DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Aqaba – Koncentreret dykning

Luftværnskampvognen M42 Duster.
Foto: Rene B. Andersen
Cedar Pride
Foto: Grzegorz Myćko
C-130 Hercules.
Foto: Grzegorz Myćko
Tekst: Thomas Senger Grønfeldt
Lidt længere fremme begynder en stor skygge at tage form foran mig, og lige så stille tegner konturerne af et enormt fly sig. Den berømte C-130 Hercules, nok den militære flytype du oftest har set i film. Det er teknisk set “bare” et mellemstørrelses militært transportfly, men med en længde på 30 meter og et vingefang på 40 er der ikke meget “mellemstørrelse” over det når det tårner sig op over dig på havets bund. Det er samtidig en af verdens mest berømte fly, og mange militærfilm er startet med at heltene er hoppet ud med faldskærm fra agterrampen på sådan en fætter. Lige den her udgave af flytypen flyver nu ikke mere, men er en af hovedattraktionerne for dykkere i Jordan.

Jeg er i Aqaba, hovedbyen på Jordans ret korte kystlinje. Byen ligger helt i toppen af Aqaba-bugten, med Saudi Arabien mod syd og Israel og Egypten lige på den anden side af vandet. Der er også en grænse mod Israel helt mod nord i bugten, hvor Jordan og Israel møder hinanden med et stykke ingenmandsland i mellem. Aqaba-bugten er “toppen” af Tiranstrædet, og dermed den nordøstlige slutning af Rødehavet. Det er en relativt smal bugt, men stærkt besejlet med trafik til både Aqaba, som er Jordans eneste havn, og til Eilat, Israels eneste by ud til Rødehavet.

Turismen
Aqaba er en frihandelszone, og derfor også et populært rejsemål for Jordanere, da mange ting er lidt billigere her end i resten af landet. Og da det samtidig er landets eneste adgang til havet, er der en livlig, men ikke over- rendt, turistindustri. Gæsterne her er både jordanere, turister fra andre lande i Mellemøsten, og turister fra andre områder, inklusive Europa. Det er ikke mange danskere der endnu har fået øjnene op for landet, men mit bud er at det kommer til at ændre sig.

Ingen blåvands-stress
Jeg er her primært for at dykke, og det er der masser af muligheder for. Jeg startede første dag med et par stille og rolige stranddyk, for at tjekke udstyret af, men allerede her kunne man se at både rev og dyreliv havde meget at byde på. Da vi er inde i en relativt smal bugt, skal man…

Læs hele artiklen i NetMag #30...

SOME images:
Luftværnskampvognen M42 Duster. Foto: Rene B. Andersen
Cedar Pride Foto: Grzegorz Myćko
C-130 Hercules. Foto: Grzegorz Myćko