DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Dalarö dykpark: Jutholmsvraget

Skitser over Jutholmsvraget. © Statens maritima museer
En trætønde og en jernbanesvelle som ligger nær Jutholmsvraget.
Der var ikke den bedste sigt på Jutholmsvraget, så det blev mest silhuetbilleder.
tekst & foto Torbjörn Gylleus
Fra dykkerstedet ved Anna Maria kan man tværs over fjorden se yderligere en gul bøje lige ved siden af øen Jutholmen. Navnet antyder en forbindelse til Danmark (jutar = jyder) og her ligger et andet vrag fra 1700-tallet, som ikke er kendt, på trods af omfattende udgravninger og forskning. Vraget kaldes derfor kort og godt for Jutholmsvraget.

Som mange andre vrag i Stockholmsområdet blev Jutholmsvraget fundet af sportsdykkeren Sven Olov Johansson i midten af 1960’erne.
Fartøjet er ligesom Anna Maria et hollandsk fløjtskib, men noget mindre med en længde på 25 meter. Der bliver dykket mindre på Jutholmsvraget end på de andre vrag i området, men det er efter min mening et fint dyk med lidt mere dybde, og vraget er bestemt et besøg værd.

Fornemme passagerer ombord
Den gule bøje er placeret umiddelbart ud for fyret på øen og vi fortøjer båden til bøjen på samme måde som ved forrige dyk. Vi starter med en briefing og en kort beskrivelse af vraget og hopper derefter i vandet og følger linen ned til omkring 15 meter til bøjestenen, hvor linen er fastgjort. Sigtbarheden er ikke helt så god som på Anna Maria, men det er intet problem at finde linen, der fører videre til vraget.
Liegsom Anna Maria, har dette vrag et næsten intakt skrog, men med agterstavnen smadret og spredt ud over området bag vraget. Skibet er bygget i kraftigt tømmer med massive spanter og bjælker. Når først du har fået dykketilladelsen, er det også tilladt at dykke over vraget. Jutholmsvraget er blevet udgravet over flere omgange, først i 1970’erne og senere i 00’erne, hvor en del af lasten blev bjærget. Efter lasten at dømme vurderer arkæologerne, at også dette skib var på vej mod udlandet med jern, der dengang var et stort eksportprodukt.
Ombord på vraget fandt arkæologerne også mønter, guldringe, fine messingknapper, varer dekoreret med rav og dyrebart porcelæn med kinesiske mønstre. Fundet vidner om, at der sandsynligt har været fornemme passagerer ombord på skibet...
 

Læs hele artiklen i NetMag #12...





SOME images:
Skitser over Jutholmsvraget. © Statens maritima museer
En trætønde og en jernbanesvelle som ligger nær Jutholmsvraget.
Der var ikke den bedste sigt på Jutholmsvraget, så det blev mest silhuetbilleder.