DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Malta: Um El faroud

Pludselig dukker en kæmpe mørk silhuet op i det fjerne. Den breder sig fra bunden og langt op gennem det klare blå vand...
Vraget kan penetreres og kræver typisk mere end et dyk for at se hele vraget.
Um El Faroud ligger på sandbund i 35 meters dybde.
Alex skal have vragdåb på Um El Faroud. Vi penetrerer gennem trappeskakten.
Computeren fortæller os , at det er tid til forlade vraget og finde vej op til overfladen, men vi må lige have det sidste foto med på vejen.
Tekst & Foto: Sune Dadda Karma Harms
Det er endelig blevet tid til at opleve Um El Faroud. Siden mine forberedelser, inden vores rejse til Malta, har Um El Faroud stået øverst på min ønskeliste. Jeg har set flere spændende videoer derfra, og der hersker ingen tvivl om, at det er en særlig oplevelse.

Jeg færdiggør teorien til dybdespecialet inden vi forlader dykkercenteret om formiddagen. Vi ankommer til Wied iz-Zurrieq kort før middagstid. Der er ikke andre dykkere på stedet. Vi parkerer bussen og går hen og kigger ud over vandet. Mikkel peger ud på vandet og viser os, hvor vraget ligger. Vi står i en højde omtrent 50 meter over havoverfladen. Vi går dernæst ned til vores entrypoint, hvor Mikkel briefer os om dykket og angiver kompaskurs til og fra vraget.
Man kan – måske med fordel – lave en overfladesvømning til Um El Farud, men bølgerne denne dag er rimelig store, og vi vurderer, at det vil være mere sikkert og mindre anstrengende at tage turen under vandet. Der er godt 8 minutters tid fra land til vraget.

En kæmpe mørk silhuet dukker op i det fjerne
Jeg laver de første indledende øvelser til dybdespecialet på land. Vi kommer hurtigt ”i tøjet” og drager i retning mod det enorme vrag. Jeg nyder følelsen vægtløshed i det store blå hav. Klipperevet bag os er ikke længere i sigte, jeg kan se den smukke sandfarvede bund og solens glimten i overfladen. Der er ca. 40 meter dybt og jeg ligger roligt midt i det hele på omkring 20 meters dybde. Alt er blåt, fantastisk blåt, omkring os. Der er helt stille, kun lyden af vores åndedræt og boblerne der stiger til overfladen, forstyrrer den enorme ro. Pludselig dukker en kæmpe mørk silhuet op i det fjerne. Den breder sig fra bunden og langt op gennem det klare blå vand. Vi er foran boven af skibsvraget og stopper op. Jeg fortsætter øvelserne til dybdespecialet og da øvelserne er overstået, svømmer vi op på dækket og går ombord på Um El Faroud. Vi svømmer langsomt henover bagenden af skibet. Mikkel svømmer hen til en lille luge, som netop er stor nok til at komme ned i. Han peger ned mod hullet for at vise, at det her er vores vej ind i skibet. Langsomt går vi ned igennem hullet og kommer indenfor i vraget. Jeg kigger på min computer, som fortæller mig, at jeg har 8 minutter til deco-stop. Jeg er ikke vant til så dybe dyk, og jeg er konstant opmærksom på min krops reaktioner på dybden. Vi kommer ind i et mørkt rum, som leder os videre ad en smal gang. For enden af gangen kan jeg se lyset smile ind i vraget, men i stedet for at svømme mod lyset drejer vi til højre ad en endnu mørkere gang. Investeringen i en god dykkerlygte kommer virkelig til sin ret her.

En gammel lampe
Skibet virker enormt, og jeg føler mig som en opdagelsesrejsende på rejse i ukendt land. Det er spændende, lidt farligt – jeg vil have mere, der eksisterer pludselig ikke andet end nuet. Jeg har god kontrol over min opdrift, men selvom jeg føler mig fuldstændig rolig, kan jeg mærke, at min hjerne arbejder hårdt for både at bevare kontrol og overblik og samtidig håndtere de mange indtryk. En række vinduer lader det klare blå lys fra vandet oplyse det næste rum og skabe en stormfuld og samtidig fuldstændig stille stemning. Lyset afslører, at vi er svømmet igennem skibet og har nået styrbords side. Længere inde i rummet går en ny gang tilbage, ind imod midten af skibet. Mikkel drejer ind her og fører os videre til et stort rum, som jeg vurderer at befinde sig et sted midt i skibet. Herfra er der i hvert fald adgang til flere etager på skibet, og forskellige gange fører i forskellige retninger. En gammel lampe hænger fortsat i loftet og røber, at der tidligere har været et helt andet liv på skibet. Mikkel svømmer ind i mod midten af det store rum og glider langsomt to etager ned og ind gennem først en gang, så et nyt rum, længere ned ad en meget smal trappe og ind i motorrummet. Vi følger langsomt efter. Jeg holder nøje øje med manometer og computer undervejs. Det føles som om, at vi er dybt inde i skibet, og at der er lang vej ud igen. 

Ikke flere dyk idag
Jeg holder hele tiden nøje øje med, hvor jeg så sidste mulige udgang og forsøger at memorere vejen dertil. Computeren sagde 3 minutter til deco sidste jeg kiggede, men vi er nu kommet længere ned, og da jeg i motorrummet kigger igen har jeg 1 minut til deco...

Læs hele artiklen i NetMag #4...

SOME images:
Pludselig dukker en kæmpe mørk silhuet op i det fjerne. Den breder sig fra bunden og langt op gennem det klare blå vand...
Vraget kan penetreres og kræver typisk mere end et dyk for at se hele vraget.
Um El Faroud ligger på sandbund i 35 meters dybde.
Alex skal have vragdåb på Um El Faroud. Vi penetrerer gennem trappeskakten.