DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
Viden – DIN eller min?
Stort set alle regulatorer på markedet leveres med både DIN- og bøjlekobling. Og de fleste kan også relativt let konverteres. Hvis du har et regulatorsæt med bøjlekobling, kan du derfor sandsynligvis få det konverteret til DIN.
1 af 1

Viden – DIN eller min?

Det er ikke altid den bedste standard, der vinder indpas. I 70’erne vandt VHS-formatet videokrigen selvom betamax-systemet ret beset var af bedre kvalitet. Når det gælder sammenkobling af en dykkerflaske og et regulatorsæt, er der også to standarder. Og også her er den ringeste standard den mest udbredte i store dele af verden.

Målet med sammenkoblingen er at holde førstetrinnet solidt fast på flaskeventilen. Det er O-ringen, der laver den egentlige tætning, når den bliver spilet ud af flaskens tryk. I en vis forstand er denne kobling det svageste led i kæden i dit dykkerudstyr. Hvis den svigter, tømmes flasken i en uhyggelig fart. Hvor hurtigt den tømmes, afhænger af, hvor stor flasken er, og hvor meget tryk der er i den. Men det går hurtigt ...

En fejl kan bl.a. skyldes en dårlig O-ring eller, at ventilen får et stød fx ved at ramme loftet i en hule eller en vragdel. Derfor må en samling, der beskytter O-ringen mest muligt alt andet lige være det bedste.

Yoke- eller bøjlekoblingen kaldes også for international eller A-clamp. Den er den mest udbredte og er et velprøvet system, der har været anvendt i mange år. Bøjlekoblingen holder førstetrinnet fast på ventilen ved at spænde en skrue. Men dels er O-ringen lidt udsat, og dels fylder bøjlen og skruen uforholdsmæssigt meget udvendigt. Selvom det er i småtingsafdelingen, giver den mere vandmodstand og der er mere, der kan hænge fast.

DIN er en forkortelse for Deutsche Industrie Norm. DIN-koblingen er således en europæisk foreteelse og derfor mere udbredt uden for USA. Den fungerer ved, at førstetrinnet skrues direkte ind i ventilen. O-ringen er derfor beskyttet og hele systemet er mere strømlinet og elegant.

DIN-koblinger findes i to størrelser. Den normale har fem gevindomgange og anvendes til 200 bars-flasker. Til 300 bar er gevindet længere og har i stedet syv omløb. Fidusen er, at en 300 bars regulator vil passe både i en 200- og i en 300 bars-ventil. Men en 200 bars-regulator vil med sine fem omløb aldrig kunne nå bunden i en 300 bars-ventil. 

Stort set alle regulatorer på markedet leveres med begge koblinger. Og de fleste kan også relativt let konverteres. Hvis du har et regulatorsæt med bøjlekobling, kan du derfor sandsynligvis få det konverteret. 

De fleste flaskeventiler kan let konverteres. Ved at skrue indsatsen ud, bliver der plads til DIN-gevindet i stedet. Ved bøjlekoblingen sidder O-ringen i flasken, og der sidder faktisk to – en på hver side af gevindindsatsen. Ved DIN-koblingen sidder O-ringen i førstetrinnet. Den er med andre ord din egen og du har mere føling med dens pleje og tilstand, når du lejer flasker. 

Det eneste argument for ikke bare at skifte til DIN er, at der kan opstå problemer på en rejse. Men argumentet bliver gradvist svagere, da de fleste feriemål efterhånden har flasker, der passer begge typer koblinger. Og endelig kan du selv medbringe et bøjleadapter, hvis du vil være helt sikker. Det er især en god idé i amerikansk dominerede områder som fx Caribien. Her er de ikke vant til DIN-koblinger og deres flaskeventiler har ofte ikke en gevindindsats, der kan skrues ud. Overvej at skifte fra yoke til DIN. Det er den mindst ringe løsning.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også