DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Storbyvrag – Vi besøger nogle af de mest populære vrag i Stockholm

Falken som den så ud, den gang den sejlede.
Kilde: Fornsök
Forstævnen på Falken.
Foto: Torbjörn Gylleus
Styrhuset på Tore, set indefra.
Foto: Magnus ”Punkis” Kaiser
Värdshusvraget i lidt bedre sigt.
Foto: Magnus ”Punkis” Kaiser
Tekst og Foto: Torbjörn Gylleus
Stockholm kaldes ofte for Nordens Venedig, og når man besøger byen, bemærker man med det samme det store antal kanaler og andre vandveje som findes mellem de øer som Stockholm består af. Derfor kan måske heller ikke undre, at der i byens vande er et ret stort antal vrag, fra middelalderen og frem til vore dage. Mange af dem er lette at dykke med nem adgang fra lang og som regel findes der gode parkeringsmuligheder. Og som andre steder i verden er vragene i Stockholm hjem for store mængder maritimt liv.

Värdshusvraket – Stora Essingen
Ukendt fartøj i træ som er 25 meter langt og 7 meter bredt. Det ligger mit mellem Stora Essingen og Gröndal og er meget velbevaret.
Når man følger linen og kommer ned til vraget mødes man af styrbordssiden, som rejser sig fra bunden. Som regel svømmer vi mod agterstævnen for derefter at stige op over agterdækket, hvor man ofte kan se en stor lake ligge og hvile sig. Ved området omkring styrhuset kan man også se ned under dæk. Fortsætter man mod forenden kan man dykke ned i lastrummet som udgør en større del af vraget, hvis man ligger ned mod en ræling eller nær dækket.

Alviksvraket (Tore) – Alviksstrand
En gammel fiskerbåd af træ som blev bygget til privat brug. Visse kilder peger på at hun stammer fra Danmark. Båden sank sandsynligvis i 1991.
Dette er helt intakt vrag som både er lettilgængeligt og et nemt dyk, som også er egnet for passende for nybegyndere. Mange Open Water-kursister har fået deres vragdykdåb her. I lastrummet kan man se køkkenudstyr, komfur, køleskab og køkkenvask. De fleste af ruderne til styrehuset findes stadig, men alle instrumenter er blevet fjernet. Fra en luge i forenden af styrehuset kan man se ned i motorrummet. Der findes ofte en del aborrer i og omkring vraget.

Falken – Fredhäll
Skibet blev blygget som dampskibet Guldkroken i 1891 og skiftede ejere mange gange indtil den mødte sit endeligt i 1967 ud for Fredhäll i Stockholm. Falken blev før sit forlis brugt som flydende natklub under navnet Club Pinch’em. Det var dog ikke første gang skibet sank. Første gang var allerede i 1896, hvilket førte til at rederiet stævnede kaptajnen, som blev idømt fire måneders fængsel for grov uagtsomhed. Han skulle desuden betale for 500 SEK til hævningen og en skadeserstatning til rederiet på 26500 SEK. Kaptajnen, som ikke engang tjente 2000 SEK om året, klagede over dommen, og blev ikke alene frifundet på alle punkter, men kunne også senere fortsætte med at have befalingen over fartøjer af lavere klasser. Vraget står opret på bunden med stævnen ind mod land og er relativt intakt. Man kan godt svømme ind i vraget, men man skal være forsigtig. Selvom vraget ikke ligger særligt dybt så er vraget et af de lidt mere krævende dyk, og et flere dykkere er omkommet her. Da jeg sidst dykkede her for nogle år siden, sad min buddy fast i noget, der hang ned fra loftet inde i salonen, så han blokerede udgangen. I noget nær ikke-eksisterende sigt lykkedes det mig at svømme ud gennem et vindue og hjælpe med at få ham fri sammen med andre fra dykkerteamet. Det gik godt denne gang, men pulsen var godt oppe, må jeg sige, og vi fik os begge en lektie.

Bordellen (Järpen) – Söder Mälarstrand
En træpram, som blev bygget i Linköping i 1919. I 1960erne blev den brugt både som spillebule og bordel, og derfor fik den sit øgenavn, som netop betyder “Bordellet”.
Ved en renovation valgte ejerne at erstatte nogle dele af skroget med masonit, men det var mere vægt en skibet kunne klare og det sank og blev efterladt på bunden af Riddarfjärdens
Vraget ligger parallelet med kajen og er ganske velbevaret med både lastrum, udstyr og malede dekorationer stadig synlige. Gennem en luge ved forstavenen kan man kigge ned i en sauna. Udenfor vraget ligger der blandt andet et bilvrag fra 1960erne. I Riddarfjärden er sigten normal omkring 1-3 meter, så ofte er det ikke så meget lys selvom vraget ikke ligger særligt dybt.
På mit sidste dyk så vi store stimer af sildeyngel som svømmede langs med vraget.

Læs hele artiklen i NetMag #25...





SOME images:
Falken som den så ud, den gang den sejlede. Kilde: Fornsök
Forstævnen på Falken. Foto: Torbjörn Gylleus
Styrhuset på Tore, set indefra. Foto: Magnus ”Punkis” Kaiser
Värdshusvraget i lidt bedre sigt. Foto: Magnus ”Punkis” Kaiser