DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Deepblu COSMIQ+

Deepblu’s koncept bygger på det faktum, at du næsten helt sikkert allerede ejer en enhed med imponerende computerkraft og et HD–display – nemlig din smartphone!
Heldigvis leverer producenten også et stykke bungee som et alternativ til nylonremmen.
Vi testede enheden på dyk i Dubai, i Oman, i Rødehavet, på huledyk i Florida samt i Danmark i Roskilde Fjord. Det var en blanding af rekreative og tekniske dyk på både åbent og lukket system. Kun en udtømmende test over en længere periode vil afsløre, hvor holdbar enheden er. Det hvide kabinet på testenheden, er allerede noget nusset og ridset, men man kan forestille sig, at den sorte version vil se pænere ud efter kraftig brug.
Både app’en og webapplikationen er virkelig pænt designet med et rent og moderne layout. Der er allerede mange interessegrupper at melde sig ind i, og platformen ser ud til at have nået en vigtig kritiske masse, så den virker bæredygtig.
Tekst: Jesper Kjøller
Det kan være svært for alvor at forbedre de dele af dit scuba-grej, der er baseret på atomer. Men de få udstyrskomponenter, der er baseret på bits og bytes bliver hele tiden opdateret. For eksempel bruger jeg stadig et par gummifinner, der er designet i tresserne, men jeg har sandsynligvis haft mindst 15 forskellige generationer af digitale instrumenter på mit håndled i løbet af min karriere som dykker. Deepblu COSMIQ+ hævder at være Next Innovation in Dive Computing, men lever den op til påstanden?

Verden omkring os er stærkt påvirket af fire store teknologier: social, mobile, analytics og cloud (SMAC). At de indtræffer samtidig, gør virkningen så meget desto stærkere – de danner nærmest en teknologisk perfect storm. Virksomheder som Netflix, Uber, Airbnb, Tesla, Amazon og de fleste sociale medieplatforme trives på synergien mellem disse fire trends. De rider alle på ​​SMAC-bølgen.
Deepblu COSMIQ+ er en dykkecomputer med en solid integration af sociale medier. Den bruger cloud storage, muliggør analyse af ​​big data og implementering af mobilteknologier – med andre ord: den er en SMAC dykkecomputer!
Men der er endnu en grund til dens interessante potentiale. Computeren passer fint ind i en anden mega-trend: Wearables. Vi måler, deler og analyserer vores egne biologiske data som fx søvnkvalitet, puls og hvor mange skridt, vi går dagligt, og vi bærer enheder som FitBits, smartwatches og hjertefrekvensmålere til at indsamle data om vores daglige aktiviteter. COSMIQ+ er med andre ord et produkt af sin tid.
Det er der sådan set ikke noget nyt i – andre dykkecomputere tilbyder noget tilsvarende, men ikke helt så enkelt og elegant som COSMIQ+.
De første inkarnationer af enhver ny teknologi er ikke altid frugtbare. Mange forsøg på at lancere en mp3-afspiller mislykkedes, før Steve Jobs med introduktionen af ​​den originale Apple iPod viste os, hvordan det skulle gøres.
Det er for tidligt at forudsige, om Deepblu COSMIQ+ har ramt rigtigt med konceptet. Mens dette skrives er produktet midlertidigt udsolgt, så det ser ud til at være en succes allerede, så måske er COSMIQ+ dykningens iPod?

Unboxing
Enheden leveres i en flot lynlåsæske med et særligt USB-opladerkabel, to skærmbeskyttere og en lille manual. Pakken indeholder også et stykke bungee og en såkaldt NATO-rem.
Den fysiske udformning af det overraskende lille og lette glasfiberforstærkede polycarbonathus har en markant designfejl. Undersiden er helt flad, hvilket betyder, at computeren kun sidder komfortabelt ovenpå ​​håndleddet. Hvis du forsøger at vinkle den på en måde, så det er nemmere at læse skærmen uden at skulle dreje armen, så glider den tilbage på den flade del af håndleddet. En mere afrundet underside ville have været bedre. Problemet forværres af, at den ret skinnende overflade på displayet dikterer en meget specifik synsvinkel, og især hvis du har andre instrumenter på samme arm, er det irriterende, at du ikke kan placere dem på en sådan måde, at alle instrumenter kan læses hurtigt.
NATO-remmen er en cool og militært udseende rem i ballistisk nylon med to metalspænder og en velcro-sektion, men jeg fandt den bøvlet at fastgøre om mit håndled. Med kolde fingre og tykke handsker ville jeg helt tabe tålmodigheden. NATO-remmen kan også konfigureres på en sådan måde, at den kan hænges i en D-ring på din BCD eller i en lomme, hvis du bruger computeren som backup.
Heldigvis leverer producenten også et stykke bungee som et alternativ til nylonremmen. Bungee-mounting har mange fordele. Instrumentet er lette at tage på armen og at flytte rundt, elastikkerne tilpasser sig automatisk til dragtens skiftende tykkelse, og selv om en af elastikkerne skulle gå i stykker, vil den anden redde instrumentet. Du kan også bruge bungees som en midlertidig parkering til bolt snaps eller cave markers, og de er nemme og billige at erstatte. Så det er en god option for os, der foretrækker bungees, men det ville have været ideelt med fire huller i stedet for de to sprækker. Den foreskrevne metode til at binde det medfølgende stykke elastik er lidt underlig og besværlig. Jeg formoder, at tilføjelsen af ​​bungee-muligheden var en eftertanke, og ikke en del af det originale design af huset. Det virker stadig dog stadig meget bedre end remmen.

Opladning og synkronisering
Batteriet kan med det specielle medfølgende kabel oplades fra enhver USB-strømkilde, hvilket eliminerer behovet for en særlig oplader. Det er godt, men jeg bliver lidt træt af antallet af unikke kabler, det er blevet nødvendigt at tage med på en dykkerejse for at kunne oplade alle batterier, kameraer, telefoner, lygter og alle de andre enheder, vi omgiver os med. Okay, det er et first world problem.
De to små opladningsterminaler holdes på plads af en lille magnet på stikket, men magneten er ret svag, og du skal være meget forsigtig med ikke at forskubbe den, når du flytter rundt på enheden.
Fabrikanten hævder mellem syv og tolv timers batterilevetid efter en fuld opladning, afhængigt af indstillinger og brug af skærmen. Efter op til fire timer i vandet hver dag på en liveaboardtur, havde jeg stadig to segmenter (ud af tre) tilbage på batteriindikatoren, men jeg ladede alligevel hver nat. Der skulle komme en advarsel om lavt batteriniveau, men jeg kom aldrig til det punkt.
Deepblu’s koncept bygger på det faktum, at du næsten helt sikkert allerede ejer en enhed med imponerende computerkraft og et HD–display – nemlig din smartphone! Og du er sikkert online 24/7, selv på de fleste dykkerrejser. En dykkecomputer behøver egentlig kun at understøtte de funktioner, der er nødvendige under selve dykket. Resten kan outsources til en enhed med meget mere computerkraft – en enhed, du allerede har betalt for og altid bærer på dig. Det holder prisen nede.
Alle indstillinger, opdatering, logning og deling af data sker via den gratis Deepblu app, og computeren forbindes problemfrit via Bluetooth. Jeg havde aldrig nogen problemer med at synkronisere de to enheder. App’en understøtter i øvrigt også logdata fra en håndfuld andre computere fra Scubapro-familien, men også Shearwater annoncerede fornylig fremtidig support til Deepblu-appen.
Betjening af COSMIQ+ finder sted ved hjælp af to metalliske knapper, en på hver side af kabinettet. Men det er kun muligt at ændre få indstillinger direkte på enheden. Du kan skifte mellem de forskellige funktioner (ur, scuba, gauge, freedive, log og synkronisering). Du kan også (hurra for det!) ændre nitrox-indstillingerne mellem 21 og 40% uden at have din telefon inden for rækkevidde.
Alle andre indstillinger som fx tid/dato, ppO2 (fra 1,2 til 1,6), meter/fod, konservatisme og andre tilpasninger sker ved at synkronisere med Deepblu-app’en på din smartphone (Android eller iOS).
Den interne hukommelse skulle kunne rumme 25 dyk, så du behøver ikke at synkronisere computeren efter hvert dyk eller endda efter hver dykkedag, men på den anden side er det centralt for denne computers raison d’être at uploade data til skyen, og hvis du holder af sociale medier og onlinemiljøer, vil du sandsynligvis synkronisere, hver gang, du har en chance for det.

App’en
Både app’en og webapplikationen er virkelig pænt designet med et rent og moderne layout. Der er allerede mange interessegrupper at melde sig ind i, og platformen ser ud til at have nået en vigtig kritiske masse, så den virker bæredygtig.
Jeg har ikke brugt meget tid på at udforske mulighederne, men jeg fandt hurtigt et par svagheder i platformen. Da jeg opretterede min profil, kunne jeg ikke vælge GUE som min uddannelsesorganisation. Det var heller ikke muligt at have mere end ét uddannelsesniveau, men mange dykkere har mange relevante certificeringer og ofte fra forskellige organisationer.
Logbogen mangler detaljer, der er relevante for tekniske dykkere. Det er ikke muligt at beskrive dykket som et dekompressionsdyk, og hverken dobbeltsæt, trimix eller rebreathers findes som valgmuligheder. Men det kan nemt løses i fremtidige opdateringer, og jeg formoder, at efterspørgslen på tekniske dykkerrelaterede funktioner vil øges, når Shearwater-støtten bliver implementeret.
Men lad os tænke lidt længere. En tilstrækkelig stor database kunne give interessante...

Læs hele artiklen i NetMag #17...

SOME images:
Deepblu’s koncept bygger på det faktum, at du næsten helt sikkert allerede ejer en enhed med imponerende computerkraft og et HD–display – nemlig din smartphone!
Heldigvis leverer producenten også et stykke bungee som et alternativ til nylonremmen.
Vi testede enheden på dyk i Dubai, i Oman, i Rødehavet, på huledyk i Florida samt i Danmark i Roskilde Fjord. Det var en blanding af rekreative og tekniske dyk på både åbent og lukket system. Kun en udtømmende test over en længere periode vil afsløre, hvor holdbar enheden er. Det hvide kabinet på testenheden, er allerede noget nusset og ridset, men man kan forestille sig, at den sorte version vil se pænere ud efter kraftig brug.
Både app’en og webapplikationen er virkelig pænt designet med et rent og moderne layout. Der er allerede mange interessegrupper at melde sig ind i, og platformen ser ud til at have nået en vigtig kritiske masse, så den virker bæredygtig.