Tegnsprog
– ny bog om håndsignaler
Din makker er foran stævnen af vraget. Du svømmer hen for at fortælle om dit fantastiske fund. Men ved du, hvordan du skal viderebringe nyheden om, at du lige har fundet roret eller maskintelegrafen, eller måske skibsklokken – uden at bruge en skriveplade? Scubasigns er en ny bog, som lover at gøre dykkernes håndsignaler både rigere og sjovere. Her har vi set nærmere på kapitlet om vragsignaler.
Der vises håndsignaler for cirka 20 elementer på et skibsvrag i dette kapitel. De udgør blot en brøkdel af signalerne, som gennemgås i en ny bog, der har ambition om at give alle dykkere det samme universelle tegnsprog.
Bogen Scubasigns: The Guide To All Scuba Diving Hand Signals er skrevet af de to hollandske dykkere, Mike Harterink og Dave van Stijn. Mike er PADI Course Director og har uddannet mere end 1000 instruktører. Dave er PADI-instruktør og entusiastisk naturdykker.
– Vi havnede i en diskussion om håndsignaler for tre år siden, beretter Mike.
– Vi syntes, det var underligt, at signalerne er så forskellige i rundt omkring i verden. Specielt med tanke på, at de har betydning for dykkesikkerheden. Vi begyndte at søge efter en bog med alle håndsignaler, og der var en del forsøg i den retning, men vi fandt ingen komplet bog, så vi besluttede at lave en selv.
Arbejdet med bogen førte endnu et projekt med sig. Mike og Dave har også for nylig grundlagt en fond Scubasign Foundation, www.scubasign.com.
– Formålet med fonden er at hjælpe dykkere i udviklingslande med at blive guider eller instruktører, siger Mike.
– På den måde støtter vi såvel det lokale næringsliv som de lokaledykkemiljøer. Vi indleder vores første projekt i Indonesien. Alt overskud fra salget af bogen vil gå til Scubasign Foundation, fortæller Mike.
Scubasigns er resultatet af mange års undersøgelser og diskussioner med dykkere. Den bastante 288 siders tykke bog er helt i farver og illustrerer næsten 500 håndsignaler. Bogen er opdelt i 13 afsnit, der omfatter overfladesignaler, grundlæggende signaler, som alle skal kunne forstå, cifre og antal, signaler som anvendes af instruktører og guider, problemløsning, undervandsmiljø, vragdykning, teknisk dykning og lege. Mest omfattende er et afsnit på 100 sider om dyr og planter. Det indeholder også en grundlæggende indledning om havets biologi.
– Nede i vandet er vi alle ens, men hidtil har vi ikke haft samme sprog, siger Mike.
– Det er på tide, at vi bestemmer os for, hvordan vi vil kommunikere med hinanden i det våde element, vi alle elsker så meget. Vi granskede de nuværende systemer for håndsignaler og vi talte med hundredvis af dykkere for at finde ud af, hvilke signaler, de anvender. Vi mødte naturligvis masser af dykkere i forbindelse med vores erhverv som dykkerinstruktører. Desuden rejste vi rundt i verden for at møde og diskutere med andre dykkere og dykkeorganisationer, siger han. Og han mener virkelig hele verden – Europa, Caribien, New Zealand, Mellemøsten, Centralamerika, USA og Asien.
Billederne af håndsignalerne blev for størstedelens vedkommende taget på den caribiske ø St. Eustatius. Der arbejdede Mike og Dave i løbet af 2008.
– Vi gennemgik og testede al information. Vi ville fastlægge en endelig standard, som hver dykker skal kunne lære og dele...