DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Pukkelhvalens Island

Sævör svømmer ved siden af en flok pukkelhvaler.
Fra Strytan Dive center har man udsigt over fjorden og når man sidder i det varme spabad, kan man ofte høre og se hvalerne lege.
Foto: Anja Robanke
Hvalernes blåst er altid et fantastisk syn.
Foto: Lene Zachariassen
Sævör får taget mange billeder af hvalerne med sin smartphone når de er ude at dykke.
Tekst: Sævör Erlendsdóttir
Klippeøen Island er et land, som har betaget folk i århundreder og fortsat betager folk den dag i dag. Uanset hvilken vej du tager er der nye eventyr, oplevelser og fantastisk natur, der bevidner hvorfor det islandske folk har troet på elvere, trolde og skjulte væsener i århundreder.

Om du er under eller over vandet, vil alt hvad du ser kunne få dig til at undre dig over, hvordan en lille klippe i det Nordatlantiske hav, har formået at besidde så mange vidundere og store forskelligheder, ikke bare i landskabet, men også blandt folket. Selv dyrelivet forbløffer og imponerer Islands gæster. Island er ikke kendt for det vilde dyreliv på land, men hvert eneste forår migrerer tusinder af fugle til Island sammen med flokke af de største dyr på jorden, pukkelhvalen.
 

SOMMEREN KOMMER
Pukkelhvalerne migrerer hvert eneste år fra det varme Caribien, hvor de har givet liv til nye unge kalve, og tusinder af kilometer til det nordlige Atlanterhav for at finde føde. Hav- og miljøentusiaster vil mærke, at den lange venten er slut, og at sorgen over hvalernes manglende tilstedeværelse siden efteråret er ovre og nu vil blive erstattet af begejstring over deres ankomst. Pukkelhvalernes entré markerer slutningen på den snefyldte vinter og når de første blåst viser sig i overfladen, fyldes hjertet med glæde, og vi ved, at sommeren er kommet med sit langvarige dagslys og, alt det liv, der følger med, når dagene bliver længere.
Det bedste af det hele er, at hvalerne bliver hos os næsten hver eneste dag hele sommeren fra begyndelsen af maj til slutningen af september.

EN HVAL I SPAEN
Faktisk er der adskillige pukkelhvaler, som bliver omkring Island hele året, særligt omkring det nordlige Island. Men i sommerperioden følger de krillen langt ind i fjordene, hvor de forbliver sommeren over for at spise. I Eyjafjörður er de kommet og har været sammen med os hver eneste sommer i mange år og har givet os utrolige oplevelser og historier. For det meste opholder de sig ikke længere væk end fem minutters sejlads, og vi kan endda sidde i vores udendørs spa og se dem lege i vandet.

EN BLÅST I DET FJERNE
Vores dykkercenter ligger i den lille by, Hjalteryri med 43 indbyggere. Sommermorgenerne i Hjalteyri bringer med sin utrolige ro og stilhed en næsten paradisisk oplevelse. Naturens stilhed, ingen blæst, havblik sammen med indåndingen af den friske luft, får enhver til at føle sig ét med naturen. Når fuglene stadigvæk sover kan man høre hvalernes blåst i det fjerne. Alle der er...

Læs hele artiklen i NetMag #9...

SOME images:
Sævör svømmer ved siden af en flok pukkelhvaler.
Fra Strytan Dive center har man udsigt over fjorden og når man sidder i det varme spabad, kan man ofte høre og se hvalerne lege. Foto: Anja Robanke
Hvalernes blåst er altid et fantastisk syn. Foto: Lene Zachariassen
Sævör får taget mange billeder af hvalerne med sin smartphone når de er ude at dykke.