DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – den lille haj og gribbene
WWF-klumme – den lille haj og gribbene
1 af 1

WWF-klumme

– den lille haj og gribbene

Af Lene Topp, WWF verdensnaturfonden

Selv om man er lille, kan man godt være en verdenssensation. Det blev jeg klar over, da jeg for et par weekender siden modtog en mail fra Elson Aca, der er projektleder på vort hvalhaj-projekt i Filippinerne. Elson havde vedhæftet et par fotos, og det var ikke mindst dem, der nær fik mig til at vælte ned af kontorstolen. Billederne viste nemlig en knap 40 cm lang baby-hvalhaj. Normalt beundrer og gisper vi over hvalhajernes enorme størrelse, men jeg måtte nu sande, at en hvalhaj i miniformat også kunne få gåsehuden frem. En så lille hvalhaj er aldrig før registeret i verden. Det var jo fantastisk!
Forskere fra hele verden har længe ønsket at finde ud af mere om hvalhajernes mystiske liv og færden. Man vil gerne vide, hvor de spiser, yngler og gør andre ting, der er normalt for et hvalhajliv. Vi mennesker ved så lidt, og ingen har nogensinde set de helt små hvalhajer svømme omkring i levende live – altså officielt – for måske er de tidligere havnet i fiskeres net, men vi ved det ikke.
Jeg ringede straks til Elson, og han fortalte meget begejstret om forløbet. Kort fortalt, så havde en fisker fanget hvalhajen og derefter forsøgt at sælge den til et resort. Her var dog ingen interesse i at købe en beskyttet art, og i sin arrigskab viklede fiskeren derfor en lille rød snor om hajens hale og bandt den til en pind ud for resortet. Og så var der heldigvis nogen, der tilkaldte Elson fra WWF og Embet, der er en lokal fisker, som er involveret i vort hvalhajprojekt.
De to gutter målte den lille hvalhaj, de fotograferede og filmede den – og satte den derefter fri et godt stykke ude på vandet væk fra områdets fiskerbåde. WWF i Filippinerne udsendte derefter en pressemeddelelse om episoden og om det unikke fund, men havde nok ikke forudset, hvad der videre ville ske.
Gribbene var løs i form af medier og forskere fra hele verden – og flere af  sidstnævnte slags forsøgte fra deres respektive lande meget langt fra Filippinerne, at få del af æren for noget, som de intet havde haft med at gøre. Elson fik adskillige tilbud om at være ‘medforfatter’ på videnskabelige papirer om fundet af verdens mindste hvalhaj. Eller forskere udtalte sig til pressen under eget navn om fundet. Og medierne plagede den stakkels Elson dag og nat for at få flere detaljer. Faktisk er den del af historien ikke særlig charmerende, og vi kan blot konkludere, at vi jo nok har lært et og andet af det.
Og vi får måske brug for den erfaring, for meget tyder på, at Donsol og omegn har flere overraskelser end den lille hvalhaj at byde på. Men mere siger jeg ikke om det nu, for episoden har nemlig lært os, at det betaler sig at holde kortene lidt tæt til kroppen – og der skal jo også være stof til kommende klummer!
Og den lille hvalhaj – jo, der blev lavet foto-ID på den, hvilket betyder, at vi kan genkende den igen, skulle den dukke op. Indtil videre så krydser vi fingre for, at den forstår at sno sig ud og ind, og at den om et par årtier...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også