DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Smögen – En svensk klassiker!

Smukke klippehøje er nærmest vartegnet for de ydre del af Smögen. Her er et billede fra Långklacken.
Troldhummeren er et ret almindeligt syn for dem, der tager sig tid til at kigge lidt mere omhyggeligt i undervandlandskabet.
Solnedgang i den bohuslänska skærgård.
Tekst og Foto: Stefan Beskow
Et slag i ansigtet! Jeg kan ikke beskrive følelsen, når det behageligt lune 17-graders vand ved overfladen efter nogle få meter bliver til 6 grader... brrrr. Når jeg først vænner mig til det meget køligere vand i dybden, er den næste overraskelse: sigten! Den skifter fra at være 3-4 meter og rigtig grumset til en flot klar sigt på op mod 10-15 meter, hvilket må betegnes som rigtig godt efter svenske forhold.

Jeg dykker ned og kommer til en kløft med vægge på begge sider og store sten på bunden. De to vægge er virkelig frodige og væggene fyldes af søpindsvin, dødemandshånd, søanemoner og solsøstjerner sammen med andre havdyr. Sollyset giver vandet en virkelig smuk smaragdgrøn farve og rammer det smukke undervandslandskab på en fantastisk måde. En lille tangspræl gemmer sig i en sprække og stiller op til et par billeder før jeg og Emilia svømmer videre. På omkring 30 meters dybde kommer vi til slutningen af kløften og beslutter at svømme op langs væggen på vores venstre side. Taskekrabber står på række i en sprække i klippen og bag krabberne kan vi skimte den farverige troldhummer, som forsigtigt kigger ud. Dykkestedets kvalitet er simpelthen fabelagtigt! Långklacken, som stedet kaldes, er et nyt bekendtskab for mig, på trods af mange dyk i skærgården, der ligger uden for Smögen. Calle fortæller senere, da vi kommer tilbage til båden, hvorfor jeg ikke har oplevet dette dykkersted før. Långklacken er nemlig først blevet opdaget som et dykkerspot for en måned siden, og alle der haft mulighed for at opleve stedet er kommet op med brede smil på læben og flere mener, at det er et af de bedste dykkersteder i Sverige. Han smiler da han fornemmer min tilfredshed med stedet og kalder med et grin stedet for “Sveriges Thingvellir”. Selvom sammenligningen naturligvis halter lidt, så kan jeg ikke komme i tanke om andre steder med den topografi, så jeg kan godt gå med til Den Svenske Thingvellir!

Nye dykkersteder
Det er virkelig sejt, at der stadig eksisterer steder som Långklacken derude og bare venter på at blive opdaget, noget som Smögen Dyk og Opplevelse har specialise- ret sig i og de afholder weekender, hvor de afprøver nye potentielle dykkersteder. Det er nok ikke noget for alle, da det ikke er så nemt at finde nye steder i denne klasse, men desto større er oplevelsen, når man opdager et nyt fantastisk dykkersted og er…
 

Læs hele artiklen i NetMag #32...

SOME images:
Smukke klippehøje er nærmest vartegnet for de ydre del af Smögen. Her er et billede fra Långklacken.
Troldhummeren er et ret almindeligt syn for dem, der tager sig tid til at kigge lidt mere omhyggeligt i undervandlandskabet.
Solnedgang i den bohuslänska skærgård.