DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
Viden – Archimedes lov
Viden – Archimedes lov
1 af 1

Viden

– Archimedes lov

Tekst: Jesper Kjøller Grafik: Charly Nielsen
Dykning er en aktivitet, der peger i mange retninger. Man kan således let kombinere sin interesse for dykning med fx meteorologi, biologi, søfart, fysiologi, teknik, fotografi eller mange andre emner. På alle grundkurser indgår undervisning i fysik. Og forståelsen af de fem grundlove er vigtig. Men vi hører sjældent om deres ophavsmænd og deres spændende liv. I denne artikelserie kan du genopfriske tidligere lærdom samt forhåbentlig tilføje endnu et par aspekter.

Uanset hvor mange landvindinger og nye opfindelser der er kommet til siden dykningens barndom, er der et par grundlæggende opdagelser, vi aldrig kan komme uden om. Den viden, vi har om vores fysiske reaktioner på vand og tryk, skylder vi først og fremmest fem herrer, der tilfældigvis har arrangeret sig kronologisk og næsten alfabetisk. I de følgende måneder kan du læse om Archimedes, Boyle, Charles, Dalton og Henry og om deres liv og deres love. Sammen danner de fem herrer dykkerfysikkens ABCDH.

Archimedes’ lov
“Et legeme, der nedsænkes helt eller delvist i væske, påvirkes af en opadgående kraft, der svarer til vægten af den fortrængte væskemængde”.
Archimedes’ lov gælder for alle væsker og gasser – fx også flydende bly eller brint. Den forklarer, hvorfor en supertanker kan flyde, hvordan en varmluftballon kan svæve, og hvorfor et isbjerg har 9/10 af massen under havoverfladen. Den forklarer således også, hvorfor du, når du dykker iklædt en tyk våddragt eller tørdragt, er nødt til at forøge din vægt i forhold til dit volumen med 10-15 kg bly.

Archimedes’ liv
Archimedes levede fra 287 til 212 f.Kr. Han opholdt sig på Sicilien det meste af sit liv – kun afbrudt af et studieophold i Alexandria i Egypten.
Han foregreb mange opdagelser inden for både matematik, optik og mekanik. Han opfandt således vægtstangen og den hydrauliske skrue, der blev anvendt til kunstvanding i hele middelhavsområdet. Mange steder i Afrika anvendes princippet den dag i dag. Men mest kendt er han naturligvis for sin berømte lov, som han ifølge overleveringen fandt frem til på denne måde:

Kong Hiero II bad engang Archimedes om at bestemme, hvorvidt hans kongekrone virkelig var af massivt guld eller blot af forgyldt sølv. Archimedes grublede længe over problemet. En dag lå han i sit badekar og iagttog vandet, der flød over, når han sænkede sin krop ned i det.
Han kom i tanke om, at da guld har større massefylde end sølv, må en given mængde guld repræsentere et større volumen end en tilsvarende mængde sølv. Han blev så begejstret over sin opdagelse, at han nøgen rendte ud på gaden og råbte “Heureka”, der på græsk betyder: “Jeg har fundet det”.
Han beviste derefter med sit nyopdagede princip, at Hiero II’s kongekrone var en forfalskning.

Krig
Archimedes interesserede sig mest for matematikken og betragtede nærmest sine mekaniske opfindelser som legetøj.
Men da romerne, anført af general Marcus Claudius Marcellus, belejrede hans hjemstavn Syracuse, konstruerede han katapulter, der kunne knuse angriberne med store klippestykker. Og han opfandt nogle snedige spejle, der kunne fange solens stråler og afbrænde romernes skibe. Hans krigsmaskiner hjalp sicilianerne med at holde stand i flere år, men til sidst bukkede byen under, og Archimedes blev til sidst dræbt af romerske soldater – angiveligt fordi han nægtede at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også