Ældgammel kæmpeblæksprutte fundet i Thy
– Det, der gør fundet specielt, er kvaliteten og størrelsen. Den er virkelig flot og udstillingsværdig, siger han selv om blæksprutten.
Blæksprutten er 35 centimeter stor, og den sidder i en sten, der vejer 78 kilo. Netop den tunge sten har hjulpet Henrik Madsen og hans kolleger med at bedømme, hvor gammel selve blæksprutten er.
– Vi kalder i daglig tale stentypen for en jurablok. Stenen kommer fra den periode, der hedder jura. Perioden begyndte for 200 millioner år siden og sluttede for 145 millioner år siden, forklarer han.
Stenen kan altså være en del år ældre, end den umiddelbart er skudt til, og det er sjældent, at sådan en gammel sag dukker op i de danske farvande.
Det mener også geolog Bo Schultz, der har et bredt kendskab til blækspruttefund i danske have. Han beskriver fundet som 'meget sjældent' i Danmark.
– Det er ikke almindeligt at finde en blæksprutte i fuld størrelse. Den er kommet hertil med nogle blokke ned fra Norge, eller hvor de nu kommer fra, siger han.
Stenblokken med blæksprutten i er et gammelt jordlag, der også indeholdt østers og snegle. Og dengang de små havdyr levede, var det side om side med dinosaurerne, lyder det fra Bo Schultz.
Begge eksperter er enige om, at blæksprutten er skyllet til Danmark fra Nord, men de kan ikke sige, hvor det mangearmede bløddyr mere præcist kommer fra.
Kilde: Politiken.dk