DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Vrag i sigte – Eber Ward

Eber Ward står kølret på bunden og er utrolig velbevaret.
Gennem denne luge kom vi ned i det forreste rum på vraget.
Dampmaskinen.
Eber Ward fra før hun sank.
Tekst og Foto: Torbjörn Gylleus
Ligesom det er tilfældet i Østersøens brakvand, har ferskvandet i Great Lakes bevaret gamle trævrag godt. Her finder du både gamle sejlbåde og dampskibe – de fleste fra 1800-tallet. Et af disse vrag er damperen Eber Ward, der blev offer for den sene forårsfrost i april 1909 og nu hviler på bunden af Lake Michigan.

Dæksdrengen, der blev millionær
I foråret 1888 blev den 65 meter lange damper Eber Ward søsat ved Bay City og var et af de smukkeste skibe på Great Lakes. Damperen blev opkaldt efter Michigans rigeste person, industrimagnaten Eber Brock Ward. Eber Ward blev hurtigt kendt som et af de hurtigste skibe på ruterne mellem Detroit og Lake Superior.
Manden, der har givet navn til skibet har en interessant livshistorie. Som teenager begyndte han at arbejde som dæksdreng på forskellige dampskibe i den nordlige del af Great Lakes. Her mødte han forskellige pelshandlere og lærte en masse om de nordlige søers rigdom…

Forlis
De følgende år sejler skibet i tro tjeneste frem og tilbage over Mackinac-strædet og da Eber Ward blev lagt på land i vinteren 1908-1909 kunne skibet fejre 20 års fødselsdag. På dette tidspunkt blev damperen værdisat til en fjerdedel af den oprindelige forsikringsværdi fra da hun blev hun blev søsat.
Det var under disse økonomiske forudsætninger, at Eber Ward ud fra Milwaukee i april 1909 på sin første tur dette år. Med lasten fuld af majs fra Wisconsin var hun på vej til en mølle i nærheden af Port Huron – det var i hvert fald planen, men hun skulle aldrig nå frem til sit mål.
Omkring daggry den 20. april er hun på vej mod øst og nærmer sig Mackinac-strædet. Pludselig støder den nyrenoverede damper mod…

Dykning og vragets stand
Selvom Eber Ward ligger øst for det smalleste sted i strædet, er det ofte en del strøm her. Det var også tilfældet, her på mit første besøg. Vores første dyk går til stævnen af vraget og vi dykker ned langs linen, der går diagonalt i strømmen. Her møder jeg Eber Wards spidse forstavn – og strømmen er ret stærk, selv i dybden.
Vraget står kølret og er næsten intakt, bortset fra overbygningen, der mangler en del planker. Der hænger et anderledes svampeanker på bagbordside i stævnen og oppe på dækket er der to patentankere.
Jeg forsøger, at finde ly for strømmen på den ene side af stævnen for at kunne fotografere, men jeg driver hurtigt væk fra vraget og kæmper…
 

Læs hele artiklen i NetMag #35...
DYK NetMag #35 – Vragdykning, hvor svært kan det være...
SOME images:
Eber Ward står kølret på bunden og er utrolig velbevaret.
Gennem denne luge kom vi ned i det forreste rum på vraget.
Dampmaskinen.
Eber Ward fra før hun sank.