DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Rescue – på den store klinge
Så snart man har fået dykkeren til overfladen, kontrolleres om der er vejrtrækning. Så gælder det om at bugsere dykkeren til land hurtigst muligt.
Rescue – på den store klinge
Det er ikke helt let at bringe en bevidstløs dykker op under fuld kontrol.
Rescue – på den store klinge
Efter en tids eftersøgning finder man endelig den livløse dykker på bunden.
Rescue – på den store klinge
Så snart dykkeren er kommet i land går lægerne i gang med at klippe tørdragten op. Øvelsen skal være så realistisk som muligt.
Rescue – på den store klinge
Takket være, at redningsbåden var på stedet, kunne man hurtigt få dykkeren op af vandet og ind til lægeholdet på land.
Rescue – på den store klinge
Rescue – på den store klinge

Rescue

– på den store klinge

Tekst Mattias Sellin Foto Mattias Sellin og Joakim Andersson
I februar 1999 omkom to certificerede sportsdykkere under uklare omstændigheder i Brönnöysund i Norge. Denne meget tragiske hændelse har dog ført noget positivt med sig. Ulykken blev startsignalet til et unikt samarbejde mellem et svensk dykkercenter og den norske redningstjeneste i Brönnöysund. Vi var med på den årlige redningsøvelse, der foregår med fuld udrykning.

Sport & Dyk AB har i næsten 20 år stået bag dykkeruddannelser og ture til Brönnöysund. Den 19. februar 1999 blev dog en dag, som de sent skulle glemme. Fredag eftermiddag, efter at de ordinære dyk var gennemført, besluttede seks certificerede dykkere sig for at gennemføre yderligere et dyk, som blev deres tredje dyk den dag.
Dykkerne delte sig op sig i tre makkerpar og indledte dykket kl. ca. 16:30. Makkerpar to og tre fulgtes ad i ca. 15 minutter, hvorefter de skiltes. Dykkerne i det ene makkerpar omkom. Efter 15-20 minutter fandt makkerpar nummer et en dykker liggende bevidstløs på bunden. Den bevidstløse dykker blev bjærget med det samme. Oppe i overfladen opdagede man yderligere en dykker liggende og flyde, bevidstløs med ryggen opad.
Begge dykkere blev hurtigt bugseret ind til land. På land alarmerede man omgående det norske AMK (akutmedicinsk kommunikationscentral) og påbegyndte CPR samt oxygenbehandling. Ulf Bertheim, dykkeinstruktør siden 1977 samt uddannet læge, påbegyndte et intensivt genoplivningsarbejde sammen med det øvrige personale i et forsøg på at redde dykkernes liv. Alarmen til AMK indløb klokken 17:14. To ambulancer med tre læger blev sendt til ulykkesstedet.

Stærk redningsindsats
Det tog rundt regnet 45 minutter fra alarmen gik, til en ambulance nåede frem til ulykkesstedet. I hele dette tidsrum blev der gennemført CPR samt oxygenbehandling af de forulykkede under ledelse af Ulf og Per Bertheim.
– Samtlige involverede udførte i dette tidsrum en meget stærk redningsindsats. Alle fik en arbejdsopgave og løste den på meget tilfredsstillende vis, beretter dykkeinstruktør og ejer af Sport & Dyk, Per Bertheim.
Den dykker, som blev fundet bevidstløs i overfladen blev erklæret død efter 30 minutters behandling i den ene ambulance. Den dykker, som blev fundet bevidstløs på bunden blev overført til intensivafdelingen på Nordlands centralsygehus i Bodö, men efter en uge i respirator blev også han erklæret død.
Ved en undersøgelse af udrustningen på Statens Dykkerskole kunne man ikke finde nogen fejl og der var masser af luft tilbage i flaskerne. Præcis hvad der hændte, er der fortsat ingen som rigtig ved. Man kunne bare konstatere, at en tragisk dykkeulykke var indtruffet.
Inden ulykken havde Ulf og Per været med til at arrangere dykkekurser og -ture til Torghatten i Brönnöysund gennem ti år uden ulykker.
– Direkte efter ulykken ville jeg bare stoppe al dykning. Men efter en tid indså jeg, at vi burde kunne bruge de erfaringer som en sådan hændelse trods alt giver, og videreformidle dem til andre dykkere, fortæller Ulf Bertheim.
Dette blev starten på et unikt samarbejde

Fælles øvelse
I 2001 gennemførte man den første fælles redningsøvelse sammen med den norske redningstjeneste i Brönnöysund. Disse øvelser er siden dengang blevet afholdt cirka en gang om året. Baggrunden for disse fælles øvelser er givetvis...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også