DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – danske Dorte viser vejen
WWF indsamler oplysninger, der bruges i arbejdet med at beskytte de voldsomt truede havskildpadder. Det sker blandt andet ved at anbringe sendere på skjoldet, så forskerne kan følge dyrenes færden.
1 af 1

WWF-klumme

– danske Dorte viser vejen

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

Hvor tager Lotte hen, når hun forlader Bali? Og har Dorte faktisk planer om at rejse til den sydlige polarcirkel? Og Elsebeth – synes hun så godt om stranden ved Sukamade, at hun bliver der? Og Lina (Lene) – kan hun slet ikke få nok af øerne mellem Lombok og Sumbawa?
Det lyder måske som en forespørgsel til en gruppe eventyrlige kvinders færden ude i verden – men reelt handler det om havskildpadder. Elsebeth, Dorte og Lotte er tre mægtige suppeskildpadder (hvor jeg bare hader det navn!) og Lina er en langt mindre, men til gengæld meget ægte karette-skildpadde.
Lina blev selveste juleaften tilbageholdt på en sydvendt strand på den indonesiske ø Sumbawa, og juledag svømmede hun rask af sted med en firkantet sender fastgjort til skjoldet. Et par måneder senere kom Elsebeth, Dorte og Lotte op for at lægge æg på den smukke strand Sukamade i den sydøstlige del af Java, og de blev ligeledes udsat for tilbageholdelse og påsætning af sendere.
De fire damer har det til fælles, at de lige nu svømmer omkring med en satellitsender på ryggen, der hver eneste dag fortæller os, hvor de befinder sig netop nu. Vort håb er, at de vil give os brugbar viden om disse sydlige havskildpadders færden. For på trods af, at mange havskildpadder er blevet mærket over årene, så er der stadig en stor tom plet på kortet syd for Indonesien. Det hul vil vi nu forsøge at fylde ud.
Viden om de sydlige bestandes færden stammer udelukkende fra nummerede mærker af metal, observeret på havskildpadder i det nordvestlige Australien. Så vi regner med, at damerne vil begive sig down under. Erfaringen har dog vist, at i havskildpaddernes verden er intet sikkert. Elsebeth og Lina har da heller ikke flyttet sig meget fra startpunktet, og Lotte er gået mod nord. Men Dorte begav sig straks ud på den lange tur til Australien. På knapt to måneder har hun tilbagelagt omkring 2000 km og svømmer nu rundt ud for Australiens kyst.
De oplysninger, vi indsamler skal naturligvis bruges i arbejdet med at beskytte disse voldsomt truede dyr. Dortes færd er en vigtig brik i dette arbejde, for mens vi tidligere har vist, at indonesiske havskildpadder migrerede til Australien, så er det først med Dorte, at vi får en idé om hvilken rute havskildpadderne benytter sig af. Og det er en på mange måder meget farefuld rute, hun har taget, for her i nogle af verdens dybeste havområder gyder tun – og store samlinger af tun lokker fiskerbåde med kilometer-lange liner til området. Faren for, at Dorte kunne ende op som bifangst på vejen til Australien har bestemt været til stede.
Da hun nærmede sig Australiens kyst har hun måttet sno sig ud og ind mellem fartøjer med seismisk udstyr udsendt fra store olie- og gasfirmaer, for der er store forekomster i området, som der er et ønske om at udvinde i den nære fremtid. Og så var det godt, at Dorte kom forbi, for de data hun præsenterer for os vil blive inkluderet i diskussioner om hvordan fremtidig udvinding af gas og olie...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også