DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Vrag i sigte – Tabarka, en del af Churchill Barrieren

Her er to af dampkedlerne på Tabarka.
Tabarka blev sænket som en del af Churchill Barrieren ved Scapa Flow.
Tabarka i havn.
Tekst & Foto: Torbjörn Gylleus
Enorme krigsskibe, krydsere og mineryddere fra første verdenskrig – det er den type skibe man oftest forbinder med Scapa Flow, men der findes andre interessante skibe her, hvoraf nogle endte sine dage som en del af den såkaldte Churchill Barriere. Tabarka er et af disse vrag.

Churchill Barrieren
Den 14. oktober 1939, en måned efter at tyskerne startede anden verdenskrig, sejlede den tyske ubåd, U-49, ind i Scapa Flow og sænkede HMS Royal Oak og dræbte 883 mand ud af en besætning på 1400. Gamle og udrangerede skibe var bevidst blevet sænket i den østlige del af indsejlingen under første verdenskrig. Sænkningen af HMS Royal Oak var dog et bevis på at forsvaret var utilstrækkeligt. U-47 var lykkedes med at slippe ind i Scapa Flow gennem Kirk Sound mellem Lamb Holm og Orkney Mainland og forsvinde samme vej tilbage igen efter angrebet.
Under anden verdenskrig byggede man derfor…

Dykning og nuværende stand
Tabarka ligger i smalt sund, hvor tidevandet er en faktor man skal tage hensyn til. Her gælder det om at i starte dykket præcis inden tidevandet vender og at afbryde dykket tids nok før strømmen igen bliver for stærk, ellers er der risiko for at man ikke kommer ud. Vores kaptajn John Thornton fortæller om en dykker som sad fast i vraget fordi at han ikke nåede at komme ud og blev kastet rundt som i en vaskemaskine da tidevandet satte den 12 knob stærke strøm i gang.
Vi hopper i vandet på det givne signal, præcis klokken 11.15, lige inden strømmen vender og skynder os ned til bunden for ikke at drive væk. Kun få minutter efter vender tidevandet og vi driver langsomt frem til vraget, der ligger omkring 20 meter foran os. Sigten er ganske fin når man tænker på at vi er ved Scapa Flow, og vi ser tydeligt et kæmpe skrog tårne op foran os. Heldigvis er det et lavt dyk, så her er lyst og fint med blandet tang- og sandbund foran vraget.
Dele af Tabarka blev skrotbjærget i 1947, men skroget er næsten intakt bortset fra en del større huller.
Vi svømmer ind i en stor åbning i siden på vraget og ser...
 

Læs hele artiklen i NetMag #34...

SOME images:
Her er to af dampkedlerne på Tabarka.
Tabarka blev sænket som en del af Churchill Barrieren ved Scapa Flow.
Tabarka i havn.