DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Dykning under jorden – er du klar?

Tekst & foto: Torbjörn Gylleus
De underjordiske floder havde en særlig betydning for mayaindianerne. De betragtede cenoterne, Mexicos karakteristiske jordfaldshuller, som en indgang til den hellige underverden Xibalba, hvor regnguden Chaak befandt sig. Miljøet omkring disse cenoter med deres krystalklare vand er betagende og tiltrækker både snorklere og dykkere. Det er let at blive forført af skønheden og at blive fristet til at svømme længere ind, men det kan være farligt uden den rette uddannelse og det rette udstyr. Men ved at tage det trin for trin og træne forskellige scenarier på et kursus med en god instruktør, får du mulighed for at opdage en fantastisk verden med noget af den bedste dykning, man kan opleve...

Hvad er dit mål?
Det første du bør spørge dig selv er, hvad dit mål med dykning er. Er du overhovedet interesseret i huler og er du tryg ved tanken om at dykke i et miljø, hvor du har et fysisk tag over hovedet? Måske du er ganske tilfreds med kun at dykke i åbent vand og på dybder for rekreativ dykning? Hvis du er nysgerrig efter, hvordan det ser ud dernede, kan et guidet cavern-dyk være en fantastisk oplevelse og en god start. Skulle du få smag for det, så er et kursus i huledykning en god uddannelse, som du kan have stor gavn af, selv hvis du kun skal dykke i åbent vand fremover.

Uddannelse er alfa og omega
Det er ikke svært at svømme i en hule eller grotte. Især ikke i Mexico, hvor vandet er lunt, strømmen svag og sigt næsten uendelig. Udfordringen er at orientere sig i de ofte komplekse system af tunneler, hulrum og passager, så man kommer ud igen på en sikker måde. Siden 1969 er over 400 mennesker omkommet i forbindelse med huledykning, og det handler udelukkende om dykkere, der helt har manglet træning i dykning i den type miljø. Ulykkerne skete frem for alt i Florida, hvor huledykning steg hastigt i popularitet i løbet af 1970’erne. National Association for Cave Diving (NACD) blev grundlagt i 1968 med det formål at gøre huledykning mere sikker. Huledykkeren og pioneren Sheck Exley var drivkraften i arbejdet med at øge sikkerheden, og i 1979 skrev han bogen ”Basic Cave Diving: A Blueprint for Survival”
Bogen introducerer principper, rutiner og udstyrskonfigurationer, der stadig i dag bruges i forbindelse med huledykning og uddannelse. Også ved teknisk dykning i åbent vand anvendes Exleys filosofier, såsom brugen af lang slange for at kunne dele gas på en sikrere måde. I dag sker der relativt få ulykker, takket være uddannelser af høj kvalitet, og langt de fleste af dykkere kender de grænser, vi bør holde os indenfor.
Min instruktør Kim Davidsson lærte mig bl.a. hvor vigtigt det er at udvikle en god situational awareness – det handler om at være opmærksom og at lære at genkende de omgivelser, man passerer. Det er en forudsætning for et sikkert dyk, at man kan komme ud igen uden at skulle bekymre sig eller tvivle på, om man er på den rette line og på vej i den rigtige retning. Det handler ikke kun om miljøet, men også om udstyr og om teamet. Virkelig god situational awareness kan kun opnås, når du behersker de vigtige grundlæggende færdigheder som afvejning, trim, positionering samt svømme- og finne-teknikker.
Der er en række organisationer og uddannelsessystemer, som afholder kurser i huledykning. Uddannelsestrinene er stort set de samme, men konfigurationer og begrænsninger kan variere lidt mellem de forskellige systemer. For eksempel kræver NACD blot en enkelt flaske til både cavern og intro to cave, hvilket føles lidt forkert i min verden, da dobbeltsæt med separate regulatorer burde være sikrere.
De grundlæggende krav til de forskellige kurser, der er anført her, er i praksis lidt i underkanten. Hos ProTech anbefales det, at eleven har gennemført mindst 50-100 dyk med den konfiguration, der skal bruges i løbet af kurset (dobbeltsæt eller sidemount). Man skal helst også have et af kurserne: GUE Fundamentals, Intro to Tech, Technical Diver Basic Skills eller ABC. Det er selvfølgelig muligt at starte Intro to Cave alligevel, men det er urealistisk at tro, at ...

Læs hele artiklen i NetMag #43...

SOME images: