DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Dykning og overvægt

Som overvægtig, vil du få et højere luft-forbrug og et kortere dyk.
En af fordelene ved at være i bedre form er at du laver et mindre plask, når du hopper i vandet, og du kan klatre tilbage i båden med en vis grad af værdighed i behold.
En undersøgelser fra 2010, hvor Hyperbar har lavet statistik på danske dykkeres BMI tal, viser at mindst 44% af de mandlige og 36% af kvindelige danske dykkere er overvægtige!
En generel undersøgelse fra Rockwool fonden foretaget i samme år viser, at 43,7 % af mænd og 27 % af kvinder i Danmark har et BMI tal der indikerer overvægt.
Tekst: Jesper Kjøller
Overvægt har traditionelt været betragtet som en begrænsende faktor i forbindelse med dykning.

Tesen er, at fedtvæv skulle give større risiko for dekompressionssyge, og der er stadig dykkerlæger, der helt rutinemæssigt afviser folk, der ligger over en bestemt fedtprocent eller BMI (Body Mass Index, et mål for forholdet mellem højde og vægt). Der er dog intet, der tyder på, at denne sammenhæng holder direkte. Hvem har fx hørt om en dykker, som har fået trykfaldssyge i fedtvævet omkring livet? Men der er naturligvis en grund til at antage, at en person, der er særdeles overvægtig, næppe er i særlig god fysisk form, og hurtigt vil blive forpustet. Overvægtige dykkere skal derfor stadig holde ekstra konservative afstande til maksimumgrænserne.
Der er faktisk fordele ved at være overvægtig i forbindelse med dykning! Fedt er en glimrende isolator mod kulden. Men det har faktisk vist sig, at muskler også isolerer, og desuden producerer de varme, når de bruges. Du er derfor bedre tjent med at øge din vægt med 1 kg muskler end med 1 kg fedt.
Overvægtige personer er ofte stærke. De træner jo i en vis forstand hele tiden og får...

Læs hele artiklen i NetMag #18...

SOME images:
Som overvægtig, vil du få et højere luft-forbrug og et kortere dyk.
En af fordelene ved at være i bedre form er at du laver et mindre plask, når du hopper i vandet, og du kan klatre tilbage i båden med en vis grad af værdighed i behold.
En undersøgelser fra 2010, hvor Hyperbar har lavet statistik på danske dykkeres BMI tal, viser at mindst 44% af de mandlige og 36% af kvindelige danske dykkere er overvægtige! En generel undersøgelse fra Rockwool fonden foretaget i samme år viser, at 43,7 % af mænd og 27 % af kvinder i Danmark har et BMI tal der indikerer overvægt.