DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Klublivet – LM Dyk: Side 2 of 3

Tuna Hästberg under overfladen.
Foto: Öie Lindeberg
Hygge efter et torsdagsdyk. Det er altid godt med smørrebrød og en varm kop kaffe/ the/choklade.
Svartfotsvraget en solrig eftermiddag. Foto: Thomas Ullström
Idöborg - Her ligger en masse udstyr på bunden. Der er meget at undersøge. Foto: Öie Lindeberg
Tekst & foto LM Dyk
DYK vil løbende besøge dykkerklubber i både Danmark og Sverige for at blive klo- gere på klublivet i Skandinavien. I dette nummer interviewer vi Thomas og Öie fra stockholmsklubben LMDyk.

Hvad er klubbens historie?
LMDyk blev stiftet i 1971 og fylder 47 år i år. I begyndelsen var LMDyk en del af LM Ericssons idrætsforening, men i dag er klubben en selvstændig forening. LMDyk er en af Sveriges største dykkerklubber og vi har aktiviteter året rundt. Udflugter og aktiviteter er tilpasset, så det altid er muligt at finde en aktivitet, der passer til netop dig og dit niveau, alt fra begynderaktiviteter til teknisk dykning.
Fordi, at der findes mange velbevarede vrag i Stockholms skærgård er meget af vores dykning orien- teret mod vragdykning. I Østersøen klarer gamle trævrag sig meget længe, da skibsormen ikke trives i disse vande. Her er vrag, som er flere hundrede år gamle og har me- get interessant at berette om historien. En del vrag er idag mest pindebrænde, mens andre majestætisk står på havets bund. LMDyk har ture til både de lettilgæng- elige vrag og de vrag, som ligger på mere udfordrende steder.
Klubben arrangerer ture til de gode dykkersteder på vestkysten flere gange om året. Vores mest besøgte ste- der er Lysekil og Väderöarna. Vi arrangerer også rejser til mere fjerne destinationer, hvor det er både mere varmt og smukt i vandet.

Hvilke faciliteter tilbyder I jeres medlemmer?
Storsjön - vores dykkerbåd:
Et stort aktiv i klubben er vores dykkerbåd Storsjön. Med den kan vi arrangere forskellige typer af udflugter. Om sommeren har vi kompressor ombord, så man kan gen- fylde sine flasker undervejs på båden.
Dykkerbåden er meget værdsat blandt vores med- lemmer, da vi kommer ud til de flotte vrag i Østersøen til en fordelagtig pris. Storsjön har 7-8 køjepladser og er udstyret med kompressor til flasker med både 200 bar og 300 bar, sidescan-sonar, radar, komfur, køleskab og toilet.
Vi har både dagsture og weekendture med Storsjön. Om sommeren arrangerer vi også længere ture til de hyggelige vrag omkring Öland. Hvis man er interesse- ret kan man også certificere sig med duelighedsbevis og blive uddannet til at styre båden. Vi ligger ved VikInn marina om sommeren, det er på vej ud mod Muskö. Fra marinaen er der mange gode dykkersteder tæt på, i og omkring Nynäshamn og ned mod Landsort.
I efteråret flytter vi Storsjön til Dalarö, hvor vi nemt kan komme ud til vragene i Dalarö dykpark samt mange andre hyggelige vrag i nærområdet.

Torsdagsdyk:
LMDyk arrangerer stort set hver eneste uge, året rundt, torsdagsdyk, hvor vi mødes efter arbejde ved nogle af de dykkersteder, man kan komme til med bil. Torsdagsdykkene er perfekte til at træne dykkerfærdigheder, afvejning og at mødes med andre glade dykkere over en kop kaffe efter dykket.
I den lyse del af året forsøger vi også at lave torsdagsdyk som bådture.
Västertopsbadet:
Klubben har svømmehalstid i Västertorpsbadet i efteråret, vinteren og foråret. Hver tirsdag er der mulighed for dem, som ønsker det, at bade og teste dykkerudstyr- og dykkerfærdigheder. Den ene halvdel af bassinet er lav og den anden er tilstrækkelig dyb til at man kan dykke i den.
Vagnhärads kalkbrott:
Kalkbruddet i Vagnhärad er et godt sted at træne alle former for dykning. I kalkbruddet findes ovenikøbet en del spændende ting at gå på opdagelse efter.

Fortæl lidt mere om kalkbruddet i Vagnhärad!
Siden sommeren 2017 har LMDyk haft ansvaret for dykning i Vagnhärads kalkbrud. Kalkbruddet ligger Vagnhärad syd for Stockholm og det tager lidt under en time at køre dertil fra Stockholm.
Dykkerstedet er oversvømmet kalkbrud og max dybden ligger lige under 40 meter. Der er flere plateauer, så hvis man ikke ønsker at dykke helt så dybt, er det nemt at vælge en dybde man føler sig mere komfortabel med. Kalkbruddet er fyldt med en masse forskellige ting man kan udforske. Det første man normalt opdager er et badekar og et badeværelsesspejl. et er ret spøjst at ligge og se sig selv i spejlet under vandet. For nylig var der en filmoptagelse i kalkbruddet, der efterlod en flyvemaskineattrap. Der er ove- nikøbet også en grotte man kan dykke i, hvis man...

Læs hele artiklen i NetMag #25...





SOME images:
Tuna Hästberg under overfladen. Foto: Öie Lindeberg
Hygge efter et torsdagsdyk. Det er altid godt med smørrebrød og en varm kop kaffe/ the/choklade.
Svartfotsvraget en solrig eftermiddag. Foto: Thomas Ullström
Idöborg - Her ligger en masse udstyr på bunden. Der er meget at undersøge. Foto: Öie Lindeberg