DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
De indbyggede lamper forsyner kameraet med belysning, når det behøves. VideoRay fungerer både alene eller sammen med dykkere.
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
Artikelforfatteren lavede et dyk med VideoRay som makker. Det gav en betryggende følelse, at vide at der var nogen, som fulgte med i, hvad der foregik.
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
Udslag på ekkolod eller side scan-sonar kan hurtigt tjekkes med en ROV. Så slipper man for at lave et forgæves dyk.
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
VideoRay gør det til barneleg at inspicere skruer, ror og skrog. ROV-piloten på overfladen ser mindst lige så godt, som en dykker i vandet.
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
På skærmen ser ROV-piloten det samme som kameraet ser. Så er det bare at styre fartøjet derhen, hvor man ønsker det.
VideoRay – professionel ROV i lommeformat
VideoRay er meget lille og behændig – uden at være legetøj. Den trækker uden problemer 300 meter kabel med sig.

VideoRay

– professionel ROV i lommeformat

Tekst og foto Christian Skauge
Normalt tænker vi os en ROV (Remote Operated Vehicle) som en stor og dyr maskine, der skal søsættes med en kran og med en pris, der ligger langt ud over hvad almindelige mennesker har råd til. Hvordan kan noget der er 40 centimeter langt og vejer fire kilo måle sig med det?

Jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle tro. Jeg var blevet indbudt til Miltronics lokaler for en præsentation af deres mini-ROV med navnet VideoRay. Virksomheden beskæftiger sig almindeligvis med undervandskabler, så egentlig er det ikke så underligt, at de også ville satse på udviklingen af en ROV. Men én ting undrede jeg mig dog over, da jeg ankom. Hvorfor havde de investeret penge i at fremstille en miniaturemodel af deres ROV. Var det bare for at imponere kunderne?
Snart faldt min hage ned på brystet. Jeg fik nemlig at vide, at jeg ikke så på nogen miniaturemodel. Det jeg så, var selve ROV’en! Og jeg som troede, at en ROV (en fjernstyret undervandsrobot) var en stor sag – i bogstaveligste forstand. Som man dog kan tage fejl! Den her var lillebitte og nærmest som en radiostyret bil. Den vejede ikke mere end nogle kilo og kunne næsten stoppes i lommen.

Kompakt system
Systemet består af tre dele. I den første ligger selve fartøjet. I den anden findes kontrolenheden – PC med skærm og indspilningsmulighed. Den tredje indeholder kabeltromlen. Det hele kan ligge i bagagerummet på en almindelig personbil og vejer ikke mange kilo. ROV’en er driftsklar på et par minutter. Det er bare at tilkoble kablet, tænde for strømmen og sætte VideoRay i havet.
Allerede efter nogle minutters aktion får man fornemmelsen af hvordan det hele fungerer. Efter en halv time er man i stand til at opsamle genstande, navigere og styre de forskellige funktioner. Når man køber et eksemplar får man naturligvis uddannelse med i prisen.

Legetøj eller proff-udstyr?
Kan en så lille ROV virkelig måle sig med traditionelle undervandsrobotter? Vi kiggede nærmere på VideoRays egenskaber.
Fartøjet sejler op til fire knob i vandet. Den har reversible tunnelpropeller horisontalt og vertikalt, indbygget videokamera både foran og bagpå og den kan udstyres med en masse tilbehør som fx sonar, gribeklo eller navigeringssystem. Den kan trække op til 300 meter kabel og kan dykke ned til 305 meter, afhængigt af hvilken model man vælger.
Alt dette må vi teste nærmere! Var der ikke nogen, der havde noget som de skulle have fundet – et vrag for eksempel?

Sejl undervandsbåd
Sammen med Jonny Østvand og Lars N. Nilsen fra Miltronic satte vi kurs mod Gulen Dykkesenter på Vestlandet i Norge. Der fandtes flere mulige vragpositioner at undersøge, så her kunne vi rigtig teste, hvad VideoRay kunne i praksis.
Allerede den første aften slap vi den lille gule fisk løs fra broen. Vi ville vænne os til følelsen af at sejle med fjernstyret undervandsbåd. Det var allerede mørkt, alligevel så vi klart og tydeligt, takket være de to indbyggede lamper. Nogle af os viste sig at være de rene naturtalenter. Vi samlede en gammel kaffekop op med gribekloen 40 meter ud for broen – som om det var den naturligste sag i verden. Applaus og skulderklap! Jonny og Lars var imponerede....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også