DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Seler og livrem - back up
Du må ikke undervurdere Bridge, den funktion, der tidligere hed File Browser. Den giver et lynhurtigt overblik over dine billeder. Programmet kan sammenlignes med et digitalt lysbord.
Seler og livrem - back up
For at få de ændringer med, du har lavet i Bridge, skal du huske også at eksportere cashe-data til cd-skiven eller den nye harddisk.
Seler og livrem - back up
Ved at indtaste nøgleord kan du let søge i dine billeder. Det er perfekt når din billedsamling består af tusind og atter tusind filer.

Seler og livrem

- back up

Af Martin Örnroth
Nu starter vi en ny fast sektion om digital billedbehandling, hvor vi hjælper dig med at få mest muligt ud af dine undervandsbilleder... Næste gang skal vi se nærmere på filtyper i almindelighed og RAW i særdeleshed. Udgangspunktet i serien er Photoshop CS2 og PhotoshopElements 4.0, to af de mest almindelige programmer i denne kategori. Præcis som ved dykning, så skal sikkerheden være i højsædet – derfor indleder vi med det moment, som alle digitalfotografer bør have øverst på ”to do-listen”: back up.

En af de største fordele ved at tage et digitalkamera med under vandet er muligheden for med det samme at kunne kontrollere resultatet. Under dykket kan du se, om kameraindstillingerne eller blitzerne skal justeres. Du kan sammen med din makker fordrive tiden på sikkerhedsstoppet med at se billederne igennem. Men digitalkameraet har også et par ulemper. Det genererer en stor mængde information, der let kan blive uoverskuelig eller gå tabt. Den digitale fotograf skal lære et par nye discipliner omkring sortering, navngivning og sikkerhedskopiering. 

Når du er kommet hjem og har fået flyttet billederne til din computer, er det naturligt, at du med det samme går i gang med at justere, udvælge favoritter, arkivere i passende mapper osv. Inden du overhovedet åbner Photoshop, vil vi råde dig til først brænde en cd eller dvd med dine originaler. En cd koster blot et par kroner og det er en billig forsikring mod en harddisk, der står af eller uforsigtige kommandoer på keyboardet. Er du rigtig paranoid, eller lever du efter parolen better safe than sorry, så brænder du yderligere en kopi, som du opbevarer et andet sted – eksempelvis i en bankboks. 

Kontaktbehov

Mens dine dyk er friske i erindringen, kan du sikkert huske hvert eneste billede, der føres over på cd’en, men om et par måneder er din hukommelse nok en anelse mere tåget. Skriv derfor udførligt på coveret og på selve skiven, så du ikke er tvivl om, hvad den indeholder. Det er en god ide at vedlægge et såkaldt kontaktark med små billeder i omslaget til cd’en. I Photoshop CS2 går du ind under File/Automate og der vælger du Contact Sheet II. I Photoshop Elements 4.0 kan du vælge Contact Sheet ved at markere billederne i Browseren og vælge print. Når programmet spørger hvilke billeder, der skal anvendes som kilde, navigerer du dig frem og markerer den netop brændte cd. Husk at der skal være et flueben ud for use filename as caption (brug filnavn som billedtekst) i dialogboksen. 

Tænk dig, at du hiver cd’en frem fra sit cover om et år for at finde et bestemt billede. Du stopper skiven i computeren og op dukker en hel masse filnavne, som ikke siger dig spor. Gemmer du derimod kontaktarket med filnavne på, så ved med du det samme hvilket af billederne, du skal åbne. Husk dog at bruge små skrifttyper på dit kontaktark, så hele filnavnet kommer med. Ellers kan informationen blive værdiløs.

Brigde over troubled waters

Da jeg for første gang havde opdagede funktionerne i Photoshops File Browser, havde jeg allerede arbejdet med programmet i mange år. Det blev virkelige en aha-oplevelse, da jeg indså, at jeg gennem lang tid havde overset en stor del af programmets grundlæggende funktioner. I de nyeste versioner af Photoshop hedder browser-funktionen Bridge og er et selvstændigt program, der er fuldt integreret i Photoshop.

Den hurtigste måde at komme...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også