DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

SAN FRANCISCO MARU – ”The million dollar wreck”

San Francisco Maru – The Million Dollar Wreck, står idag på sandbunden på 63 meters dybde.
Ha-Go kampvogne på dækket.
Foto: Torbjörn Gylleus
Lastrum 1 er fuldt pakket med miner.
Foto: Torbjörn Gylleus
Tekst og foto: Torbjörn Gylleus
Sigten er fantastisk og vi glider ned langs linen, der forsvinder i den mørkeblå afgrund, og snart begynder konturerne af vraget at komme til syne under os.. Da jeg lander på godt 50 meters dybde, foran de to Ha-Go kampvogne på dækket, stopper jeg op og betragter scenen foran mig. Det her er virkelig vragdykning i verdensklasse!

Truk Lagoon, der ligger i øgruppen Mikronesien, er uden tvivl alle vragdykkeres mekka, og her er så mange spændende vrag at dykke på, at det er svært at vælge en favorit. Et vrag, der stikker ud er San Francisco Maru, også kaldet “The milion dollar wreck”, der ligger lidt dybere end gennemsnittet. Her er blandt andet hundredvis af miner, ammunition og torpedoer foruden lastbiler og kampvogne – det her er et vrag der byder på mere end man kan forvente!

Sænkningen
Under anden verdenskrig var Truk en del af Japans territorium og en vigtig base for den japanske stillehavsflåde, hvor lagunen fungerede som en naturlig beskyttelse mod fjendtlige skibe. Den 5. februar 1944 ankom San Francisco Maru til Truk, hvor det blev liggende selvom konvojen sejlede videre d. 12. februar. Skibet lå på det tidspunkt for anker sydøst for Dublon Island. Nogle dage senere, d. 17. februar 1944, indledtes Operation Hailstone - et massivt angreb, hvor mere end 100 amerikanske kamp- og bombefly angreb bygninger, skibe og fly i lagunen. San Francisco Maru klarede sig dog i den indledende runde af angrebet, men dagen efter, d. 18. februar, smed en TBF Avenger fra USS Essex en 200 kilos bombe, der ramte midtskibs og startede en brand ombord. Skibet stod i flammer inden det sank med agterenden først og…

Artikelserien ”Vrag i sigte” sætter fokus på nogle af de mest spændende vrag i verden.
 

Læs hele artiklen i NetMag #32...

SOME images:
San Francisco Maru – The Million Dollar Wreck, står idag på sandbunden på 63 meters dybde.
Ha-Go kampvogne på dækket. Foto: Torbjörn Gylleus
Lastrum 1 er fuldt pakket med miner. Foto: Torbjörn Gylleus