DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Nøgensnegle – Havets sommerfugle

Limacia clavigera.
Foto: Jørn Ari
Fjordia lineata.
Foto: Jørn Ari
Edmundsella pedata.
Foto: Jørn Ari
Cuthonella concinna.
Foto: Jørn Ari
Tekst & foto: Jørn Ari
Hvis man står på stranden og betragter vandet, er det de færreste, som kan forestille sig, at der skulle være nogle dyr, som kan se så farvestrålende og eksotiske ud, i de danske farvande.

Aldrig hørt om nøgensnegle
Flotte farver og sære former på smådyr, som minder om snegle, og ikke er det alligevel.
Jeg ynder at kalde dem for havets sommerfugle eller havets juveler.
Jeg havde aldrig hørt om nøgensnegle, før jeg opdagede dem i min spæde dykkerkarriere. Når man har dykket i Danmark, så ved man, at sigten ofte ikke er ret god, så det med at kigge på bunden falder en ret naturligt. Det er her man får øje på nøgensneglene, hvis man kigger godt efter. For det skal man, da nogle af dem kun måler få millimeter.

Internettet var løsningen
Efter at have set de første nøgensnegle i Danmark, begyndte jeg at spørge andre dykkere til råds om navne og om hvilke nøgensnegle man kunne finde i Danmark, men det var meget sparsomme informationer de kunne videregive. Internettet var løsningen, for der er gennem tiderne skrevet mange bøger og artikler om nøgensnegle. Jeg søgte forgæves efter informationer på dansk, så jeg har måtte tilegne mig min viden primært via engelsk faglitteratur, samt de hjemmesider der var tilgængelige.

Nøgensnegle på land
Nøgensneglesæsonen i Danmark starter i det sene efterår og varer frem til maj-juni. I den periode bliver der arrangeret mange ekskursioner til de forskellige landsdele i Danmark, med henblik på kortlægning af artsdiversitet. Der medbringes altid opsamlingsbøtter, så nøgensneglene kan…
 

Læs hele artiklen i NetMag #28...

SOME images:
Limacia clavigera. Foto: Jørn Ari
Fjordia lineata. Foto: Jørn Ari
Edmundsella pedata. Foto: Jørn Ari
Cuthonella concinna. Foto: Jørn Ari