DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Caribien – Saba

Foto: Siv Pedersen
Kæmpe tøndesvamp – Xestospongia muta
Søjlen forvandler sig til en eksplosion af farver, fisk og liv, når man kommer tæt på.
Foto: Vidar Skålevik
”På et gennemsnitsdyk vil du kunne se ca. 75. forskellige fisk.”
Foto: Vidar Skålevik
Dykker hopper i vandet ved Big Rock Market
Tekst og foto WeDive
En svag, men stor skygge dukker langsomt frem i det blå dyb foran os. Vi svømmer tættere på og ser nu, at vi nærmer os en søjle, der strækker sig fra, hvad der ligner et bundløst dyb, og op mod overfladen. Søjlen slutter 27 meter under havets overflade. Skyggen forvandles til en eksplosion af farver og fisk, når vi kommer tæt på. Velkommen til Saba Marine Park og den uberørte caribiske dykning, vi ikke vidste eksisterede!

Den lille ø Saba kan man nærmest ikke se på kortet over Caribien, og set fra havet, virker den stejle vulkanø ubeboelig. I 1493 stod Columbus på sit skib og spejdede mod Sabas kyster gennem sin kikkert. Den barske kystlinje havde ingen beskyttede havne, og han fortsatte sejladsen for at finde land, der var nemmere at kolonisere.
I dag er Saba et velfungerende samfund med lige knap 2000 indbyggere. Gennem årene har hårdt arbejde skabt en moderne infrastruktur med bl.a. lufthavn, veje og havn. Med en l±andingsbane på 396 meter har Saba verdens korteste kommercielle landingsbane. På begge sider af banen peger stejle skråninger direkte ned i havet. Passagerer, der tør at holde sine øjne åbne under indflyvningen, vil aldrig glemme den spektakulære landing.
På den modsatte side af øen, i Fort Bay, er der blevet bygget en havn. Havnen er lille, og ingen krydstogtsskibe kan lægge til her. Det har store fordele, da masseturisme er dejligt fraværende på øen. Omkring 50 turister besøger ugentligt Saba. Saba er på en og samme tidforholdsvis nemt tilgængelig og tilpas isoleret og uberørt af turisme.

Vejen som ikke kunne bygges
Lufthavnen og havnen er forbundet med en vej, som har fået det originale navn: ”Vejen”. Hollandske og schweiziske ingeniører havde fastslået, at vejen på Saba var umulig at bygge. Den indfødte Joseph Labert Hassel nægtede imidlertid at acceptere ingeniørernes konklusion. Han startede derfor på et korrespondancekursus i vejbyggeri og påbegyndte i 1938 ”Vejen” i samarbejde med lokale arbejdere. Femogtyve år senere stod et ti kilometer langt mesterværk færdigt helt uden brug af tunge maskiner.
De skarpe sving og duften af brændt gummi og slidt kobling svæver over de stejleste strækninger på ”Vejen”.

Saba Marine Park
Lynn Costenaro fortæller os, at Sabaianerne var forudseende og allerede før turismen kom til Saba, var de i gang med marineparken. Lynn driver, sammen med John Magor dykkercenteret Sea Saba. Marineparken blev etableret i 1987 og er baseret på et zonesystem, hvor forskellige zoner kræver forskellige tilladelser. Nogle områder er tilgængelige for privat fiskeri og dykning, mens andre er fuldstændig beskyttede. Hele kystlinjen fra højvandemærket og ned til 60 meter er en del af marineparken.
Zonesystemet fungerer rigtig godt i Saba. Mange marineparker rundt omkring i verden eksisterer kun på ”papiret” ved at være markeret på et kort. I Saba Marine Park, er f.eks. alle 24 dykkersteder markeret med permanent fortøjningsline. Samtidig er der en forholdsvis kort kystlinje, hvor alle kender alle. Hvis en fremmed båd bliver set et forkert sted, tager det ikke lang tid, før parkens vagter er på stedet. På Saba lærer alle børn i skolen vigtigheden af at beskytte og passe på havet, og med den rette indstilling og etik omkring de unge ser fremtiden god ud for havet omkring Saba.
Saba Marine Park ser ud til at få den rette beskyttelse, idet vi ser en stor biodiversitet, også i forhold til caribisk standard. Lynn fortæller os, at forskere har identificeret 186 forskellige fiskearter omkring Saba.

Dramatisk landskab
Saba blev i tidernes morgen skabt af undersøiske vulkanudbrud, og bjerglandskabet strækker sig887 meter op over havets overflade og er vulkanøens højeste punkt. Det trænede øje kan se, hvordan lavaen har formet landskabet, og formationerne fortsætter flere steder under vandet. Havet har eroderet øen gennem århundreder og skabt det dramatiske landskab, vi ser i dag. Resultatet er et undervandslandskab med kæmpe kampesten og klippeblokke.
Det meste af koralrevet ved Saba er geologisk, forstået på den måde, at det vokser på geologiske strukturer, i modsætning til de biologiske koralrev, som vokser ovenpå døde koraller. Forskellige arter af koraller og svampe skaber et særligt farverigt landskab. Det er et sundhedstegn, at ingen arter er dominerende. Et rev i balance er et sundt rev.

Undersøiske bjerge
Den store attraktion på Saba er de undersøiske bjerge. De stammer fra mindre undersøiske vulkanudbrud, som aldrig har nået overfladen. Der er fem af den slags bjerge på Saba, man kan dykke på, og det mest spektakulære hedder ”The Needle”. Fra havbunden på 80 meters dybde, stiger ”The Needle” som en søjle op til 27 meter fra overfladen. Bjergets diameter er kun 10 meter, så det er tilsyneladende nemt at svømme rundt om.
Imidlertid kan strømmen omkring ”The Needle” være stærk og gøre svømmeturen i det blå vand rundt om bjergsøljen praktisk umulig at foretage. Når forholdene tillader det, er ”The Needle” et fantastisk dyk, som i god sigt vil stå som skygge ud i det blå. Skyggen kommer til live, når man kommer tættere på, og forvandler sig til en oase af farver. Hver en millimeter er dækket af svampe, koraller og anemoner i røde, gule og orange farver. De mange revner, sprækker og små huler fungerer som gemmesteder for små fisk. Havstrømme skubbes omkring og over bjerget, og stimer af kreolfisk nyder det næringsrige vand. Selv med nitrox i dykkerflasken går tiden alt for hurtigt.
Da vi forlader ”The Needle” spejder vi ud i det blå. Der er gode chancer for at spotte hajer i Saba. Den mest almindelige haj er den sorttippede revhaj, caribisk revhaj og nursehaj. På trods af revhajernes nysgerrighed holder de sig afstand. Nursehajen er ikke, som flere andre hajer, afhængig af at bevæge sig for at pumpe vand gennem gællerne, og den kan derfor jævnligt observeres liggende på havbunden og hvile sig. 

Havskildpadder
Havskildpadder er afhængige af strande for at kunne lægge sine æg. På Saba findes der ingen velegnede strande til havskildpaddernes æglægning. Det tætteste, man kommer på en strand, er et groft sandet område med store klipper, som en håndfuld skøre lokale surfere tør udfordre. På trods af manglen på smukke sandstrande, så vi et stort antal havskildpadder på vores dyk. Forskere har konkluderet, at Saba udgør et vigtigt område for føde til unge havskildpadder i alderen seks til ti år. De trives især i områder med søgræs, men kan observeres på mere eller mindre alle dykkerstederne på Saba. Havskildpadder kønsmodnes omkring en alder af 25 år og vender tilbage til deres fødestrand for at lægge æg. Den ægte karetteskildpadde (Eretmochelys imbricata) og den grønne havskildpadde (Chelonia mydas) er de to mest sete havskildpaddearter omkring Saba. 

Muck Dive
Dykkercenteret Sea Saba arrangerer daglige båddyk, som inkluderer to dyk. Et tredje dyk kan arrangeres på opfordring. Det tredje dyk er ofte et såkaldt ”muck dive” tæt på havnen. Dette er et overraskende godt dyk med masser af spændende undervandsliv og et perfekt dyk for undervandsfotograferne. Muræner kigger vagtsomt ud af hullerne i betonfortøjningerne, dragefisk vipper frem og tilbage med dønningerne og en blæksprutte gemmer sig og afslører kun sine øjne. Hvis du er heldig, ser du måske også en tudsefisk.
I Caribien er dragefisken en invasiv art, og mange dykkercentre jager dem for at begrænse deres udbredelse. Dette foregik også på Saba, men hajerne begyndte at opføre sig anderledes og kom så tæt på, at det ikke var længere var trygt, derfor stoppede jagten igen. 

Højde
De fleste hoteller ligger i byen Windwarside som ligger 500 meter over havets overflade. Stik imod, hvad du har lært på dit grundkursus i dykning, kører man efter dagens dyk op i højden til sit hotel. DAN (Divers Alert Network) har været på Saba og testet dykkere for mikrobobler, men der er ikke fundet grund til bekymring i forhold til at køre direkte op til hotellerne i højden efter at have spenderet dagen med dykning. DAN anbefaler dog, at man undgår hårdt arbejde efter at have dykket og man skal være forsigtig, hvis man...

Læs hele artiklen i NetMag #7...

SOME images:
Foto: Siv Pedersen Kæmpe tøndesvamp – Xestospongia muta
Søjlen forvandler sig til en eksplosion af farver, fisk og liv, når man kommer tæt på. Foto: Vidar Skålevik
”På et gennemsnitsdyk vil du kunne se ca. 75. forskellige fisk.”
Foto: Vidar Skålevik Dykker hopper i vandet ved Big Rock Market