DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Silfra – Dykning mellem to kontinenter

Der er ikke meget marine liv at se i Silfra. Her er det den utrolige sigt og landskabet, der er fokus på!
Fordi sprækken ligger beskyttet, bliver overfladen blank som et spejl.
Når du kommer ind i lagunen, er det en fantastisk oplevelse med den næsten ubegrænsede sigt.
Tekst og foto: Torbjörn Gylleus
Jeg tager skridtet ud fra platformen og syn- ker ned under overfladen. Vandet er iskoldt og ufatteligt klart, langt mere klart end jeg husker det fra mit tidligere dyk her for 10 år siden. Det er ikke svært at forstå, hvorfor det her dykkersted er på de fleste dykkeres bucket list.

Dykning mellem kontinenter
På trods af for lidt søvn, ruller vi ned med vores dykkergrej til busholdepladsen ved hovedgaden, hvor vi bliver hentet af en minibus fra dykkercenteret Dive.is. Vi er kun tre dykkere på bussen, så jeg ser frem til et par gode dyk med en lille gruppe, men det skal snart vise sig at min forestilling ikke helt lever op til virkeligheden.
Turen går østpå gennem det hårde landskab og snart drejer vi af ved en mindre vej, der leder frem til nationalparken Þingvellir og søen Þingvallavatn, som er Islands største sø. Þingvellir eller Tingvalla er stedet, hvor Islændingene holdt deres første rigsmøde, altinget, for første gang allerede i år 930. Det er også geologisk et meget interessant sted med et dramatisk landskab. Slugten Almannagjá markerer den østlige grænse på den nordamerikanske kontinentalplade, og Silfra-sprækken er en fortsættelse på denne slugt. Dykkerstedet ligger altså præcis imellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade.

Krystalklart vand
Der hvor man går i vandet, er der opstillet en bred trappe, der afsluttes med en stor platform i midten af vandet. Her kan man nemt og enkelt tage sine finner på og gøre sig klar til dykket. Jeg tager et skridt ud fra platformen og stiger ned under overfladen. Vandet er iskoldt og ufatteligt klart, langt mere klart end jeg husker det fra mit sidste dyk her for ti år siden. Sigten her er over 100 meter, takket være en underjordisk kilde med smeltevand fra den nærliggende gletsjer, Langjökull. Vandet filtreres gennem den porøse lavajord i marken, og det tager mellem 30 og 100 år for smeltevandet at nå søen. Jeg lader mig synke ned til bunden og lægger mig på ryggen for at fotografere når de andre…
 

Læs hele artiklen i NetMag #29...





SOME images:
Der er ikke meget marine liv at se i Silfra. Her er det den utrolige sigt og landskabet, der er fokus på!
Fordi sprækken ligger beskyttet, bliver overfladen blank som et spejl.
Når du kommer ind i lagunen, er det en fantastisk oplevelse med den næsten ubegrænsede sigt.