DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Fridykning  Fridykning
Hold vejret – Første del
Der stilles ikke bare krav til fridykkerens fysik, men i lige så høj grad til mentale færdigheder som koncentration og fokusering.
Hold vejret – Første del
I al den snak om discipliner, regler og konkurrencer, kan man godt komme til at glemme det væsentligste: glæden ved at være i vandet og ved at boltre sig i det blå element uden tungt udstyr.
Hold vejret – Første del
Ved statisk apnea ligger man helt stille for at reducere kroppens iltbehov.
Hold vejret – Første del
I konstant vægt-disciplinen svømmer atleten op og ned ved egen kraft. Bemærk dykkeren i overfladen. Hverken under træning eller konkurrence dykker man alene.
Hold vejret – Første del
Stig (th) hygger på bassinkanten med den italienske fridykkerlegende Umberto Pelizzari (tv).

Hold vejret

- Første del

Tekst: Stig Åvall Severinsen; Fotos: Casper Tybjerg
Fridykning som sportsgren er i disse år ved for alvor at markere sig. Der brydes hele tiden nye grænser og sættes nye rekorder. I første del af en artikelserie på to, fortæller verdensmesteren Stig Åvall Severinsen om fysiologi, historie, teknikker og discipliner. Og i anden del, der kommer i næste nummer, inviterer Stig os med til træning og løfter sløret for en række praktiske øvelser, der også er relevante for scubadykkere. Fx kan de give et lavere luftforbrug.

I denne første artikel vil jeg give et blik ind i fridykningens magiske univers. Hvornår og hvordan startede det hele? Hvilke discipliner konkurreres der i? Og hvordan påvirkes den menneskelige organisme, når den nedsænkes i vand? 

Fridykning er langt fra noget nyt fænomen, men har eksisteret i tusindvis af år. Mest kendt er sikkert perlefiskerne fra Stillehavet og svampefiskerne fra Middelhavet, men tænker vi lidt over vores egen kulturelle baggrund, så er de store køkkenmøddinger jo et vidnesbyrd om, at der også i Danmark har været en livlig aktivitet i havet for at samle føde- og handelsvarer. 

Fridykning kaldes også apnea, et ord som stammer fra græsk og betyder uden luft (a = uden og pnein = luft/ånde). Vi kender også ordet fra begrebet søvnapnø, som jo betegner en sygdomstilstand, hvor kroppen slet og ret glemmer at trække vejret mens man sover. Apnea eller fridykning er således alt det, man kan gøre under overfladen på blot ét åndedrag.

Historie

Det første registrerede fridyk findes i et italiensk flådearkiv, og beskriver hvordan en græsk svampefisker ved navn Georghios Haggi Statti i 1913 genfandt et stort anker, som var gået tabt fra et italiensk krigsskib. Fiskeren var en undseelig, mager mand, som skibslægen efter en nærmere undersøgelse slet ikke troede var i stand til at dykke. Men det var han! Han kunne være neddykket i over 6 minutter og kunne nå dybder nær 100 meter, når han med sin 7 kilo tunge granitplade kastede sig mod havbunden. Efter at have genfundet ankeret, var belønningen, at han måtte fiske med dynamit, noget der ellers var forbeholdt militæret.

Fridykning på konkurrenceplan begyndte i 1950’erne, og den historiske duel, som blev udkæmpet mellem 60’erne og 80’erne, repræsenteret ved franskmanden Jacques Mayol og italieneren Enzo Maiorca, er blevet foreviget i Luc Bessons kultfilm fra 1988 Le Grand Bleu (The Big Blue). Selv om den er en løs gendigtning, er den en filmisk perle, som for alvor gjorde fridykning alment kendt. I 1961 satte Enzo Maiorca en milepæl, da han brød de magiske 50 meter, som datidens videnskabsmænd fastholdt ville være den sikre død. Endnu en milepæl blev rejst, da Jacques Mayol i 1976 dykkede til 101 meter. 

Sidst i 80’erne og op gennem 90’erne blev fridykkerscenen overtaget af cubaneren Pipin og italieneren Umberto Pelizzari, som selv havde stået i mesterlære hos Jacques Mayol. De satte rekorder på stribe, men havde som deres forgængere ikke megen konkurrence fra andre. Men det kom til at ændre sig. I 1996 afholdt den nydannede organisation AIDA (Association Internationale pour le développement de l’apnée) de første officielle verdensmesterskaber for hold, og siden da er der løbet meget vand i havet. AIDA har nu medlemmer i alle verdenshjørner, og hvert år afholdes utallige konkurrencer, lige fra lokale...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også