DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Vær beredt – Sådan forbereder du et tek-kursus
Vær beredt – Sådan forbereder du et tek-kursus
1 af 1

Vær beredt

– Sådan forbereder du et tek-kursus

Tekst og foto: Jesper kjøller
Du har endelig taget beslutningen om at tage det der trimix- eller rebreatherkursus, som du længe har ønsket dig. Der er tre måneder til kurset starter. Hvordan bruger du så tiden bedst, inden det går løs?

De fleste kurser i teknisk dykning er ret intensive og tidskrævende. Det er ikke usædvanligt, at du i en uge i træk – eller mere – er i fuld sving fra morgen til aften med teori, pakning af udstyr, transport til og fra dykkesteder, dykkeplanlægning, fyldning og analyse af flasker samt briefinger og debriefinger osv. Så når først kurset kører, er der ikke meget ekstra tid til fx at løse udstyrsproblemer, eller til at læse op på eventuelle svage punkter i teorien. Jo bedre forberedt du er, jo større bliver dit udbytte af kurset – det siger sig selv. Men hvad skal du så forberede dig på?
Her får du ti gode råd om, hvordan du bedst forbereder dig, så du på den bedste måde udnytter tiden på selve kurset, når først det løber af stablen.

1. Øv dig på kursets forkrav,
ikke på kursets indhold
De fleste kurser har klart definerede forkrav, formuleret som en række minimumsstandarder, som en kandidat skal opfylde, inden optagelse på kurset.
Sørg for, at disse færdigheder er klippestabile, for det er oven på dette fundament, instruktøren skal bygge yderligere færdigheder op. Basale færdigheder som trim, stabilitet og forskellige finneteknikker samt ikke mindst evnen til at udføre et simuleret dekompressionsstop uden store variationer og udsving i dybden, vil aldrig være forgæves at træne. Og uden at være helt fortrolig med disse basale færdigheder, kan du glemme alt om teknisk dykning.
Begå imidlertid ikke den fejl, at du øver dig på færdigheder, der ligger på selve kurset. Det er langt vigtigere, at du behersker forkravene. Hvis du træner på procedurer, der ligger inden for kursets rammer, så er der er en stor risiko for, at du indøver dem forkert og dermed skal bruge tid på at aflære dem igen, når kurset starter.

2. Kend dit udstyr
Undgå at lave ændringer i din grundlæggende udstyrskonfiguration lige inden kurset. Sørg at få mindst et par dyk med udstyret, inden kurset begynder. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre, hvis kurset handler om at lære at anvende et stykke specifikt udstyr som fx en scooter eller en rebreather, men du kan alligevel godt sørge for at være fortrolig med resten af dit basale grej og fx ikke skifte til en ny tørdragt lige inden det går løs. Gennemgå alt udstyret og se efter fejl og mangler på samme måde, som du ville gøre inden en dykkerrejse. Skift om nødvendigt mundstykker på regulatorer, batterier på instrumenter og i backup-lygter, og tjek at du har ekstra reservedele parat. Om ikke andet kan du hjælpe en kursusdeltager, der er mindre godt forberedt end du selv er.

3. Kom i god tid
Hvis kurset foregår i udlandet, så prøv så vidt muligt at ankomme et par dage før, så du er akklimatiseret og tilpasset en eventuelt anden tidszone, så du ikke er plaget af jetlag og rejsefeber. Og på selve...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også