DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – et øredøvende brag
I fjerntliggende områder, hvor faren for indblanding er lille, kan man godt smide de rigtig store bomber. Her et billede fra Filippinerne.
1 af 1

WWF-klumme

– et øredøvende brag

af Lene Topp

Lige da jeg sætter fingeren på udløserknappen af mit kamera, presser et øredøvende brag mit hjerte op i halsen og to gange rundt i kroppen inden det igen falder på plads på rette hylde. Det er tydeligt! En bombe ikke langt herfra har sprængt et 3-4 meter stort hul i koralrevet og dræbt fisk i en radius på omkring 20 meter. Det går ud over eftertragtede koralbarser, papegøjefisk og stimer af fisk i overfladen. Lyden og trykket under vandet er skræmmende, og som dykker glemmer man aldrig sin ‘første bombe’. Men hvis bomben ikke er alt for stor eller går af på lidt dybere vand, så er der i overfladen næsten intet at hverken høre eller se. Det er alt for nemt at udføre denne form for fiskeri sådan ‘lidt i det skjulte’. 

Dynamitfiskeriet begyndte for et par årtier siden at sprede sig som en steppebrand ud over Asien, men først i midten af 90’erne blev der sat globalt fokus på dets altomfattende og ødelæggende effekt. Love og reguleringer kom til, men selv i dag er håndhævelsen af disse love fortsat begrænset. Omkostningen ved at fange skurken er ofte langt højere end den bøde der gives. Den reelle omkostning tages sjældent med i betragtningerne – nemlig at uden koralrevet har revfiskene ikke en chance, og at revet har betydning for både fiskersamfund og indtægter fra dykkerturisme.

Men hvad får fiskere til at sprænge revet i stumper og stykker for nogle få fisk? Det er jo ulovligt! Ja, men det er også nemt! Man behøver nemlig ikke rigtig dynamit. Man fylder bare en plastikflaske med et eksplosivt mix af nitrat og diesel, og så skaffer man sig en detonator.

Fiskerne ved godt, at de skader revet, men de synes at overse, at de dermed også truer deres egen eksistens. Der er altid fisk længere ude! Vi får at se hvad der sker i morgen! Livet leves nu! Og økonomiske modeller har da også vist, at en nystartet ‘dynamitfisker’ i en kort periode kan opleve, at hans indkomst øges med op til fire gange. Men hurtigt begynder den at falde, og efter ganske få år tjener han langt mindre, end før han startede. Og havmiljøet omkring ham vil da være så ødelagt, at selv bæredygtige fiskerimetoder ikke længere er en mulighed. 

Vi møder altid problemet, når vi arbejder med havmiljøet i Asien. Sværest er det når bombefiskeriet udføres af udefrakommende fiskere, der ikke føler tilknytning til det pågældende havområde. Slipper fiskene op, så drager fiskerne blot videre til næste område. Og i fjerntliggende egne er der stadig rimeligt mange fisk – og rigtig langt mellem patruljebådene. 

Vort arbejde med de lokale samfund er mere opmuntrende. Ødelæggende fiskeri reduceres som regel hurtigt, når der oplyses om effekten på koralrevet – og på den fremtidige indtjening. Og så præsenterer vi fiskersamfundene for alternative indtægtsmuligheder, såsom dykkerturisme. Som en filippinsk fisker grinende sagde til mig: ‘Ja, man skal bare lave noget rigtigt ulovligt, så kommer I rendende med hjælp’. Og lidt ret har han jo desværre, for...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også