DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Er du i form til dykning?

Al færden i naturen er kendetegnet af en vis grad af uforudsigelighed. Forholdene kan hurtigt skifte,
eller uventede situationer kan opstå.
Alt andet lige har en dykker i god form længere afstand til panikken og et større overskud i situationer, der ellers kan eskalere ud af kontrol.
Man behøver ikke at tager sit regulatorsæt med til spinning.
Dykning foregår i et uforudsigeligt miljø med forhold, der hurtigt kan ændre sig. Hvis man skal slappe ordentligt af og nyde dykket, er det vigtigt at vide, at man har noget at skyde med, hvis der pludselig skulle blive brug for det.
Tekst: Jesper Kjøller
Har du nogensinde tænkt på, hvad der er dit allervigtigste udstyr? Er det din dragt eller din regulator? Måske din flaske eller dykkecomputer? Nix, det er dig selv! Hvad nytter det at bruge penge og energi på at anskaffe og vedligeholde alskens kvalitetsudstyr og tage diverse dykkekurser, hvis du samtidig forsømmer den krop, som udstyret skal spille sammen med?

Omkring en sjettedel af jordens befolkning kan i dag beskrives som overvægtige. Der tales om global fedmeepidemi og en eksplosion af livsstilssygdomme. Vi sidder for meget stille, og har i det hele taget indrettet os så bekvemt, at vi næsten ikke behøver at røre en finger. Men vores krop er i virkeligheden konstrueret til fysisk arbejde, eller i hvert fald til at blive brugt meget mere. Og vi er godt klar over det. Det skyldes ikke uvidenhed. Vi bliver hele tiden tudet ørene fulde af budskaber og kampagner, der slår på tromme for en sundere og mere aktiv levevis, og man kan efterhånden ikke tænde for sit tv, uden at se et reality show, der handler om at tabe sig, eller om at omlægge sin livsstil. Det er vel derfor næppe nødvendigt at gentage alle de generelle gode grunde, der er til at spise sundt, kvitte smøgerne og få mere motion. Hvis du ikke allerede kender dem, har du enten opholdt dig på en øde ø de sidste 25 år, eller også er du bare uden for fornuftens rækkevidde. Vi vil derfor ikke spilde din tid med flere formaninger, eller løftede pegefingre, men i stedet sætte behovet for træning ind i et dykkemæssigt perspektiv.
Hvis du endnu ikke er i gang med en eller anden form for motion, og denne artikel kan være med til at give dig et skub, så du får bevæget dig lidt mere, så er målet nået. Og hvis du allerede får regelmæssig træning, kan vi forhåbentlig inspirere dig til at målrette dine anstrengelser endnu mere, så du tænker dykningen ind i din daglige træning.

Train hard, dive easy
I modsætning til fx erhvervsdykkere eller dykkere i frømandskorpset, kan vi fritidsdykkere selv vælge tid og sted, når vi dykker. Er vejret for hårdt, eller føler vi os ikke på toppen på dagen, kan vi jo bare stå over dykket. Vi bestemmer selv. Denne valgfrihed gør, at man ikke behøver at stille helt de samme fysiske krav til fritidsdykkere som til professionelle. Vi skal ikke nødvendigvis have fysik som en elitesoldat eller en olympisk atlet.
Dykning er i sin essens en afslappende aktivitet. Det går ud på at nyde vægtløsheden og have et langsomt og roligt åndedræt. Under dykket skal du helt ned i gear. Koncentreret, fokuseret, sansende, men aldrig anstrengt eller forpustet. Dykning er ikke cardio træning.
Mange erfarne dykkere har en tendens til at fastholde, at de med deres rutine, vandfølelse og fornuftigt lave luftforbrug, ikke behøver at være i særlig god form. Men det afslører en manglende forståelse af, hvad deres hjerte og lunger gør for dem, når de dykker. Det handler nemlig ikke bare om et lavt luftforbrug. Der er mere på spil.
Al færden i naturen er kendetegnet af en vis grad af uforudsigelighed. Forholdene kan hurtigt skifte, eller uventede situationer kan opstå. Ethvert dyk kræver en vis form for anstrengelse, og ofte undervurderer vi, hvor meget vi...

Læs hele artiklen i NetMag #18...





SOME images:
Al færden i naturen er kendetegnet af en vis grad af uforudsigelighed. Forholdene kan hurtigt skifte, eller uventede situationer kan opstå.
Alt andet lige har en dykker i god form længere afstand til panikken og et større overskud i situationer, der ellers kan eskalere ud af kontrol.
Man behøver ikke at tager sit regulatorsæt med til spinning.
Dykning foregår i et uforudsigeligt miljø med forhold, der hurtigt kan ændre sig. Hvis man skal slappe ordentligt af og nyde dykket, er det vigtigt at vide, at man har noget at skyde med, hvis der pludselig skulle blive brug for det.