DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Vrag i Sigte – Najade

S/S Najade.
Bygget i 1886 af Lindholmens Mekaniska Verkstad, Göteborg.
Broen med navigationsrummet på Najade.
En ung nysgerrig sæl møder mig nede på vraget.
Tekst: Torbjörn Gylleus

I april 1933 var det tyske dampskib S/S Najade på vej fra Bremen via Malmø til Stockholm. Skibet var lastet med blandt andet appelsiner og tobak. Om morgenen d. 12. april var der godt tåget og dermed dårlig sigt.

Det gik derfor hverken værre eller bedre end at skibet gik på grund ved Almagrundet i den sydøstlige del af Stockholms skærgård. Grundstødningen var ikke værre end at man ved egen maskinekraft kunne rive sig løs igen, hvilket skulle vise sig at være mindre vellykket. Skaderne var langt større end forventet og Najade begyndte hurtigt at tage vand ind. Da også selve maskinerummet begyndte at blive fyldt med vand, besluttede Kaptajn Pratt at smide ankeret med det samme ud for Yttre Bådarna. Det var stille vejr og et par mænd fra besætningen blev sendt af sted i en robåd for at tilkalde hjælp. Efter et stykke tid fik de kontakt med en fiskerbåd, som efter ankomst til Najades ankerplads, tog resten af besætningen ombord. Kaptajn Pratt og styrmanden blev dog ombord på Najade. Efter at have landsat besætningen på Nämdö, vendte fiskerbåden tilbage til Najade, men i samme øjeblik gav hun op. Kaptajnen og styrmanden sad roligt i en redningsbåd et stykke væk og kunne hjælpeløst se til, mens damperen forsvandt ned i dybet med et dybt suk.

Dykning
Najade er et af de mere populære vrag i Stockholms skærgård, specielt i slutningen af sommeren når sælfredningen ophæves og mange dykkere får mulighed for at besøge hende. Vraget ligger i sælfredningsområdet Själberget, hvor adgang er forbudt i perioden 1. februar til 15. august. Placeringen er ubeskyttet og vejrfølsom, så det sker at man må ændre kurs og vælge et andet dykkested. Hvis det lykkedes at komme hertil er det ikke ualmindeligt med bølger, så hvis man har tendens til søsyge, er det en god ide at tage søsygepiller forebyggende. Når man kommer ud til stedet plejer skipperen, efter at have kontrolleret med ekkoloddet, at smide en ankerline ned man kan følge, da hun sjældent er markeret. Der er langt til land, så man vil oftest gerne…

Artikelserien ”Vrag i sigte” sætter fokus på nogle af de mest spændende vrag i verden.

Læs hele artiklen i NetMag #31...

SOME images:
S/S Najade. Bygget i 1886 af Lindholmens Mekaniska Verkstad, Göteborg.
Broen med navigationsrummet på Najade.
En ung nysgerrig sæl møder mig nede på vraget.