DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Vrag i sigte – S/S Thistlegorm

Thistlegorm sejler fra havn og når aldrig tilbage igen.
Lastbiler står på række i lastrummet.
Foto: Torbjörn Gylleus
Gamle motorcykler står stadigvæk i lastrummet på Thistlegorm.
Foto: Torbjörn Gylleus
Tekst og foto: Torbjörn Gylleus
S/S Thistlegorm er ikke kun Rødehavets mest populære dykkested, det er også̊ verdens mest besøgte vrag. Hver dag flokkes mange dykkerbåde over vraget, hvilket måske ikke er overraskende. Her er en række artefakter fra 2. verdenskrig på en behagelig dykkedybde, hvilket gør vraget tilgængeligt for langt de fleste dykkere.

Thistlegorm blev bygget på værftet Joseph Thompson & Sons i Sunderland og lanceret i juni 1940. Hun var 126,5 meter lang med en deplacement på 4898 tons, og blev drevet af en 3-cylindret triple-ekspansion dampmaskine. Fartøjet var primært tænkt som et fragtskib for militært materiel. I oktober 1941 var hun på sin fjerde rejse, på vej mod nord gennem Rødehavet. Skibet havde forladt Glasgow og rejste hele vejen rundt om Afrika med sin last af udstyr til de allierede troppers ørkenkrig mod Rommel i Nordafrika. Målet var Alexandria. Det var for farligt at sejle gennem Gibraltar. Tyskere og italienere kontrollerede Middelhavet omkring Malta. Efter en kort pause i Aden ventede hun nu på at Suez-kanalen skulle åbne igen. Kanalen var blevet lukket på grund af et angreb. Thistlegorm var ikke alene. Der var en konvoj med omkring tyve af de allieredes mindre skibe. Dagene gik, mens man ventede på passagen til Middelhavet skulle åbnes. Besætningen brugte tid på at spille kort eller svømme i det lunkne hav.

Om aftenen den 6. oktober 1941 blev to tyske Heinkel He-111 bombefly sendt op med deres dødbringende last med to-tons bomber. Et våben, udviklet specielt til at sænke store skibe. Faktisk var planen at sænke troppeskibet, Queen Mary. Rygtet sagde, at hun var i området med tusindvis af australske soldater ombord. Af en eller anden grund kunne de tyske piloter ikke finde deres mål. Til sidst måtte de vende tilbage, og missionen blev afblæst. Et af flyene fløj direkte tilbage til basen, mens det andet fulgte kyst- linjen langs Sinai-halvøen. Kursvalget skulle vise sig dødelig for Thistlegorm. I det klare måneskin fik piloterne hurtigt øje på konvojen. Uden en betænknings- tid angreb de straks det største af skibene. Angrebet overvældede englænderne fordi…

Artikelserien ”Vrag i sigte” sætter fokus på nogle af de mest spændende vrag i verden.

Læs hele artiklen i NetMag #30...

SOME images:
Thistlegorm sejler fra havn og når aldrig tilbage igen.
Lastbiler står på række i lastrummet. Foto: Torbjörn Gylleus
Gamle motorcykler står stadigvæk i lastrummet på Thistlegorm. Foto: Torbjörn Gylleus