Vi er kun lige hoppet i vandet og langs hele kanten på den bro vi er hoppet fra, sidder der i hundredvis af babybørstenøgensnegle. Udsnittet her er ca. 4x6 cm.
En weekend med nøgensneglenørderi
Nøgensnegle er mange fotografers darlings. De er rigtig gode makromotiver, fordi de er smukke og typisk ikke bevæger sig så hurtigt, om end de kan være virkelig svære at finde. Som med så meget andet i naturen, gemmer der sig finurlige historier til de små skønheder og der findes næppe mere velbevandrede eksperter i Skandinavien end marinbiologerne Klas Malmberg og Kenneth Lundin, som årligt afholder et nøgensneglekursus i Smögen, Sverige. Og ja, det bliver til tider virkelig nørdet og jeg håber ikke, at jeg er kommet til at snuble over nogle af de mange betegnelser, jeg introducerer i denne artikel, men læs med og gå selv sidenhen på opdagelse i det vilde skandinaviske nøgensnegleunivers.
► Jeg er teamet op med journalist og dykker Ben Schulze fra det tyske dykkermagasin TAUCHEN, og sammen deltager vi i den såkaldte ”Nudihelg” hos Smögen Dyk & Upplevelse. Klas og Kenneth står for at give daglige lektioner, mens Lena, ejer af dykkercentret, sørger for alt logistik omkring dykning og ophold. Det er slutningen af april og foråret melder sig, men vandtemperaturen er stadig vinterlig. Selvom der er masser af nøgensnegle og der er registreret så mange som godt 60 arter i Danmark og knap 100 i Sverige, så er de ofte små og kamuflerer sig utrolig godt på deres foretrukne levesteder.
Klas og Kenneth har udgivet et stort værk på svensk, som indgår i den svenske Nationalnyckeln, et slags artsleksikon, der efter et særligt regelsæt stadfæster svenske navne og definitioner på Sveriges flora og fauna. Det betyder, at de har været med til at udvikle det første skandinaviske vokabular for nøgensnegle. I denne artikel er de svenske betegnelser oversat til dansk efter bedste evne og med hjælp fra den danske pendant til Nationalnyckeln, som er hjemmesiden nudibranchia.dk oprettet og vedligeholdt af dykker og nøgensnegleentusiast Jørn Ari. Nøgensneglenes videnskabelige navne (i kursiv) baserer sig på Carl von Linnés klassificering, hvor en arts navn er defineret gennem først slægt og dernæst art.
Nøgensnegl hedder på latin nudi-branchia og betyder nøgne gæller. De fødes ikke med nøgne gæller, men har en skal, som andre snegle, så længe de i larvestadiet flyder rundt i frit vand. De smider skallen, idet de bosætter sig på det, der skal blive deres levested. Nøgensnegle kan findes og lever i salte vande i hele verden. Deres livscyklus varierer fra sted til sted.
Hvor finder man nøgensnegle?
Nøgensneglekursets første lektion fredag aften, giver ikke bare en introduktion til førnævnte overblik over nøgensneglegrupper og -arter. Klas og Kenneth giver os en grundig indføring i, hvordan vi kan lokalisere nøgensneglene.
Tip nr. 1 er at lede omkring æggesamlinger, som oftest er nemmere at spotte. Nøgensneglene vil typisk ikke bevæge sig langt fra, hvor de har lagt deres æg. Man skal dog ikke lade sig narre. En stor æggesamling betyder ikke nødvendigvis, at der er tale om en stor nøgensnegl. Æggene svulmer nemlig efter de er lagt. Grunden til at æggene ender med at ligge i en snoet ring er, at sneglen presser dem ned mod bunden idet, den lægger dem og dette pres skaber formen.
Æggene lægges typisk ikke langt fra fødekilden, hvilket netop er tip nr. 2: Led efter nøgensnegle dér, hvor de spiser. De forskellige nøgensnegle ernærer sig efter specifikke ting og de slår sig ned tæt ved deres mad. Det er også dér, de vil lægge deres æg. Når et område med æggesamlinger eller mad er lokaliseret, gælder det om at lægge mærke til uregelmæssigheder i bevoksningsmønstret. Kan man se spor efter deres tilstedeværelse, er det værd at lede videre i området.
Tip nr. 3 er at orientere sig hos lokalkendte,...