DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Fra Frodes Logbog: Ustica

Epinephelus marginatus, Mørk havaborre
Der er mange sprækker og grotter at udforske på Ustica.
Tatiana med en stime Gulmundet barracuda, Sphyraena viridensis.
Diplodus vulgaris, tobåndet havrude.
Tekst & foto: Frode Kjems UhreUhre
Hydrofoilbåden svæver hen over Det Tyrrhenske Hav med høj fart. Vi er lige sejlet fra Palermo på Siciliens nordkyst, og kursen er sat stik nord mod den lille ø Ustica.

Jeg sidder og samler mit undervandskamera. Godt en time senere stopper larmen fra de kraftige motorer, og vi glider stille ind i den lille smukke havn på øen. Dykkercenteret Mare Nostrum Diving Ustica ligger få minutters gang fra kajen, og ejeren, Tatiana Geloso, byder mig velkommen og spørger, om jeg er frisk på at sejle ud og tage et solnedgangsdyk. En italiensk dykkerfamilie, der også er med på dykkerbåden, fortæller, at de har holdt sommerferie på Ustica hvert år i over 15 år, fordi dykningen er helt fantastisk. I 1986 blev havet hele vejen rundt om Ustica fredet som national marine park. Et 15.000 hektar stort område delt i tre zoner. Zone A Reserva Integrale er totalfredet, og her er al bådtrafik og dykning forbudt, man må dog svømme fra stranden. I Zone B, der kaldes Reserva Generale, er dykning tilladt, og enkelte lokale fiskere med specieltilladelse må fiske med line, men harpunjagt er strengt forbudt. Zone C, der hedder Reserva Parziale, har den lempeligste fredning. Her blev der I år 2000 åbnet op for at lokale erhvervsfiskere kan få tilladelse til at fiske, men harpunjagt er også forbudt i dette område. Dykkerguiden, Marco Gonelli, fortæller, at vi skal dykke i Zone B på dykkerstedet Secca Della Columbare, hvor der er rigtig gode chancer for at se store pelagiske fisk som barracudaer, stor ravfisk og mørk havaborre.
Mine forventninger er høje, og jeg bliver ikke skuffet, da jeg lidt senere i vægtløs tilstand glider gennem det krystalklare vand og hen over det spektakulære undervandslandskab. Fiskelivet er helt fantastisk. En halv time inde I dykket får Marco og jeg øje på en stor stime af gulmundet barracuda. Hvor er det smukt at se de store strømlinede rovfisk bevæge sig ubesværet gennem vandet. Vi ligger på 33 meters dybde, og min dykkercomputer er lige gået i deco og brokker sig højlydt, men jeg har heldigvis masser af luft tilbage, så jeg ligger stille og beundrer de smukke fisk et stykke tid, inden jeg søger op på lavere vand og gasser af på et flot stenrev med masser af mindre fisk.
Tatiana har sørget for overnatning til mig på Hotel Clelia, der ligger 5 minutters gang fra hendes dykkercenter højere oppe i den lille by. Stejle små gader og trapper leder derop, og næste morgen bliver jeg belønnet med en fantastisk udsigt over havnen og Det Tyrrhenske Hav, mens jeg indtager hotellets velassorterede morgenmadsbuffet. Tatiana har lovet at være model for mig på morgendykket. I dag sejler vi ikke ud i den hurtige RIB, men derimod med hendes dejlige QALFAT 36’, som hun fortæller, er bygget af en bådebyggerfamilie på syv brødre fra Malta.
Ustica er af vulkansk oprindelse, og der er flotte landskaber både over og under havoverfladen. Vi svømmer først gennem et spændende undervandsklippelandskab, hvor Tatiana leder mig gennem flere lange sprækker, der ikke er for folk med klaustrofobi. Da vi kommer ud på den anden side, står der store stimer af barracudaer på 25-30 meters dybde, og Tatiana poserer smukt tæt på stimen. Vi ser også flere andre store fisk, bl.a. mørk havaborre og den meget smukke rovfisk, stor ravfisk, der er en art af hestemakreller. Jeg får tre rigtig gode dyk den dag, og...

Læs hele artiklen i NetMag #16...





SOME images:
Epinephelus marginatus, Mørk havaborre
Der er mange sprækker og grotter at udforske på Ustica.
Tatiana med en stime Gulmundet barracuda, Sphyraena viridensis.
Diplodus vulgaris, tobåndet havrude.