DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil

Vibe Schourup-Kristensen

– første danske OWUSS-scholar

Af Lars Kirkegaard

2005 var et ganske særligt år for Vibe Schourup-Kristensen. Det var nemlig det år hvor hun fik tildelt stipendiet fra OWUSS og fik mulighed for at rejse hele verden rundt og dykke lige som hun selv ville det. Her et år efter, at hun er kommet ”tilbage til virkeligheden”, kan hun se tilbage på den største oplevelse i sit liv, og på et år, der var fyldt med flere dykkeoplevelser end de fleste opnår på et langt liv.

I januar 2004 sad Vibe i toget på vej hjem fra Copenhagen Diveshow og læste i en brochure, hun havde fået på en stand på messen. Brochuren handlede om et legat. Et legat der var som skræddersyet til hende, og som ville give hende muligheden for i et år kun at beskæftige sig med dykning i forskellige former. Vibe har sejlet fra hun var ganske lille, og da hun var gammel nok, begyndte hun også at dykke, og hun læste desuden biologi.
– I et år arbejdede jeg så på at forbedre mine chancer for at vinde legatet ved at tage flere certifikater, dykke, og ikke mindst at lave mine lektier så jeg kunne få de karakterer, der var nødvendige for at blive taget i betragtning, fortæller Vibe.
– Efter et stort arbejde med at lave den skriftlige ansøgning og samle udtalelser fra blandt andet professorer og dykkerinstruktører blev den endelig sendt af sted, og jeg ventede spændt på afgørelsen, husker hun.
To måneder senere fik hun pludselig en opringning fra stipendiets europæiske koordinator Elvin Leech i Irland. Han fortalte, at hun var blevet valgt som en af de tre, der skulle til det afsluttende interview i London. Efter seancen i London, blev Vibe valgt som årets europæiske scholar for 2005 og en måned senere var hun på vej til New York for at blive præsenteret.

Levende billeder
Legatet varer et helt år og i årets løb er der mulighed for at arbejde med blandt andet forskning og film, og at tage forskellige kurser.
– Jeg ønskede selvfølgelig at få så meget som muligt ud af forløbet. Og selvom et år umiddelbart virker som lang tid, kan det lynhurtigt gå uden, at man får gjort de ting, man virkelig ønsker, beretter Vibe og fortsætter.
– Alle scholars skal lave en film om, hvad de fik ud af året, og derfor er det en nødvendighed at lære at lave film over og under vand. Da jeg har en baggrund inden for biologi, ville jeg gerne ud og opleve, hvordan havbiologi foregår andre steder i verden, og hvilke muligheder der er inden for det. Og så er der jo det med, at det er ret fedt at dykke, så nogle flere dykkerkurser er aldrig af vejen, griner hun.
– Jeg lærte om undervandsfilming i Ægypten hos the Blue Eye FX i Sharm el Sheikh, og da teknisk dykning har været en drøm for mig, tog jeg TDI’s Advanced Nitrox-kursus i Dahab hos Poseidon Divers. Men den fortsatte tekniske træning foregik under det mere tempererede skandinaviske klima hos Søsport Import i Århus. Her lavede vi de indledende øvelser i Lillebælt, før gutterne og jeg tog til Norge og i løbet af en uge gennemførte de dybere dyk på vraget af det tyske dampskib Radbot, og på land fik vi ventetiden til at gå med en konkurrence om hvem der kunne lave den bedste middag – en konkurrence som vores eneste nordmand, Haakon, vandt, husker Vibe.
Det var vigtigt for mig at tage en erhvervsdykkeruddannelse, og det blev muligt, da Puffin Dive Centre i Skotland tilbød mig at følge kurset til HSE Scuba. Skønt det var i juli levede Skotland op til sit ry og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også