koldt vand. Om dagen kan søen opleves som øde og tom, men om natten kommer der betydeligt mere liv og bevægelse.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Fra oktober til november leger ørreden og mange nysgerrige mennesker samles i Huskvarnas lystbådehavn for at overvåge dette skuespil.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Hvis man vil se meget dyreliv i Vätteren er det natdyk, der gælder. I sommerhalvåret syder og bobler det med liv på bunden.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Som de fleste af Vätterens vrag ligger Hajen ude i åben sø. Det gør, at dykning her er forholdsvis vejrfølsom.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Masten på Hajen stikker op til cirka 20 meters dybde. De lyse pletter, der sidder på træet, er svampedyret Ephydatia fluviatilis.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Da Hajen gik til bunds havde hun formodlig en last af tegelsten om bord. Man finder tegelstenene hist og her i og omkring vraget.
Vätteren – Sveriges bedste dykkesø
Djäknesundet er et populært sted at afholde lave kursusdyk. Om natten er der mange signalkrebs og en hel del forskellige fisk at kigge på.

Vätteren

Sveriges bedste dykkesø

Tekst og foto: Anders Salesjö/Undervattensbilder.se
Her er næsten altid god sigt og bunden er kuperet med både stejle skrænter og lavere dykkeområder. Der er masser af lettilgængelige dykkesteder – både fra land og fra båd. Og søen skjuler et rigt dyreliv og ikke så få velbevarede vrag. Det hele ligger blot få timers køretur fra København. Hvad mere kan man ønske sig?

Navnet Vätteren er oldnordisk og betyder slet og ret vand. Man kan vel næppe tænke sig et mere passende navn på denne sø, som er så kendt for sit rene, klare og kølige vand. Den er Sveriges næststørste sø, både når det gælder overflade og vandvolumen. Vätteren er desuden en af Sydsveriges dybere søer. Den største dybde på 128 meter ligger lige syd for Visingsö i søens nederste ende. Fra bunden til det underliggende grundfjeld er det yderligere 300 meter af enorme sedimentlag. Vätteren består nemlig af en dyb forkastningssprække, der blev dannet for ca. 600 millioner år siden. Sprækken løber langs den østlige kyst, hvilket gør denne strand betydeligt stejlere end den vestlige, især i søens sydlige dele.

Et skjult fiskeparadis
Vätteren har et ringe tilløbsområde og en usædvanlig stor middeldybde på ca. 40 meter. Disse to faktorer bidrager til, at søen har en meget lang omsætningstid på hele 60 år. Det tager altså 60 år inden tilløbende bække og åer har nået at udskifte alt vandet i hele Vätteren. Den lange omsætningstid bidrager til, at vandet er næringsfattigt, hvilket generelt set giver en meget god sigt. I Vätterens klare og kølige vand lever der i dag mindst 33 forskellige fiskearter, men det er dog ikke altid man bemærker dette som dykker. En alment udbredt opfattelse om dykningen i Vätteren er nemlig, at der ikke findes så meget at se – det er mest sten og sand. Det kan måske sommetider være gældende for et naturdyk på dagen, men om natten forvandles de øde og tomme bunde til undervandsmiljøer, som ofte syder af liv.
Mit absolut første natdyk i Vätteren fandt sted en lummer sommeraften ved dykkestedet Store Lund på Vätterens østlige kyst. Under dykkets første fem minutter så jeg ikke mindre end seks forskellige fiskearter. Trepigget hundestejle, hork, aborre, elrits, hvidfinnet ferskvandsulk og de var der alle med det samme. Noget senere under dykket stiftede jeg bekendtskab med nogle søørreder samt en meget ungt lampret. Lampretten er en lille ålelignende fisk, hvis larver mangler øjne. Det var en sådan lampretlarve uden øjne som jeg var heldig at se under mit første natdyk i Vätteren. På ét og samme dyk fik jeg altså otte forskellige fiskearter at se. Vi taler heller ikke bare om enkelte individer af hver art. I nattens mulm og mørke er der ofte et rigtigt mylder af fisk i søen.

Fortidigt hav
Sommerdykningen er dejlig med meget spændende at se, men også vinterdykningen i Vätteren har sin egen specielle charme. Under vinterhalvåret har Vätteren en interessant historie at fortælle, som man sjældent får chansen for at opleve i sommerens løb. Vinteren er nemlig den rigtige årstid at komme i kontakt med søens såkaldte glacialrelikter, dyr som kom ind til Vätteren i slutningen af den seneste istid for omtrent 11.300 år siden. Havoverfladeniveauet lå dengang lavere end i dag og den flere kilometer tykke indlandsis havde tynget jordskorpen ned. Landskabet så...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også